Ρήτρα… υπανάπτυξης

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Τρελές χαρές στην κυβέρνηση επειδή ουσιαστικά αποδέχτηκαν την προϋπάρχουσα πρόταση Σόιμπλε με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων ώστε να οργανώσει καλυτερα την επικοινωνιακή διαχείριση μιας ακόμα “επιτυχίας”, όπως ευθαρσώς αποκάλυψε κι επίσημα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα επικοινωνιακά στοιχεία;

Για να κρύψουν τα ατέρμονα υψηλά πλεονάσματα και την παραπομπή της εξειδίκευσης των μέτρων για τι χρέος στο φθινόπωρο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος,  προβάλουν επιλεκτικά την αυξημένη δόση και την υποτιθέμενη (δεν αναφέρεται ρητά και συγκεκριμένα στο κείμενο) διασύνδεση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Δυο ακόμη αυταπάτες στην αλυσίδα της κυβερνητικής ασάφειας.

Επιχαίρουν για το ότι εκτός από το ποσό για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει κι 1,6 δισ. σε δόσεις για να καλυφθεί ένα μικρό μέρος των ληξιπρόθεσμων τα οποία συνεχώς διατηρούν σε υψηλότατο επίπεδο. Νέες συντάξεις κι εφάπαξ δεν χορηγούνται, εταιρείες πνίγονται από την έλλειψη ρευστότητας αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει που η πλειοψηφία όσων έχουν λαμβάνειν από το κράτος θα μείνουν και πάλι ανικανοποίητοι.

Επιχαίρουν και για την πιθανή χρήση ρήτρας ανάπτυξης για το χρέος. Θυμάμαι όταν άνοιξε η συζήτηση για το θέμα πριν καμιά πενταετία που ορισμένοι δεν καταλάβαιναν γιατί ανησυχούσαμε με την προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης.

Δεν αντιλαμβάνονταν ότι μια τέτοια ρήτρα θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων κι ότι οι περίοδοι χαμηλών πτήσεων της οικονομίας θα φόρτωναν με δυσβάσταχτα παραπάνω βάρη τις θετικές αναπτυξιακά περιόδους, αποστερώντας από την οικονομία κρίσιμα κεφάλαια και υποσκάπτοντας την προσπάθεια για σταθερή επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Προς το παρόν μόνο ρήτρα υπανάπτυξης βλέπουμε με νέες εισοδηματικές μειώσεις και πρόσθετους φόρους κι όλες τις ελπίδες για ανάκαμψη να επικεντρώνονται στον τουρισμό και το πακέτο Γιούνκερ, που αν μοχλευθεί ποτέ στην έκταση που απαιτείται ώστε να καταστεί πλήρως αποδοτικό να μου τρυπήσετε τη μύτη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.