Πόσο καλύτερο θα είναι το 2022;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας

Κάθε που αρχίζει μια καινούρια χρονιά, κατακλυζόμαστε από ευχές. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την ελπίδα, όλα να βελτιωθούν, όλα να προχωρήσουν σε θετικό έδαφος. Τα τελευταία, αρκετά πλέον χρόνια, οι ευχές έχουν αποκτήσει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Η παρατεταμένη, βαθιά ύφεση  των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία που σημάδεψε το τέλος της αλλά και την έναρξη της νέας, δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Το 2022, μοιάζει, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, να διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε οι ευχές μας να μην αποτελούν κενό λόγο. Είναι όντως τόσο ευοίωνες οι προοπτικές ή η ανάγκη μας να υπερβούμε μια μακρά περίοδο δυσκολιών μάς κάνει να υπερεκτιμούμε τα δεδομένα;

Στο επίπεδο της πανδημίας, όση σιγουριά, για αποκλιμάκωση της έντασης, δημιουργεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και η προσθήκη ενός ακόμη ισχυρού συμμάχου, το νέου χαπιού, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει ότι το προαναγγέλλει την άμεση λήξη του συναγερμού. Η πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης παραμένει ανοιχτοί και η χρήση των χαπιών, όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι οι παρασκευαστές του, δεν αποτελεί πανάκεια και πρέπει να χορηγείται με φειδώ και με επίγνωση των παρενεργειών που διαθέτει.

Στη σφαίρα της οικονομικής δραστηριότητας, η φετινή  χρονιά είναι δεδομένο ότι έρχεται να υπερκαλύψει όλες τις απώλειες του υφεσιακού σοκ του 2020, αλλά ουδείς μπορεί με βεβαιότητα, σε αυτό να αβέβαιο περιβάλλον, να καθορίσει με απόλυτη ακρίβεια το ύψος του ρυθμού ανάπτυξης και τις επιπτώσεις, δημοσιονομικές και νομισματικές, από την αλλαγή επιτοκιακής πολιτικής και στην Ε.Ε.

Όλα αυτά, επιτρέπεται να μας κάνουν απαισιόδοξους για το μέλλον Ίσα, ίσα. Ο δρόμος προς την χαλιναγώγηση του πανδημικού κύματος είναι ανοιχτός και το πέρασμα σε μια φάση συστημικής διαχείρισης πιο κοντά από ποτέ, ειδικά μετά τη μαζική νόσηση με την πιο ήπιων συμπτωμάτων μετάλλαξη Όμικρον. Παρόλες τις αντιφάσεις, τα προβλήματα, την επιμέρους διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων, το σύστημα Υγείας άντεξε, η κοινωνία άντεξε και το επόμενο φθινόπωρο, δύσκολα θα θυμίζει σε κάτι τα δυο προηγούμενα.

Οι επιχειρήσεις πέρασαν από μια σκληρή φάση επιβίωσης αλλά όλες οι προβλέψεις, προμηνύουν μια ακόμη καλύτερη τουριστική χρονιά που θα προσεγγίσει σε έσοδα την κορυφή του 2019, τη συνέχιση του εξαγωγικού ράλι, με την απόδοση της αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την επανάκαμψη των επενδυτικών σχεδίων που μπήκαν σε αναμονή το τελευταίο διάστημα. Σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση του κόστους ενέργειας, την τιθάσευση του πληθωρισμού και τη σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων, δημιουργείται ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνολικής ανάκαμψης.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η γεωπολιτική ευκαιρία που δίνουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία και οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις επιχειρήσει ο Μακρόν ή η αστάθεια στην τουρκική οικονομία και οι πολιτικές αναταραχές που μπορεί να προκύψουν στη γειτονική χώρα, τότε το 2022, δείχνει να διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να χαρακτηριστεί ως η χρονιά ορόσημο μιας ολικής επαναφοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.