«Πρόβλημα αν πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης»

«Δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βρει το δίκιο της αν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Και αυτό γιατί δεν αποφασίζει 100% να δώσει το δίκαιο σε κάποιον. Να μην είμαστε σίγουροι ότι θα πουν εκεί ότι δίκιο έχει η Ελλάδα. Μπορεί να μην επιβεβαιώσει την κατάσταση όπως τη βλέπουμε εμείς».

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στον Sky σήμερα ο καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σεϊμένης

Ο καθηγητής εξηγεί πως η συμπεριφορά της Τουρκίας και του ενός τμήματος της Λιβύης δείχνει πως δεν αποδέχονται τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ δύο κρατών τα οποία  στην πραγματικότητα δεν είναι μέλη της  συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας . Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη. Η Λιβύη την έχει υπογράψει αλλά δεν την έχει επικυρώσει. Μιλάμε για μια συνθήκη που έχει 168 μέρη και έχει υπογραφεί μεταξύ κρατών που δεν μετέχουν  σε αυτή τη διεθνή συνθήκη. Αυτά τα κράτη δεν αναναφέρονται στη συγκεκριμένη συνθήκη που για μας αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου. Για αυτούς  αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει. Αυτός είναι ο λόγος που πράττουν κατά το δοκούν επικαλούμενοι ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.  Έτσι τους βολεύει», τόνισε ο κ. Σεϊμένης.

Όσο για το χάρτη που συνηθίζει να δείχνει ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν ο καθηγητής είπε:

«Αν δούμε το χάρτη που δείχνει ο πρόεδρος της Τουρκίας θα διαπιστώσουμε ότι αυτοί θεωρούν ότι τους ανήκουν δικές μας θαλάσσιες περιοχές. Οι ενέργειες αυτές στόχο έχουν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κείμενα που έχουν λυθεί με τις Διεθνείς Συνθήκες που είναι σε ισχύ. Εμείς πιστεύουμε ότι η διαφορά για την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας . Αυτοί καθορίζουν το θέμα με βάση τους δικούς τους όρους».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας ο κ.Σεϊμένης τόνισε ότι χρειάζονται  κινήσεις διπλωματικού χαρακτήρα.

«Πρέπει να γίνονται κινήσεις διπλωματικού χαρακτήρα. Ελπίζω ότι αυτές θα αποδώσουν και προς τον ΟΗΕ με τις επιστολές που εστάλησαν από την κυβέρνηση. Το αναφέρω αυτό γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να κοινοποιήσει την επιστολή στα κράτη μέλη», δήλωσε.

Σχετικά με την υποστήριξη της Ελλάδας από άλλα κράτη ο κ. Σειμένης τόνισε πως στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι σύμμαχοι .

«Θα πρέπει να καλέσουμε και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ για υποστήριξη. Χθες διαπιστώσαμε πως 3-4 χώρες τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδος ενώ οι υπόλοιπες έμειναν πίσω. Επίσης πίσω έχει μείνει παλαιότερη απόφαση της ΕΕ με την οποία επρόκειτο να παρθούν κάποια μέτρα σε σχέση με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Σεϊμένης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι ορατός ο κίνδυνός ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Σεϊμένης είπε:

«Ευρισκόμενοι δίπλα δίπλα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποφύγουμε την εξέλιξη ενός θερμού επεισοδίου. Όσο είμαστε δίπλα δίπλα κάποιο «ατύχημα» μπορεί να γίνει. Αν αυτό προγραμματιστεί από την άλλη πλευρά θα είναι κακή εξέλιξη . Γιατί όταν ξεκινήσει κάτι δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα αυτό θα τελειώσει».

Όσο για το αν μπορούν Τουρκία και Λιβύη να κάνουν έρευνες ή γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη ο κ. Σεϊμένης είπε ότι μπορεί αυτό να συμβεί στα διεθνή ύδατα και εφόσον δεν έχουν ανακηρυχθεί ΑΟΖ.

«Βλέπετε ότι προσπαθεί να πιαστεί από αυτή τη συμφωνία η Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτό το κείμενο δεν έχει επικυρωθεί από τη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε αυτή τη χρονική στιγμή που δεν υπάρχει μια κυβέρνηση στη Λιβύη για να αποσπάσει την υπογραφή του συγκεκριμένου συμφώνου. Ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε αυτή την εξέλιξη. Διαπιστώνουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί διαφορετικά εργαλεία για να αναδείξει την Τουρκία ως υπερδύναμη.

Ο κ. Σεϊμένης τόνισε πως ο καθορισμός των ΑΟΖ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

«Ο καθορισμός των ΑΟΖ δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ίσως θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα των ενεργειακών πόρων έχει έρθει στην επικαιρότητα τα τελευταία 15 χρόνια. Εμείς δεν είχαμε ενδιαφερθεί και πολύ για αυτό. Η Τουρκία ενδιαφέρεται επειδή υπάρχει η πιθανότητα εύρεσης ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Σεϊμένης τόνισε:

«Αυτό ακούγεται από πολλές φωνές. Δεν είναι και αυτό εύκολη υπόθεση. Πρέπει να πάμε με συνυποσχετικό. Επομένως θα πρέπει να δεχθεί και η άλλη πλευρά αυτή την προσφυγή Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποφασίζει 100% να δώσει το δίκαιο σε κάποιον. Να μην είμαστε σίγουροι ότι θα πει ότι δίκιο έχει μείνει η Ελλάδα. Μπορεί να μην επιβεβαιώσει την κατάσταση όπως τη βλέπουμε εμείς. Για το λόγο αυτό έχω μια επιφύλαξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.