Πανικός ή ντρίπλα οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ για μικρή δημοσκοπική διαφορά;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Λίγες μέρες έμειναν έως το άνοιγμα των καλπών. Οι προβλέψεις για το πιθανό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πάνε και έρχονται. Άλλοτε με επιστημονική βάση, ενίοτε διανθισμένη και με το απαραίτητο πολιτικό αισθητήριο για την κατανομή των αναποφάσιστων και την ψήφο της τελευταίας στιγμής κι άλλοτε με συνωμοσιολογική διάθεση, αναφερόμενοι σε μυστικές δημοσκοπήσεις και πληροφορίες από πρεσβείες και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες!

Δεν λείπουν, λοιπόν, ούτε από αυτή την εκλογική οι διαρροές για κλείσιμο της ψαλίδας, για ανατροπή της τελευταίας στιγμής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συχνά οι κυβερνήσεις, όταν μάλιστα καταρρέουν, έχουν την ανάγκη μιας στιγμιαίας τονωτικής άνεσης που θα αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό των οπαδών της και θα δώσει κάποια επιπρόσθετα καφενιακά επιχειρήματα στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση.

Έχουν όντως προκύψει τόσο εντυπωσιακές εξελίξεις που να δικαιολογούν σημαντική μεταστροφή του εκλογικού σώματος και των έως τώρα τάσεων ή κάτι άλλο υποκρύπτεται πίσω από αυτή την επικοινωνιακή επιλογή; Τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν κάποια τρομερή αλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προεκλογικές παροχές και η υποτιθέμενη 13η σύνταξη δεν επέφεραν αναπάντεχη αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την όποια αναμενόμενη βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη όσο πλησιάζουμε στην ώρα της απόφασης, πράγμα αναμενόμενο.

Ακόμη και οι πιο ευνοϊκές για την κυβέρνηση αποτυπώσεις δείχνουν μια διαφορά που κινείται στο 6%. Ακόμη κι αν αυτό περίπου αποδειχτεί ότι θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική νίκη για την ΝΔ, που να μην ξεχνιόμαστε επανέρχεται από το -8% των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Ένα αποτέλεσμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει το 1/3 της δύναμης του και θα έχει υποστεί μια ήττα ευρύτερη από το 3,8% που έχασε η ΝΔ τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Μι ήττα που οδήγησε την τότε αντιπολίτευση να εγείρει θέμα κοινοβουλευτικής αντίθεσης με το λαϊκό αίσθημα!

Κάποιοι λένε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πανικό γιατί φοβούνται μια γενικευμένη αποφλοίωση των εκλογικών επιδόσεων κι εκτίναξης της τελικής διαφοράς, τόσο λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και λόγω της πληθώρας των πιο προς τα αριστερά του επιλογών που θα προτιμηθούν από παραδοσιακούς υποστηρικτές του. Γι’ αυτό τρέχουν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας μήπως και περισώσουν ότι σώζεται. Δεν βρίσκω και τόσο πιθανό αυτό το σενάριο.

Μάλλον πρόκειται για ντρίπλα. Σε περίπτωση που ευδοκιμήσει το ιδανικό  για την κυβέρνηση σενάριο και η απόσταση από τη ΝΔ είναι διαχειρίσιμη τότε ανάλογα με τις εξελίξεις, οικονομικές και εθνικές, θα επλεγεί και η πιο βολική ημερομηνία εθνικών εκλογών. Ίσως και εντός Ιουνίου, αν και δυσκολεύομαι να το πιστέψω ως εφικτή επιλογή.

Μάλλον διαρρέει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, την δική του δημοσκοπική βελτίωση. Ελπίζει στο ότι η ΝΔ δεν θα ξεπεράσει ιδιαίτερα το, 30% και ο ίδιος θα κινηθει πάνω από το 22,5% της ΝΔ ώστε να παρουσιάζει ως δυνατό ένα 28% στις εθνικές εκλογές.

Υ. Γ. Επειδή αναφέρεται συχνά ότι από ευρωεκλογές σε εθνικές πάντα αυξάνουν δυνάμεις και οι δύο πρωτοπόροι κι ότι η διαφορά συνήθως διευρύνεται, να διευκρινίσουμε κάτι. Η καταγραφή του συνόλου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ της 26ης Μαϊου φυσικά και θα υπολείπεται περίπου 10% από την εθνική “απόδοση”.  Το προς τα που θα κινηθεί η διαφορά είναι ένα άλλο πιο σχετικό ζήτημα. Θυμίζω ότι η αύξηση της σε προηγούμενες περιπτώσεις αφορούσε κυρίως τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ και την αποδυνάμωση των αριστερών εφεδρειών που πάντα στην Ελλάδα υπήρξαν μεγαλύτερες των αντίστοιχων δεξιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.