Πόλεμος της Ουκρανίας: Η κρίσιμη καμπή

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Παρά την κατάληψη του 30% περίπου των εδαφών της Ουκρανίας η έκβαση του πολέμου δεν έχει κριθεί οριστικά υπέρ του καθεστώτος Πούτιν. Καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές των Ρωσόφωνων αυτονομιστών αντιμετωπίζουν  ισχυρή αντίσταση στο Ντονέσκ όπου κρατούν ελεύθερο ακόμα το 50% των εδαφών.

Είναι ενδεικτικό πως οι ρωσικές γραμμές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες στο νότιο μέτωπο και ιδιαίτερα στην Χερσώνα. Όπου οι Ρώσοι επιτελείς φοβούνται γενική ουκρανική αντεπίθεση που την προσδιορίζουν τον Αύγουστο.

Ήδη η ρωσική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πρώτα δείγματα κατάρρευσης. Η ανεργία και ο τιμάριθμος αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η ρωσική βιομηχανία πρόκειται να κληθεί να διαχειριστεί την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων εξέλιξη που πιθανώς να οδηγήσει σε κατάρρευση της παραγωγής δημιουργώντας ζητήματα και στην πολεμική βιομηχανία αλλά και τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Παράλληλα οι απειλές της Μόσχας για κλιμάκωση της κρίσης στην Βαλτική με αφορμή τον αποκλεισμό του Καλίνγκραντ και ο εξοπλισμός της Λευκορωσίας με πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικό υλικό εντείνουν το κλίμα ανασφάλεια και την απειλή μίας πυρηνικής ανάφλεξης.

Είναι προφανές πλέον ότι η Δύση και η Ρωσία έχουν κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο υποχώρησης.

Σαφώς κερδισμένες οι ΗΠΑ που κατόρθωσαν να εμπλέξουν την Ρωσία σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο που εκφυλίστηκε σε μία σύρραξη με πρωτόγονα χαρακτηριστικά που θα εξαντλήσεις όλους τους ρωσικούς συντελεστές ισχύος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.