Πώς να βοηθήσεις την Ομάδα σου να ενστερνιστεί την Αλλαγή
Αν ρίξεις μια καλή ματιά στην επιχείρησή σου, αναμφίβολα θα δεις πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Όμως για το Προσωπικό σου οι απαιτούμενες αλλαγές μπορεί να μοιάζουν απειλητικές και δύσκολες. Άλλωστε, όπως λένε, σε κανέναν δεν αρέσει η αλλαγή. Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας και αρεσκόμαστε στο γνώριμο, όπως πχ και εσύ ο ίδιος παραγγέλνεις πάντα τον ίδιο καφέ ή ακολουθείς τον ίδιο δρόμο για τη δουλειά.
Ως εκ τούτου, δεν μας κάνει εντύπωση ότι πάνω από 70% των προσπαθειών για αλλαγή αποτυγχάνουν. Παρόλα αυτά ως ηγέτης γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις αλλαγές στην επιχείρησή σου για να εξελιχθεί.
Πως μπορείς όμως να κάνεις την ομάδα σου να συμμεριστεί την ανάγκη για αλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις πίσω της; Δώσε έμφαση στα ακόλουθα τρία σημεία.
1. Εστίασε στις μεσαίες βαθμίδες Προσωπικού
Ενώ είναι καλό το top management να υιοθετήσει τις επερχόμενες αλλαγές, είναι οι μεσαίες βαθμίδες Προσωπικού που οδηγούν την καθημερινή εκτέλεση των ζητούμενων ενεργειών. Οι μεσαίες βαθμίδες είναι που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και έχουν καθημερινή αλληλεπίδραση με πελάτες, προμηθευτές και υπαλλήλους.
Εξαιτίας αυτού, το μεσαίο Προσωπικό έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αλλάξει κάτι. Είναι επίσης αυτοί που δημιουργούν δεμένες ομάδες με τους υφισταμένους τους, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Προκειμένου λοιπόν η αλλαγή να επέλθει ομαλά, πρέπει να ετοιμάσεις και ενισχύσεις το μεσαίο Προσωπικό να ενστερνιστεί αυτό που θες να επιτύχεις, προκειμένου να οδηγήσει την αλλαγή, χωρίς να χρειάζεται την συνεχή παρακολούθησή σου.
2. Μείωσε την Αβεβαιότητα
Ποιος είναι ο νούμερο ένα ενδοιασμός ή προβληματισμός των υπαλλήλων με την αλλαγή; Ασφαλώς το αν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δουλειά τους και το πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά τους. Προκειμένου να ξεπεράσεις την αβεβαιότητα που νιώθουν, βοήθησέ τους να καταλάβουν καλύτερα, απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Γιατί είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές; Ξεκαθάρισέ τους γιατί χρειάζεται να γίνει και επικοινώνησε ποιοι είναι οι στόχοι που θέλει να επιτύχει η επιχείρηση.
- Τι αναμένεις από κάθε υπάλληλο; Δεν αρκεί να θέσεις μόνο τους γενικούς στόχους. Είναι επίσης σημαντικό να δώσεις στο Προσωπικό σου να καταλάβει πως πρέπει να συνεχίσει και τι νέο να κάνει.
- Πως θα διαχειριστούμε τη μετάβαση; Κάνε το πλάνο εφαρμογής ξεκάθαρο σε όλους. Βεβαιώσου ότι μπορούν να διαπιστώσουν ότι έχει επενδυθεί χρόνος και ενέργεια στο πλάνο σου, στα ενδεχόμενα προβλήματα και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Έτσι ώστε όλοι να έχουν μια καλή κατανόηση των ορόσημων και των σταδίων που πρόκειται να περάσουν.
3. Συζήτησε την αλλαγή με την Ομάδα σου
Η συζήτηση για την αλλαγή ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να αξιολογήσουν την αλλαγή πιο αντικειμενικά. Όσο πιο πολύ οι υπάλληλοι συζητάνε μαζί σου την επερχόμενη αλλαγή, τόσο πιο σοβαρά θα σκεφτούν για τα πλεονεκτήματα και την επίδρασή της.
Αντί λοιπόν να τους πεις ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη, ρώτα τους γιατί θεωρούν ότι είναι σημαντικό να γίνει η αλλαγή. Ρώτα τους αν θεωρούν ότι μπορούν να την φέρουν εις πέρας. Και σταδιακά φέρε την κουβέντα πέρα από γενικεύσεις σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι πληροφορίες που θα μαζέψεις σε αυτές τις συζητήσεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πώς να τους υποστηρίξεις προκειμένου να ετοιμαστούν κατάλληλα.
Να κάποιες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις για να οδηγήσεις τι σκέψη τους:
- «Από το 1 ως το 10, πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι να κάνουμε αυτή την αλλαγή;»
- «Από το 1 ως το 10, πόσο σίγουροι είστε ότι μπορείτε να επιτύχετε αυτή την αλλαγή; Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανέβει αυτό το νούμερο;»
- «Ποια είναι τα θετικά που θα φέρει αυτή η αλλαγή; Ποια είναι τα αρνητικά;»
Συμπέρασμα
Για να είναι η ομάδα ευθυγραμμισμένη μαζί σου για την επερχόμενη αλλαγή χρειάζεται καθαρή επικοινωνία και διάθεση να την ακούσεις. Αν συμπεριλάβεις και τις μεσαίες βαθμίδες και παράσχεις τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους, θα κάνεις την αλλαγή από κάτι που προκαλεί άγχος σε έναν στόχο που μπορεί να επιτευχθεί.
Σε περίπτωση που θες να δημιουργήσεις ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις αλλαγές που βλέπεις ότι χρειάζεται η επιχείρησή σου, επικοινώνησε μαζί μας. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε.