Ούτε βήμα πίσω!

Γράφει ο Χρήστος Τσοκάνης, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ευβοίας

Η κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κατέθεσε πριν λίγες ημέρες το νομοσχέδιό της για το χώρο της παιδείας. Ίσως τον πιο νευραλγικό τομέα, για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει μια και καλή από την κρίση. Όχι την οικονομική, αυτό είναι εύκολο. Από την ηθική, αξιακή και πολιτισμική κρίση της μεταπολίτευσης.

Φυσικά οι αντιδράσεις των “συντρόφων” της αριστεράς ήταν αναμενόμενες. Οτιδήποτε οδηγεί την πατρίδα στην πρόοδο τους προκαλεί αλλεργία. Περίμεναν να δώσει το σύνθημα ο Τσίπρας (επιτέλους εθεάθη ο κάποτε λαλίστατος άνεμος της ανατροπής), η μονταζιέρα εφηύρε τα γνωστά πλέον fake news και οι κλακαδόροι άρχισαν τις πορείες ( εν μέσω πανδημίας) και τις απεργίες του ποσοστού συμμετοχής 0,35 %.

Την μεγαλύτερη αντίδραση στο νομοσχέδιο έφερε η διάταξη η οποία επιτρέπει την online αναμετάδοση του μαθήματος, σε μαθητές που δε μπορούν να βρίσκονται στο σχολείο και να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μάθημα. Τι μας λέει δηλαδή το υπουργείο : Σε περίπτωση εξαιρετικών περιπτώσεων, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, εάν και μόνο εάν ένας μαθητής αδυνατεί να βρεθεί στην σχολική τάξη, είτε γιατί κινδυνεύει η υγεία του ιδίου, είτε κάποιου μέλους της οικογένειάς του, τότε αντί να χάσει εντελώς το μάθημα, θα έχει την δυνατότητα να το παρακολουθήσει online, σε ζωντανή μετάδοση. Θα απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος. Δε θα γίνει καμία εγκατάσταση κάμερας στα σχολεία, θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Αρκεί να διαβάσει κανείς την ανωτέρω παράγραφο για να καταλάβει πόσο αστεία αλλά και αισχρή ταυτόχρονα είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης. “Στα σχολεία θα υπάρχουν μόνιμες κάμερες” fake news!                                                       

“Ο τρόπος αυτού του είδους διδασκαλίας είναι παράνομος σύμφωνα με την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα” fake news! Η ίδια η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ανακοίνωσε όχι μόνο πως δεν είναι παράνομη η τροπολογία, αλλά και πως το υπουργείο την συμβουλεύτηκε για να προχωρήσει στο σχέδιό της.                                                                                                “Το υλικό από τις κάμερες θα χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των καθηγητών” fake news και πάλι!

Το να ασχοληθεί κανείς περισσότερο με την στάση της αντιπολίτευσης είναι περιττό. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση με την απόδοση της από την ημέρα που ανέλαβε και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έχει καταφέρει να ενώσει και να εμπνεύσει το σύνολο των Ελλήνων, οπότε είναι λογικό να πρέπει να εφευρίσκουν κάτι να πουν. Η μόνη απάντηση που τους αρμόζει είναι αυτή που πολύ σωστά τους έδωσε η κ. Κεραμέως : Δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω!

Θέλω όμως να σταθώ στο κομμάτι της αξιολόγησης, κυρίως λόγω της αντίδρασης αρκετών εκπαιδευτικών που γνωρίζω και εκτιμώ. Για ποιον λόγο απορρίπτουμε χωρίς καμία συζήτηση την χρήση της κάμερας ως μέσο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών; Η παρακολούθηση και αξιολόγηση από άλλους εκπαιδευτικούς, δε θα συνεισέφερε στο να αξιολογηθούν δάσκαλοι και καθηγητές από αντικειμενικούς κριτές και όχι παραδείγματος χάριν από συναδέλφους με τους οποίους έχουν καθημερινή τριβή ή από μαθητές οι οποίοι μπορεί να φοβούνται την αντίδραση του καθηγητή τους στην αξιολόγησή τους; Είναι ή δεν είναι γεγονός πως καθηγητές αλλάζουν εντελώς εικόνα τις λίγες ημέρες που θα βρεθούν σε δια ζώσης εξωτερική αξιολόγηση; Γιατί να μην μπορούν να ελεγχθούν, από κατάλληλους πάντα επιστήμονες, επί μονίμου βάσεως; 

Η τεχνολογία έχει εισέλθει για τα καλά στην ζωή μας και έχει αποδείξει πως όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορούν να γίνουν θαύματα. Οι επιστήμονες εκπαιδευτικοί της χώρας θα έπρεπε να αγκαλιάζουν ή τουλάχιστον να συζητούν καινοτόμες ιδέες και όχι να τις απορρίπτουν χωρίς να έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη. Οι άνθρωποι των γραμμάτων θα πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί εάν θέλουμε να δούμε την πατρίδα να βρίσκεται στην θέση που της αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.