Σε αναζήτηση αποτροπής απέναντι στην Τουρκία 

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι στις αρχές του επομένου έτους ξεκινά έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, οι πιθανότητες για ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα παραμένουν υψηλότατες.

Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας ενδεχομένως θα είναι ο καθορισμός περιοχών αδειοδότησης Ν.Α. της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η εκχώρηση αδειών στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προκειμένου να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Στη συνέχεια αφού σφυγμομετρήσει αντιδράσεις θα ακολουθήσει αποστολή ερευνητικού σκάφους και θα επιχειρήσει την εγκατάσταση πλατφόρμας εξορύξεων, ενέργεια συνοδευόμενη από πολεμικά πλοία, υιοθετώντας ουσιαστικά  τη συνήθη τακτική της ελεγχόμενης κλιμάκωσης την οποία εφαρμόζει στις ενέργειές της. 

Αυτό όπως είναι κατανοητό, σημαίνει ουσιαστικά έμπρακτη αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε περίπτωση που η Ελλάδα πράξει το αυτονόητο και αποστείλει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για την παρεμπόδιση των ερευνών, η Τουρκία δεν θα κάνει την «πρώτη κίνηση», αλλά θα μετακυλήσει  την απόφαση για έναρξη εχθροπραξιών στην ελληνική πλευρά. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να εμφανίσει την Ελλάδα ως εκείνη που «άρχισε τον πόλεμο» ανοίγοντας πρώτη πυρ. Το ότι η Ελλάδα απλά θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα άμυνας έναντι μιας σαφούς παραβίασης της εδαφικής της ακεραιότητας, μικρή σημασία ενδεχομένως θα έχει για τη διεθνή κοινότητα. Στην λογική των αντιποίνων από την πλευρά της Άγκυρας είναι πιθανή μια περαιτέρω κλιμάκωση με επιχείρηση κατάληψης από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάποιας νησίδας ή βραχονησίδας από αυτές που εντάσσονται στην θεωρία των γκρίζων ζωνών. 

Με τον τρόπο αυτό της δημιουργίας τετελεσμένων, με το μανδύα της «επιφανειακής νομιμοποίησης» και κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, η Άγκυρα θα επιδιώξει να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση των διμερών διαφορών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της. 

Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία δεν είναι επιθυμητή, αλλά πάνω απ΄ όλα προέχει η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής πρότασης στο κομβικό σημείο που έχουν φτάσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εφαρμοζόμενη στρατηγική μέχρι σήμερα από την Τουρκία για την επίτευξη των στόχων της είναι ότι πάντα λειτουργεί εκ του ασφαλούς και χωρίς κανένα ρίσκο. Η Τουρκία δεν θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσε ίσως να διαταράξει την καθεστωτική σταθερότητα του τουρκικού κράτους.

Η Ελλάδα διαθέτει μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη και αν απαιτηθεί οι Ε.Δ. έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και να ακυρώσουν την προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας.

Για να αποφευχθεί λοιπόν ένας επώδυνος συμβιβασμός κάτω από την απειλή χρήση βίας ή μια πολεμική σύγκρουση,  απαιτείται :

 • Η πολιτική βούληση για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας  δικαιωμάτων να είναι σαφής και απόλυτη χωρίς αμφιταλαντεύσεις, ακόμα και με χρήση της στρατιωτικής μας ισχύος. 
 • Να πειστεί η Τουρκία ότι σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας, υπάρχει η απαραίτητη στρατιωτική δυνατότητα από την πλευρά μας που αφενός μεν δεν θα της επιτρέψει να επιτύχει τους σκοπούς της, αφετέρου δε θα καταβάλει δυσανάλογα μεγάλο τίμημα γι’ αυτό.

One thought on “Σε αναζήτηση αποτροπής απέναντι στην Τουρκία 

 • 22/12/2019, 11:21
  Permalink

  Στρατηγέ, επειδή ολοι μα ολοι, πολιτικοί (Μπλε, Πράσινοι, Κεραμιδοκοκκινοπορτοκαλοί, Κοκκινοι κλπ), αλλά και αναλυτές – αρθρογράφοι μας εχετε πρήξει με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τρείς ερωτήσεις:

  1ον: Ποια είναι η έκταση αυτων των περιβόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Μιλάμε για 6νμ (που μας έχουν καθορίσει οι Τούρκοι με το casus belli, όπου και καμία μα καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να τα επεκτείνει στα νόμιμα 12νμ) και χωρίς ΑΟΖ, (αφού επίσημα η Ελλάδα, πάλι με την ουρά στα σκέλια, δεν έχει ανακηρύξει), ή μιλάμε για τα 12νμ και 200νμ που ενω μας δίνει το δικαίωμα η UNCLOSIII αλλά οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα επικαλούνται σε ενα φαντασιακό υπερπέραν; Μπορειτε να τα προοσδιορίσετε;

  2ον Αναφέρετε στο άρθρο : ‘….. Σε περίπτωση που η Ελλάδα πράξει το αυτονόητο και αποστείλει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για την παρεμπόδιση των ερευνών, η Τουρκία δεν θα κάνει την «πρώτη κίνηση», αλλά θα μετακυλήσει την απόφαση για έναρξη εχθροπραξιών στην ελληνική πλευρά.” Τι ανάλυση είναι αυτή; Δηλ. η Τουρκία ενω έχει δώσει συντεταγμένες της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο στον ΟΗΕ, έχει επίσημη συμφωνία με κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, έχει την αποδοχή του Αμερικανού προέδρου, την ανοχή των Ρώσων και τέλος μέσω του ηγέτη τους (γιατί ο Έρντογάν ηγείται δεν κάνει διαχείρηση εξουσίας όπως οι Νεοέλληνες πολιτικοί) θα περιμένει την πρώτη κινηση από την Ελλάδα; Σοβαρά τώρα; Πάνω σε ποίο πλαίσο θα αντιδράσει η Ελλάδα, στα 6 ή στα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ 12νμ. με στην ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΟΖ; Για να μην μιλήσουμε για την υφαλοκρηπίδα.

  3ον Γράφετε επίσης: ”….Η Τουρκία δεν θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσε ίσως να διαταράξει την καθεστωτική σταθερότητα του τουρκικού κράτους.” Και πάλι Στρατηγέ, ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;
  Δηλ. όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στην Κύπρο το 1974 μεσούσης του Ψυχρού Πολέμου όπου τα συμφέροντα των ΗΠΑ και Σιοβετικής Ενωσης συγκρούοταν σε μεγαλύτερη ένταση από οτι σήμερα, ειδικότερα δε σε μια ταραχώδη περίοδο αμέσως μετα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Αιγύπτου, δεν είχαν σκοπό την πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας;
  Το 1987 στην κρίση στο Αιγαίο, το 1996 στο γκριζάρισμα του Αιγαίου (από μακρία τα στεφάνια παιδία γαι τα αδικοχαμένα παλικάρια μας), στην καταριψη του Ρωσικού αεροσκάφους, (πυρηνικό εργοαστασιο τους φτίαχνουν οι Ρωσοι τώρα), στην εισβολή στη Συρία (επαιξαν μπαλιτσα με ΗΠΑ και Ρωσία και πέτυχαν), που ακριβώς οι Τούρκοι δεν επιθυμούν την πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας; Από που το συμπαιρένετε αυτο; Αλλωστε και τότε καθεστώτα είχαν και τώρα καθεστως έχουν. Τι ακριβώς αλλαξε;

  Ευχαριστώ

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.