Πότε θα έρθει η… Ανάσταση στους λογαριασμούς ρεύματος

Γράφει ο Χρήστος Τσαμαδιάς

Στο πνεύμα των ημερών θα ξεκινήσω και θα πω ότι μετά την Σταύρωση, έρχεται η Ανάσταση. Η πολυπόθητη Ανάσταση στους λογαριασμούς του ρεύματος και του αερίου θα αργήσει λίγο ακόμα αλλά δεν είναι μακριά.

Στην αρθρογραφία της LarissaPress από το Σεπτέμβριο δεν ήμασταν πολύ ευχάριστοι από την στιγμή που λέγαμε ότι η κρίση έρχεται, ότι ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος, ότι υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά και ότι δημιουργείται ένα κύμα που επιχειρήσεις θα κλείσουν γιατί δεν θα έχουν την δυνατότητα όχι να πληρώσουν το ρεύμα αλλά να μπορέσουν να κάνουν ρύθμιση. Θέλαμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και να ενημερώσουμε σωστά. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή της ρήτρας κόστους ήταν σοβαρό και η πλειοψηφία του κόσμου δεν είχε / έχει καταλάβει γιατί αυξήθηκαν οι λογαριασμοί. Γνωστός φυσικομαθηματικός της πόλης μας προσπαθούσε να υπολογίσει την ρήτρα με τους τύπους της σύμβασης που είχε αλλά δεν μπορούσε να βγάλει αποτέλεσμα, και είναι εύλογο καθώς εκτός από τους τύπους πρέπει να έχεις και στοιχεία που δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, υπάρχει μια κινητικότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Είδαμε το Ινστιτούτο Καταναλωτών να ετοιμάζεται να κάνει συλλογική αγωγή για την Ενέργεια, τους περισσότερους Δικηγορικούς Συλλόγους να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη και να κερδίζουν σε δύο περιπτώσεις να μην γίνει προσωρινά η διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών γιατί καταναλωτές δεν πλήρωσαν την ρήτρα. Σε πολιτικό επίπεδο, σύσσωμη η αντιπολίτευση προσέγγισε το θέμα με διαφορετικό τρόπο, σε κάποιες περιπτώσεις με τελείως ανορθόδοξο τρόπο γιατί κινήματα του τύπου “Δεν πληρώνω” θα καταλήξουν να αναστατωθεί η αγορά σε τέτοιο επίπεδο που θα δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα στο σύνολο της οικονομίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητάνε λύση εδώ και τώρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο σε πρακτικό επίπεδο γιατί η αγορά του ρεύματος είναι πολύ δυναμική και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (γεωπολιτικά/ πόλεμος, καιρικές συνθήκες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ). Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι η αντιπολίτευση από όλα τα κόμματα πρέπει να κάνει ρεαλιστικές προτάσεις και να μην περιμένει να δει τις εξελίξεις από τον πάγκο. Ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει άμεσα και θεσμικά.

Προτάσεις τύπου ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε πυρηνικά εργοστάσια για να παράγουμε ενέργεια απέχουν πολύ για διάφορους λόγους από την ελληνική πραγματικότητα, και μόνο να σκεφτεί κανείς τις δεκάδες προσφυγές που γίνονται για κάθε περιβαλλοντική χωροθέτηση αιολικού πάρκου, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη τεχνογνωσία. Ευτυχώς αυτήν την περίοδο μιλάμε με ρεαλιστικά κριτήρια και δεν αναλωνόμαστε σε προτάσεις ότι θα λύσουμε το πρόβλημα με τους λιγνίτες (δεν λύνει το πρόβλημα όσο και να αυξήσουμε την παραγωγή) αλλά και την αύξηση μέσω ΑΠΕ (υπάρχουν αιτήσεις για μεγάλα και μικρά έργα αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν επαρκεί το δίκτυο και είναι μια χρονοβόρα διαδικασία). Επίσης όταν αναφερόμαστε σε Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα δεδομένα πχ πολιτικός αναφερόταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας που μείωσε το ΦΠΑ στο ρεύμα για 6 μήνες από το 13,5% στο 9% αλλά ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 6%!

Με δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή αλλά και σε αρθρογραφία του στον έντυπο τύπο μας έδειξε ότι όντως υπάρχει βούληση να βρεθεί λύση στο μεγαλύτερο ενεργειακό θέμα τα τελευταία σαράντα χρόνια και ότι θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Από τις δηλώσεις του, βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός συμφωνεί ότι αυτό που θα πρέπει να πληρωθεί είναι το πραγματικό κόστος του ρεύματος που είναι όντως αυξημένο αλλά σε καμία περίπτωση το χρηματιστηριακό κόστος. Δεν είναι καθόλου εύκολο να υπολογιστεί το πραγματικό κόστος του ρεύματος και να καταργήσει το Ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας και τη διασύνδεση του με την ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά αλλά και όλους τους μεσάζοντες που σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήσαν αυτό το θέμα ακρίβειας στην ενέργεια, αλλά δεν είναι αδύνατον. Την περασμένη βδομάδα, παρόλη την αντίδραση ότι θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή ένωση, η Ισπανία και η Πορτογαλία καταφέρανε και πήραν την έγκριση από την Κομμισιόν να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα και δεσμεύτηκε ότι είτε η Ευρώπη συμφωνήσει στα τέλη Μαΐου είτε όχι, στην Ελλάδα θα έχουμε μέτρα που θα μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς ρεύματος.  Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και τονίζει ότι τα πρόσθετα μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια θα κινηθούν στη λογική «εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια». Μέλη της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει να μιλάνε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει το ζήτημα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν το ρεύμα όσο ήταν πρό κρίσης (μάλλον ευχή είναι) δηλαδή σε επίπεδα του τύπου 0,16 ανά kwh, αυτή τη στιγμή είναι 0,35 ανά kwh χωρίς επιδότηση). Αν συνδυάσουμε και την κουβέντα ότι σε 2 μήνες που κλείνει 3 χρόνια στην κυβέρνηση, ας  ελπίσουμε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν,  θα οδηγήσουν σε “γενναία” μέτρα που θα ανακουφίσουν την αγορά και τα νοικοκυριά.

LarissaPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.