Ψάχνουν αφορμές για νέα Ίμια στη Θράκη!!!..

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Βράδυ Ιμίων: 31 Ιανουαρίου 1996:

Πρόεδρος της Αμερικής ο Μπιλ Κλίντον – Πρωθυπουργός της Τουρκίας η Τανσού Τσιλέρ και της Ελλάδας ο Κώστας Σημίτης, με υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο και Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη.

Νύχτα Ντροπής. Νύχτα Οδύνης για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Στη μάχη της σημαίας (την οποία δεν ” πήρε ο αέρας” αλλά ο Τούρκος υπολοχαγός Αλί Τουρσκέν) τα θύματα ήταν τρεις Έλληνες πιλότοι, μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου του ΠΝ, που επέστρεφε στη φρεγάτα ”Ναυαρίνο” μετά από νυχτερινή περιπολία στο σύμπλεγμα των Ιμίων: υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!..

Οι Τούρκοι (40 κομάντος SAT, δυο δημοσιογράφοι, ο πλοίαρχος Χακάν Τσαλισκάν (της Ομάδας 1 των δυο φουσκωτών που κατέβασε η φρεγάτα ”Γιαβούζ”), ο συνάδελφός του Χακάν Γκιουρκάν (της Ομάδας 2) κι ο Αλί Τουρσκέν που κατέβασε απ’ τον ιστό τη σημαία μας για να ανεβάσει την τουρκική) άρπαξαν ύπουλα ένα κομμάτι της ελληνικής Επικράτειας, χωρίς να πέσει σφαίρα. Το σύμπλεγμα των Ιμίων άλλαξε χέρια βίαια και έγινε τουρκικό, αφού πρηγουμένως γκριζοποιήθηκε…

23 Μαΐου 2020, 24 χρόνια μετά την απώλεια εδάφους στα Ίμια – Θέση: ”Μελισσοκομείο”, Νότιος Έβρος.

Οι ελληνικές Αρχές φύλαξης των συνόρων μας διαπιστώνουν κατάληψη νησίδων της κοίτης από άντρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, που είχαν προωθηθεί από μέρες στο ελληνικό έδαφος εκμεταλλευόμενοι την ”μεταφορά” της κοίτης του Έβρου.

Απ’ την πεδιάδα των 16; χιλιομέτρων της ανατολικής όχθης οι 35 στρατιώτες και άντρες των Ειδικών Δυνάμεων της τουρκικής Αστυνομίας έχουν σταμπάρει έναν ελληνικό θύλακα στη θέση ”Μελισσοκομείο” στις Φέρες. Στρατοπεδεύουν για ώρες αθέατοι κι όταν τους παίρνουν είδηση οι δικοί μας αρνούνται να τον εγκαταλείψουν υποστηρίζοντας ότι είναι ”τουρκικό έδαφος”.

Το ελληνικό αίτημα ως τη στιγμή της αποχώρησή τους (άγνωστο πότε) το είχε πάρει… ο αέρας, αφού οι Τούρκοι – δια των Μέσω της τουρκικής προπαγάνδας – υπαραμύνονταν των σχεδίων τους για ματαίωση των ελληνικών που αφορούν στην επέκταση του φράχτη, ώστε να κρατηθούν πρόσφυγες και μετανάστες έξω απ’ τα ελληνικά σύνορα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ προσπάθησε αρχικά να χαμηλώσει τους τόνους και να μη ρίξει λάδι στη φωτιά που άναψαν οι αξιώσεις της Άγκυρας στην περιοχή. Επέλεξε να διαμαρτυρηθεί δια της διπλωματικής οδού και όχι δια του επισήμου διαβήματος.

Στη συνέχεια ωστόσο, καθώς οι Τούρκοι αρνούνταν να αποχωρήσουν, έκανε κίνηση προς την Άγκυρα δια του διαβήματος διαμαρτυρίας κατηγορώντας την ευθέως για εσκεμμένη αλλαγή κοίτης στον Έβρο (παραχάραξη της Συνθήκης της Λωζάνης που ισοδυναμεί με κατάληψη ελληνικής γης).

Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον πως η Τουρκία παίζει σκληρά το χαρτί της έντασης σε Αιγαίο και Έβρο, με στόχο την αμφισβήτηση νησιών και εδάφους. Ο φράχτης των 80 χλμ που σχεδιάζουμε κατά μήκος της δυτικής όχθης την κάνει έξω φρενών, γιατί ματαιώνει τα σχέδιά της για γκριζάρισμα του Νομού Έβρου και αποκλείει την πιθανότητα να παραβιάσει τα σύνορά μας δια του μεταναστευτικού της στρατού, εφόσον θα τον έχει αποκλείσει το διαχωριστικό ”τείχος”.

Η κρούση-πρόκληση στο ”Μελισσοκομείο” ήταν απτό δείγμα της αποφασιστικότητας της Τουρκίας για επαναχάραξη των συνόρων με βάση τη στρατηγική λογική της αναθεώρησης Συνθηκών και δη της Συνθήκης της Λωζάνης (1923).

Το ότι προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες που την εξυπηρετούν για την πραγμάτωση του οράματος της ”Γαλάζιας Πατρίδας” είναι καμπάνα κινδύνου για μας, που μας καλεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να αποτρέψουμε τον β’ γύρο (μετά από εκείνον του Μαρτίου στον Έβρο) της υβριδικής απειλής της μέσω ενός νέου κύματος μεταναστών, οι οποίοι θα παίζουν τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής στις επιχειρησιακές της ανάγκες.

Το φυσικό κώλυμα στον Έβρο, τους χειμάρρους και τις ελώδεις εκτάσεις του όπου κρύβονται απ’ τα θαμνόφυτα οι δίοδοι των διακινητών, θα βρει τρόπο η Τουρκία να τα αντιμετωπίσει, με σκοπό τη γρήγορη διέλευση του στρατού της σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα.

Όμως ο φράχτης είναι… ”ασύμμετρης” απειλής εμπόδιο στα σχέδιά της, που στοχεύουν στη σμίκρυνση τις απόστασης απ’ τις δυο όχθες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γεφυροσκευές που διαθέτει για τη διέλευση του στρατού της στην ελληνική όχθη.

Με δεδομένο αυτό οι δικοί μας πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του ποταμού, για να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια ζεύξης και δημιουργίας προγεφυρώματος των Τούρκων στο έδαφός μας.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, με την ομίχλη που επικρατεί, διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτούς, ώστε να χρησιμοποιήσουν κατασκευές από κλαδοπλέγματα (μια και οι συμβάσεις απαγορεύουν έργα) και λάμνοντας με τα φουσκωτά να φτάσουν στις νησίδες του ποταμού, που διαμορφώνουν περιοδικά την κοίτη του ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό και με δεδομένα την πανουργία των Τούρκων, το απρόβλεπτο του χαρακτήρα τους και την προβοκατόρικη τάση τους για δημιουργία θερμού επεισοδίου, πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας στον Έβρο χωροταξικά, τοπογραφικά, αλλά κυρίως αμυντικά.

Απ’ τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εδαφών μας στην ελληνοτουρκική μεθόριο θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το κύρος, την ουσία και τον βαθμό ετοιμότητας των ΕΔ της χώρας, τη στιγμή κατά την οποία αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με διπλή ασύμμετρη απειλή που στηρίζεται στην αναθεωρητική πολιτική του αντιπάλου: την μεταναστευτική και εκείνην των τουρκικών διεκδικήσεων της Τουρκίας στη Θράκη και τα νησιά μας.

Κι ένα τελευταίο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Οι ”Αετοί των συνόρων” της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Τουρκίας που είχαν συλλάβει τον Μάρτιο του ’18 τους αξιωματικούς μας Μητρετώδη και Κούκλατζη της Γ’ Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας Ρίμινι, είναι απ’ τους πιο τολμηρούς, ριψοκίνδυνους και φανατισμένους.

Γι’ αυτό ας έχουν οι δικοί μας στον Έβρο τον νου τους, γιατί μπορεί να το ξανακάνουν αυτό με τα Ίμια. Η τουρκική Στρατοχωροφυλακή δεν αστειεύεται και δε συγχωρεί τα λάθη του αντιπάλου. Είναι ο σκληρός πυρήνας του τουρκικού έθνους στα σύνορα με τη χώρα μας και συνδέεται απευθείας με το Γραφείο του Τούρκου Προέδρου και των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας.

Ο φράχτης πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο κατά μήκος του ποταμού. Μέχρι να γίνει αυτό, κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος στον Έβρο και την Αθήνα, αλλά να έχει στραμμένη την προσοχή του στις νησίδες του ποταμού, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα πατήσουν οι Τούρκοι σε ενδεχόμενη επιχείρησή τους.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι με το να αμφισβητούν οι Τούρκοι το σημείο σύγκλισης της παλιάς με την νέα κοίτη του ποταμού, αμφισβητούν στην ουσία ένα κομμάτι της ελληνικής μεθορίου που είναι ελληνικό και κατοχυρωμένο με τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), η οποία χάραξε και τα σύνορα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Αυτή η αμφισβήτηση διακινείται παράλληλα με εκείνες των μεταναστευτικών ροών (που εργαλειοποιεί συστηματικά ο Ερντογάν σε βάρος μας στην προσπάθεια να μας αποσταθεροποιήσει κοινωνικά και αμυντικά), των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου μας και των υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας.

Γι’ αυτό, εσείς οι εθνοφρουροί των συνόρων στον Έβρο, εν γνώσει του ότι φυλάτε τις σύγχρονες Θερμοπύλες του Ελληνισμού, ας έχετε το βλέμμα στραμμένο στις Πύλες εισόδου της χώρας μας που είναι προπύργια της πρώτης γραμμής των ”τειχών’ μας όμοια με εκείνα της Γραμμής Μεταξά του ’40 – ’41, κι ας μην είναι φτιαγμένα από τσιμέντο όπως εκείνα, αλλά από σίδερα και συρματοπλέγματα.

Ας έχετε στραμμένη την προσοχή σας στις ”ασήμαντες” Κερκόπορτες, γιατί τίποτε δεν είναι ασήμαντο για τον εχθρό, που ψάχνει αφορμές για νέα Ίμια στη Θράκη. Ο καιρός γαρ εγγύς και ο νέος Αττίλας είναι ante portas.

Τα Ίμια μπορεί να έχουν ξεχαστεί- ως παράδειγμα προς αποτροπή για την ανέτοιμη πάντα ελληνική Πολιτεία – αλλά για τους Τούρκους είναι παράδειγμα προς μίμηση της αρπαγής και οικειοποίησης των ελληνικών κεκτημένων πριν από 24 χρόνια.

Ένας λόγος λοιπόν ακόμα, για να έχετε τον νου σας προσηλωμένο εκεί, ώστε να μη χαθεί και πάλι η σημαία μας απ’ τον αέρα, όπως έγινε με ευθύνη μας το ’96. Τότε που την έστειλε στην κόκκινη όχθη ένας κακός άνεμος. Ο άνεμος του εφησυχασμού και της προδοσίας μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.