Προσυνέδριο ΝΔ: Λιγότερους φόρους και αυτονομία στη σχέση εργασίας ζητούν οι πολίτες

Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου που είχε διατεθεί ηλεκτρονικά στους πολίτες ξεκίνησε το 1ο Προσυνέδριο της ΝΔ, στη Νίκαια.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και η πλειονότητα των βουλευτών, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν με τη συμμετοχή ανθρώπων της εργασίας αλλά και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 17.844 άτομα. Ο γραμματέας προγράμματος, Γιώργος Στεργίου που παρουσίασε τα αποτελέσματα εξήγησε ότι δεν συνιστά δημοσκόπηση γι’ αυτό και απάντησαν σε ποσοστά, 77% άνδρες και 23% γυναίκες. Ωστόσο, είπε ότι υπήρχε αντιπροσωπευτικότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες (24,8% ελεύθεροι επαγγελματίες και 21,9% ιδιωτικοί υπάλληλοι), σημείωσε ότι ήταν σημαντική η εκπροσώπηση των δημοσίων υπαλλήλων (21,3%), ενώ υπάρχει και ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα.

Το πιο σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τους υπευθύνους του τομέα, ήταν από την πρώτη ερώτηση, καθώς το 79,7% απάντησε ότι τάσσεται υπέρ μιας πιο φιλικής πολιτικής για τις επενδύσεις από την πλευρά του κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης, έναντι 20,3% που προέκρινε μία πιο προστατευτική πολιτική από την πλευρά του κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επίσης, το 87% ζητά την δημιουργία φιλικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, δίχως όμως παράβαση της εργατικής νομοθεσίας (μόνο το 8,7% αποδέχεται την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας). Ποσοστό 66,9% προτείνει όχι μόνο επιδόματα για τους ανέργους, αλλά ειδικά προγράμματα ενίσχυσης και επανακατάρτισης, προκειμένου να βοηθηθούν οι άνεργοι για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μόνο το 9,3% τάσσεται υπέρ ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος επιδομάτων.

Ως μεγάλη απειλή για την αγορά εργασίας ποσοστό 51,2% θεωρεί τα μεγάλα φορολογικά βάρη. Το 67,3% θεωρεί ότι κλειδί για την δημιουργία θέσεων εργασίας είναι φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Το 67,7 % θέλουν να αποφασίζουν μόνοι τους την σχέση εργασίας τους με τους εργοδότες, ενώ το 13,7% προτιμά την διαμεσολάβηση των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Το 47,7% αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 15% θεωρεί ότι σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος, το 14,5% θεωρεί ότι σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η στήριξη των ζευγαριών για την δημιουργία οικογένειας, το 13,9% η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το 5,2% η στήριξη των ανέργων και το 3,7% η στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στην τοποθέτησή του στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε το πλαίσιο της ΝΔ και διευκρίνισε ότι στόχος είναι να ακούσουν τους εκπροσώπους της εργασίας και των επιχειρήσεων και να εμπλουτίσουν τις θέσεις τους και να αναζητήσουν λύσεις. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι μονόδρομος, θα έπρεπε να στρώνουμε κόκκινα χαλιά στους επενδυτές γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαραχθεί μία καλύτερη πορεία για τον τόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά όχι υπέρ της λαμογιάς, δεν είμαστε υπέρ των επιχειρηματιών που έχουν χρεοκοπήσει τις επιχειρήσεις και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, σεβόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

One thought on “Προσυνέδριο ΝΔ: Λιγότερους φόρους και αυτονομία στη σχέση εργασίας ζητούν οι πολίτες

  • 08/10/2017, 15:05
    Permalink

    Οταν ενα κομμα θελει να γινει κυβερνηση σε μια χωρα που ο Δημοσιος τομεας ειναι ο,τι πιο σαπιο και διεφθαρμενο υπαρχει και δεν βαζει πρωτο απο ολα στο προγραμμα του την εξυγιανση αυτου του εκτρωματος που διαλυει την οικονομια και την κοινωνια, νομιζω οτι αυτο το κομμα δεν ενδιαφερεται πραγματικα για την βελτιωση των οικονομικων της χωρας. Θελει μονο την εξουσια !!!!! Οσοι λοιπον θελουν να τους κυβερναει αυτο το κομμα ας το ψηφισουν αλλα να μην ελπιζουν σε τιποτε !!!!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.