Ο ρόλος του Λογιστή – Φοροτεχνικού στην Covid-19 εποχή και οι προσκλήσεις του μέλλοντος

Γράφει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, Φοιτητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα του αργοκίνητου δημοσίου οι λογιστές φοροτεχνικοί ήταν αυτοί που είχαν αναχθεί κυριολεκτικά σε δεκανίκι του δημοσίου παλεύοντας καθημερινά με δημόσιες υπηρεσίες και γραφειοκρατία. Αυτό όμως που συνέβη εδώ και ένα χρόνο την περίοδο της πανδημίας είναι κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που στα αφτιά κάθε ευρωπαίου θα φάνταζε τουλάχιστον αστείο αν όχι τραγικό, αφού σε αυτούς μετακυλισθηκε όλο το βάρος της στήριξης των πληγέντων από τον covid-19.

Ειδικότερα οι προκλήσεις ήταν κάτι παραπάνω από πολλές με τους λογιστές να πρέπει να κινηθούν άμεσα μέσα σε ένα νέο και μάλιστα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο. Πρώτο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα τον ισχυρισμό αυτόν είναι Πώς ένας μέσος λογιστής φοροτεχνικός ειχε να ασχοληθεί ταυτόχρονα με την έγκαιρη καταχώριση εσόδων στο My business support για τους σκοπούς της επιστρεπτέας προκαταβολής, την έγκαιρη ενημέρωση του Εργάνη για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, με τα covid-19 μισθωτήρια ακινήτων πληττώμενων Επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων ακόμη και με την έκδοση βεβαιώσεων κυκλοφορίας εργαζομένων μέσω του Εργάνη. Σαν να μην έφτανε Λοιπόν όλος αυτός ο φόρτος εργασίας που επωμίστηκαν οι λογιστές και που τελικά δεν τους απέδωσε τίποτα είχαν να παλέψουν και με τις πολύ αυστηρές προθεσμίες που έθεσε η κυβέρνηση για την υλοποίηση των παραπάνω.

Μέσα σε μία τέτοια συγκυρία λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς την κρατική ανεπάρκεια σε υποδομές και οργάνωση αλλά και την σημασία του ρόλου του λογιστή-φοροτεχνικού που χρόνια τώρα το κράτος έχει ξεχάσει και που ακόμη και σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας μερίμνησε για αυτόν στο τέλος. 

Αυτή όμως η συμπεριφορά από μέρους του κρατικού μηχανισμού γεννά ερωτήματα πολλαπλά για το μέλλον και τη φύση του επαγγέλματος του λογιστή. Αυτός είναι ο ρόλος που οραματίζεται η κυβέρνηση για τους λογιστές της εποχής του My data ; οι προκλήσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι ακόμα εντονότερες όταν οι συνέπειες του lockdown και της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο covid-19 θα είναι πλέον ολοφάνερες και η διάσωση της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι στα χεριά των λογιστών. Για να μπορέσει όμως ο κλάδος να λειτουργήσει χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση, μια βοήθεια τόσο στον καταμερισμό των υποχρεώσεων όσο και βασικότερο στην διασάφηση των διαφορών νομοθετικών πλαισίων. 

Επιτέλους ας γίνει αντιληπτός ο ρόλος του λογιστή στην εθνική προσπάθεια να ξεφύγει η χώρα από την πανδημία και ας γίνει μια προσπάθεια να αποφορτωθούν βάρη από τον ήδη ξέχυλο φόρτο εργασίας του. Έχουμε μέλλον μπροστά μας μέχρι την κανονικότητα, εως τότε η διάσωση της εθνικής Οικονομίας είναι μια παρτίδα που πρέπει η κυβέρνηση να κερδίσει, και μια τέτοια παρτίδα με τους λογιστές να βρίσκονται σε αυτή την χαώδη κατάσταση είναι μια παρτίδα που δεν έχει πολλές πιθανότητες να κερδηθεί. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.