Προσφορά! Ιδρυτής κόμματος, τώρα μόνο με 19,99

Γράφει ο Βασίλης Βρανάς, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα, με τον Τάκη Μπαλτάκο στη θέση του γενικού γραμματέα. Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το όνομα του νέου κόμματος, καμία απάντηση δεν δόθηκε, καθώς επίσης δεν δόθηκε καμία απάντηση για το ποια είναι τα μέλη του νέου αυτού εγχειρήματος. Κάπως έτσι – λιτά –  ξεκίνησε και η ανακοίνωση του κόμματος της Κατερίνας Παπακώστα.

Θυμάμαι ότι πριν λίγα χρόνια, όταν ένα νέο κόμμα εμφανιζόταν, έφευγε ένα δελτίο Τύπου – πρόσκληση στα ΜΜΕ και η αίθουσα κάποιου μεγάλου ξενοδοχείου (ή κάτι αντίστοιχο) κλεινόταν για την παρουσίαση του κόμματος. Εκεί μαθαίναμε το όνομα, το λογότυπο, τα στελέχη. Σήμερα, μια ανάρτηση στα Social Media, μια ανακοίνωση στην τηλεόραση κλπ., φαίνεται να είναι αρκετές για να ιδρύσεις κόμμα… Η διαδικασία είναι πιο fast track και από αυτή για την ίδρυση μίας μικρής επιχείρησης!

Το πολιτικό δυναμικό της χώρας ανακυκλώνεται, χωρίς εμφανή σημάδια ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων ή ιδεών. Τα μεγάλα – παραδοσιακά κόμματα, χάνουν ολοένα και περισσότερα στελέχη, τα οποία με αφορμή μια διαφωνία τους με τον/την αρχηγό, φεύγουν, ιδρύουν κόμμα, παρασύρουν και μια ντουζίνα στελέχη μικρού βεληνεκούς μαζί τους και κατόπιν αρχίζουν διαπραγμάτευση για να μπουν σε μια ευρύτερη συμμαχία.

Αυτός ο κατακερματισμός της ελλαδικής πολιτικής σκηνής, τελικά θα οδηγήσει σε ασταθείς κυβερνήσεις, αφού όλοι οι χώροι θα είναι διασπασμένοι σε πολλά «δορυφορικά» κόμματα και ουδείς θα πετυχαίνει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ή και την είσοδο στην Βουλή. Η παλαιολιθική πολιτική στρατηγική, που θέλει την αποχώρηση κομματικών στελεχών από τα μητρικά κόμματα με στόχο να φτιάξουν  νέα – δορυφορικά και να αρχίσουν κατόπιν να εμπορεύονται τη μικρή ή μεγάλη τους εκλογική δύναμη, ως διαπραγματευτικό χαρτί για είσοδο στην Βουλή, πρέπει να σταματήσει.

Κι αν ακόμα δεν μπορεί να μπει ένα τέλος στην προαναφερθείσα αυτή απαρχαιωμένη πολιτική στρατηγική, τουλάχιστον ας γίνεται σωστά, με επίσημη παρουσίαση, με λογότυπο, όνομα και στελέχη.  Για την ώρα η χώρα έχει γεμίσει με κόμματα που κουβαλούν ποσοστά νικοτίνης…0.1, 0.5, 1, 1.5 κλπ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.