Παιδεία ΤΖΑΚΠΟΤ

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης

Πανικό προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης ο σημαιοφόρος να μην είναι αυτός ο οποίος μοχθεί αλλά ο πιο τυχερός.

Η σημαία μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβολικά ως βραβείο στην εργατικότητα και στην προσπάθεια κάποιων χρόνων. Παράλληλα η σημαία βοηθά βοηθάει στην διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης. Η σημαία βρίσκεται εις την δική του ευθύνη και κανενός άλλου. Όταν ένας μαθητής ο οποίος δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια μπορεί να έχει τις ίδιες πιθανότητες να κρατήσει την σημαία με τον καλύτερο μαθητή του σχολείου ιδιαίτερα σε μια τέτοια ηλικία θα πιστέψει πως η ζωή είναι θέμα τύχης.

Τα παιδιά έτσι δεν θα μάθουν ποτέ πως χωρίς υπομονή, επιμονή και προσπάθεια και μόνο με τον παράγοντα τύχη στη ζωή δεν θα καταφέρουν τίποτα. Επίσης όπως ανέφερα σημαία είναι και ευθύνη ταυτόχρονα. Η τοποθέτηση ενός μαθητής ως σημαιοφόρου του δίνει ταυτόχρονα και μία ευθύνη. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μπορέσει το κάθε παιδί πως για να κάνει και το πιο απλό πράγμα φέρει την ευθύνη του. Όμως η κλήρωση για σημαιοφόρο δεν είναι η μόνη αλλαγή που ήρθε στην παιδεία τα τελευταία χρόνια.

Πολλές φορές το θέμα της παιδείας έχει βρεθεί σε χέρια ανθρώπων άσχετων με το θέμα. Έτσι πολλές φορές τα παιδιά έχουν γίνει ¨πειραματόζωα¨ σε πειράματα των Υπουργών Παιδείας. Κανείς δεν μπορεί διαφωνήσει πως η παιδεία χρείαζεται ανανέωση ώστε να είναι σύμφωνη με την εκάστοτε εποχή. Αλλά δεν μπορεί ο κάθε Υπουργός να κάνει αλλαγές στην παιδεία μόνο και μόνο για να αλλάξει τον νόμο του προηγούμενου Υπουργού χωρίς καν να τον εξετάζει μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Η παιδεία δεν μπορεί χρησιμοποιείται για κομματικά και ιδεολογικά παιχνίδια. Η παιδεία πρέπει να βρίσκεται στα χέρια υπεύθυνων ατόμων και όχι στα χέρια κάθε Υπουργού που έλαβε το Υπουργείο μόνο και μόνο γιατί έχει την φιλία του Πρωθυπουργού, αλλά ούτε ο ΠτΔ. Ευθύνη φυσικά δεν έχει μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολλές φορές τα κόμματα μόνο και μόνο για να πολεμήσουν την κυβέρνηση είναι ικανά να καταψηφίσουν το οτιδήποτε .

Για αυτό μέσω αυτού του άρθρου θέλω να πω σε όλους τους πολιτικούς αυτού του τόπου τουλάχιστον στο θέμα της παιδείας να αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά τους σχέδια για κάπου αλλού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *