Πως να καταναλώνεις λιγότερα MB στο κινητό σου

Τα σημερινά smartphones καταφέρνουν να συνδέονται στο Internet πλέον σε κάθε γωνιά του κόσμου, χωρίς την απαραίτητη ύπαρξη WiFi δικτύου. Υπεύθυνος για τη σύνδεση αυτή συνήθως είναι ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας μας, που μέσα από πακέτα δεδομένων μας επιτρέπει την πρόσβαση, μέχρι να καταναλώσουμε αυτά τα δεδομένα. Το κακό όμως με τα σημερινά smartphones είναι πως καταναλώνουν τα πακέτα με… τρελούς ρυθμούς, ανάλογα φυσικά με τη χρήση που κάνουμε.
Κι επειδή το πρόσφατο πέρασμα μου από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού απαιτούσε… ατομικό WiFi στο θάλαμο για να περάσουν οι μέρες (κάτι που δεν σου παρέχει προφανώς), έπρεπε να βρω τρόπους για να μην καταναλώνω το πακέτο δεδομένων σε λιγότερο από ένα μήνα. Φυσικά οι τρόποι αυτοί χρειάζονται και στον πραγματικό κόσμο, οπότε θεώρησα σωστό να υπάρχει κάπου ένας ολοκληρωμένος οδηγός για όλους μας. Τους τρόπους αυτούς θα δούμε αυτή τη φορά στο TechInGreek.com (όπως κατάλαβες και από τον τίτλο), για να μη βρεθείς… απροετοίμαστος και χωρίς δεδομένα σε κάποια έξοδο σου.
# Άλλαξε τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου 
Τα factory settings κάθε browser στοχεύουν στην καλύτερη/ομαλότερη εμπειρία χρήσης, όχι στην εξοικονόμηση δεδομένων. Προτίμησε λοιπόν τις mobile παραλλαγές στις σελίδες που διαβάζεις (το TiG είναι mobile-friendly και δεν έχεις θέματα, fyi), φρόντισε να κρατάς cache για γρηγορότερο (και οικονομικότερο) φόρτωμα σε websites και αν στο παρέχει, κατέβασε την ποιότητα εικόνων κατά την προβολή και ενεργοποίησε τυχόν ρυθμίσεις εξοικονόμησης. Ή κατέβασε από εδώ τον Opera Mini που δίνει «ρεσιτάλ» εξοικονόμησης!
# Περιόρισε τα δεδομένα στο παρασκήνιο
Ναι, είναι ωραίο να ανανεώνονται τα status στο Facebook όσο εσύ οδηγείς, αλλά δεν είναι και αναγκαίο απαραίτητα (και για πολλούς λόγους). Εφόσον είσαι έξω λοιπόν, περιόρισε τα για περισσότερη οικονομία και γλύτωσε πολύτιμα megabytes που, απλά πάνε χαμένα σε αρκετές περιπτώσεις. Συνήθως το βρίσκεις στις ρυθμίσεις του smartphone σου και η Google μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό, μέσα από ειδικά βήματα.
# Βάλε ειδοποίηση για την κατανάλωση δεδομένων
Αρκετά ενδιαφέρουσα λειτουργία που μπορεί να σε σώσει, χωρίς να το καταλάβεις. Στην ουσία θέτεις σαν όριο το μέγεθος του πακέτου δεδομένων σου και αυτόματα το Android «κόβει» τα δεδομένα, όταν φτάσεις εκεί. Υπάρχει και δυνατότητα προειδοποίησης νωρίτερα, για να έχει καλύτερη εικόνα. Δες εδώ τα ειδικά βήματα για να το στήσεις και στο δικό σου Android smartphone!
# Κατέβασε τα αγαπημένα σου Albums/Videos 
Και τι εννοώ: YouTube, Spotify, Vine και ανάλογες εφαρμογές streaming ψηφιακού περιεχομένου τρώνε τα «έντερα» τους από δεδομένα. Αν η περισσότερη χρήση αυτών των υπηρεσιών σχετίζεται με συγκεκριμένα playlists/videos, απλά κατέβασε τα και κράτησε τα στη μνήμη της συσκευής σου.
# Στείλε τα αρχεία σου με Bluetooth
Δεν υπάρχει λόγος να κάθεσαι δίπλα σε κάποιον και να του στέλνεις αρχεία μέσω Google Drive. Αν δε, είσαι από δεδομένα, απλά τα σπαταλάς χωρίς λόγο. Θυμήσου το Sony Ericsson W800i σου, μιας και πίσω στο 2000-something το Bluetooth ήταν η απόλυτη επιλογή!
# Απέφυγε το upload/download και την αποστολή αρχείων από δεδομένα
Εκτός αν βγάζεις φωτογραφίες σε max ανάλυση 5MP ή βγάζεις βίντεο 480p. Τα σύγχρονα smartphones έχουν κάμερες «τέρατα» και εύκολα ένα βίντεο ξεπερνά το 1GB σε υψηλή ανάλυση, ή μια full-resolution photo τα 10MB. Αν έχεις περιορισμένο πακέτο δεδομένων, απλά απέφυγε το ή περίμενε να βρεθείς σε WiFi.
# Απενεργοποίησε την αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών στο Play Store  

By default, η Google έχει ορίσει την αυτόματη ανανέωση των εφαρμογών σου. Αν όμως έχεις παρατηρήσει τέτοια πράγματα και όταν είσαι με δεδομένα, κάτι πάει στραβά και «τρώει» τα δεδομένα σου με απίστευτο ρυθμό. Για να αλλάξεις τη ρύθμιση μπες στο Play Store, κάνε swipe δεξιά και επέλεξε τις ρυθμίσεις. Εκεί θα δεις την επιλογή για ανανέωση εφαρμογών και μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε: αυτόματη ανανέωση σε WiFi, σε WiFi και δεδομένα, αλλά και σε κατάργηση αυτόματων ανανεώσεων. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένες εφαρμογές για αυτόματη ανανέωση: swipe δεξιά, επιλέγεις «οι εφαρμογές μου», πας στα εγκατεστημένα και διαλέγεις την εφαρμογή που θες. Εφόσον τη βλέπεις, πατάς πάνω δεξιά στις 3 τελείες και επιλέγεις την αυτόματη ανανέωση της!

# Βρες και περιόρισε τις εφαρμογές που καταναλώνουν αρκετά
Οι πρώτες μέρες στη μονάδα, με βρήκαν να ψάχνω τις καταναλώσεις δεδομένων ανά εφαρμογή, για να ξέρω τι θα χρησιμοποιώ τους επόμενους 9 μήνες. Χοντρικά Facebook, Instagram και Youtube είναι οι «φαταούλες» της συσκευής μου (και της δικής σου), οπότε μεταφέρθηκα στο Facebook Lite (και 0.facebook για chatting), περιόρισα την ποιότητα στο Insta και «ξέχασα» το Youtube για καιρό! Τσεκάρεις τα πάντα στη διαδρομή Settings > Wireless and Networks > Data Usage.
# Παίξε με offline apps/games/υπηρεσίες 
Ακριβώς για αυτό το λόγο λατρεύω τους Here Maps by Nokia. Κατεβάζω χάρτες και ελληνική πλοήγηση στο κινητό μου, σετάρω σε offline mode, κουμπώνω το κινητό στη βάση αυτοκινήτου και γράφω τα χιλιόμετρα μου χωρίς να τρώω megabytes. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που λειτουργούν σε αντίστοιχη φιλοσοφία με αυτή που αναφέρω και μάλιστα, προσφέρουν (σχεδόν) όσα σου προσφέρει και το κλασσικό app που έχεις ήδη!
# [BONUS TIP] Εγκατέστησε το Opera Max 
Ευτυχώς για εμένα (και το πορτοφόλι μου), ανακάλυψα σχετικά νωρίς το Opera Max και βοήθησε αρκετά στη θητεία μου. Επιλέγεις τα apps που χρησιμοποιείς περισσότερο, περιορίζεις τα δεδομένα που χρησιμοποιούν και καταναλώνεις αρκετά μικρότερο όγκο δεδομένων από το φυσιολογικό (μάθε περισσότερα εδώ και κατέβασε το από εδώ). Μέχρι και πέρυσι τον Ιούνιο που το χρησιμοποιούσα, τα 500MB του What’s Up έφταναν άνετα για ένα μήνα και πολλές φορές περίσσευαν (χωρίς προβολή βίντεο πάντα). Και όχι, δεν ήμουν σε μονάδα 27 μέσα – 1 έξω με υπηρεσιακό για να μην προλαβαίνω να μπω να δω τι έγραψε ο Άλκης στο TiG, κάθε άλλο!
Χρήστος Αλεξούδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.