Σε νέες βάσεις μπαίνουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

Στη Βουλή το Ν/Σ μετά από εξαντλητικό διάλογο…

– Στόχος να εξελιχθούν σε σύγχρονες και επικερδείς επιχειρήσεις

– Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Διορθώνονται τα κακώς κείμενα, ενισχύεται το Συνεταιριστικό Κίνημα

Την επανεκκίνηση του Συνεταιριστικού κινήματος και συγκεκριμένα των Αγροτικών Συνεταιρισμών «σηματοδοτεί» η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. «Το νομοσχέδιο θέτει υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Μια από τις καινοτομίες που εισάγει είναι η δυνατότητα που δίνεται σε ιδιώτες – επενδυτές να συμμετέχουν στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με δικαίωμα ψήφου με ανώτερο ποσοστό 35%. Μια από τις βασικές στοχεύσεις του νέου νομοσχεδίου είναι η οικονομική αυτοτέλεια των αγροτικών συνεταιρισμών και η ευελιξία στη λειτουργία τους.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών στον συνεργατισμό, η οποία έχει κλονισθεί τις τελευταίες δεκαετίες από την αρνητική πορεία των συνεταιρισμών και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των αγροτών. Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς και η αναστροφή της σημερινής κατάστασης, με δεδομένο πλέον το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται, εν πολλοίς θα κριθεί και από τα άτομα που θα κληθούν να διοικήσουν τους συνεταιρισμούς και τα οποία δεν μπορεί να κινούνται με τις λογικές του παρελθόντος.

Ο Μ. Βορίδης
Ο ΥπΑΑΤ Μάκης Βορίδης σε δήλωση του με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου επισημαίνει: «Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά αποτέλεσμα συνεχούς και πολύμηνης διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου και τους εμπλεκόμενους στο Συνεταιριστικό Κίνημα και διορθώνει πλήρως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε τέλμα. Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους υπάρχοντες Συνεταιρισμούς να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητα τους και ως εκ τούτου και την κερδοφορία τους, ανοίγει δε το δρόμο στην ίδρυση νέων Συνεταιρισμών, ενισχύοντας την πάγια επιδίωξη της Κυβέρνησης για ενίσχυση του “συνεταιρίζεσθαι”».

Tα βασικότερα σημεία του Ν/Σ
Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
– Ιδρύονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.) με απόφαση της Εποπτεύουσας Αρχής και όχι με δικαστική όπως μέχρι σήμερα, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία, περιορίζει τον φόρτο των δικαστηρίων και μειώνει τα έξοδα για τους συνεταιριστές.

Μειώνεται σε δέκα τουλάχιστον πρόσωπα από είκοσι 20 που ισχύει, η υπογραφή του σχετικού καταστατικού για την σύσταση Α.Σ.. Η σύσταση Α.Σ. είναι δυνατή και με λιγότερα από δέκα πρόσωπα, εφόσον ειδικές συνθήκες το επιβάλουν.

Ορίζεται σε 10.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο ποσό το συνεταιριστικό κεφάλαιο των Α.Σ.

Καθορίζεται το ελάχιστο ποσοστό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον Α.Σ. στο 75%.

Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στους Α.Σ. μελών – επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, χωρίς όμως το σύνολο των ψήφων των μελών – επενδυτών να μπορεί να υπερβεί το 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.

Αίρεται ο περιορισμός του αριθμού των 30 μελών προκειμένου να υφίσταται και εποπτικό συμβούλιο ως διοικητικό όργανο στη λειτουργία Α.Σ.. Εάν ο Α.Σ. έχει λιγότερα από δέκα μέλη, εποπτικό συμβούλιο ορίζεται μόνο εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό.

Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.) ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων, μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ συνολικά, για κάθε μέλος – συνεταιριστή.

Αυξάνεται σε 15 έτη από 10 που ισχύει, ο χρόνος παραγραφής αξιώσεων των Α.Σ. εναντίον μελών των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.), για πράξεις που τελέσθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και προξένησαν ζημία από δόλο στον Α.Σ.

Μειώνεται σε 1.000.000 ευρώ από 2.000.000 που ισχύει, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των Α.Σ. για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3213/2003 (δήλωση περιουσιακής κατάστασης) στους προέδρους των δ.σ. και τους γενικούς διευθυντές των Α.Σ..

Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης, συγκεκριμένων έργων εποπτείας και ελέγχου των Α.Σ., σε υπαλλήλους του ΥΠ.Α.Α.Τ., σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, σε ελεγκτικές εταιρείες ή σε ελεγκτές πτυχιούχους ανώτατων σχολών, που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος καθώς και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες.

Προβλέπεται η δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα ή τα κέρδη των Α.Σ..

Επαναπροσδιορίζεται το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των Α.Σ..
Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

Τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο Α.Σ. δεν φορολογούνται.

Τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

Επί τυχόν μεταγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία, υπάρχει φορολογική απαλλαγή.

Η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον μετασχηματισμό Α.Σ., απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος. (άρθρα 1-37)

Η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)», που αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των ΑΣ και των λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο πλην των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του. (άρθρο 38).

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.