Όταν ο Ψαριανός προαναγγέλλει την αυτοδυναμία του Κυριάκου

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη και ασχολίαστη η δήλωση του Ψαριανού στο BHMA FM ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Σήμερα δεν έχει νόημα να συζητάμε για Αριστερά-Δεξιά. Είναι διαχωριστικές γραμμές ηλιθιότητας. Μιλάμε για μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ή για ένα κατσαπλιαδιστάν. Εγώ δεν χαίρομαι όταν διαλύεται ένα κόμμα του χώρου μου. Απεναντίας, θα ήθελα να συγκροτηθεί ένας μεγάλος πολιτικός φορέας που θα εκφράζει έναν ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονισμό…Αυτά όλα ενισχύουν την Νέα Δημοκρατία. Θα πάρει 50%! Κι αυτό θα είναι άδικο για τη χώρα. Κι ούτε κι ο ίδιος ο Μητσοτάκης μπορεί να μην το θέλει. Κι ο ίδιος δεν “ψοφάει” για αυτοδυναμία. Θα προτιμούσε να ‘χει μια εξισορρόπηση προς το κέντρο, παρά να τον “τραβάνε”, ας πούμε διάφορες θεούσες ή χίτες!»

Ο Ψαριανός ο οποίος κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα αξιόλογο στέλεχος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και άνθρωπος με τη δική του πολιτική διαδρομή, στην προκειμένη περίπτωση τόλμησε και εξέφρασε τα πιστεύω του, όσο και αν αυτά δεν ωφελούν τον κομματικό σχηματισμό με τον οποίο κατήλθε στις εκλογές. Ο ρόλος, άλλωστε, του βουλευτή στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων είναι να εκφράζει την άποψη του, όσο και αν αυτή δεν συμφέρει το κόμμα, στο οποίο ανήκει. Σύμφωνα άλλωστε με το Σύνταγμα (άρθρο 60) οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση. Μακάρι και άλλοι βουλευτές να έπρατταν αναλόγως.

Ο Ψαριανός λοιπόν τόλμησε και εξέφρασε το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Μα ότι πλέον δεν έχει νόημα να συζητάμε για Αριστερά ή Δεξία. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έχει νόημα να μιλάμε για αριστερά ή δεξιά; Στην εποχή των αγορών είναι γεγονός ότι οι ιδεολογίες και η πολιτική έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σήμερα αυτό που μετρά ιδίως στην περίπτωση για τη χώρας μας είναι μια κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική. Να είναι ρεαλιστική, αδιάφθορη, έντιμη και να μην αεροβατεί εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες.

Τέλος να επιφέρει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα ευνοήσουν την ιδιωτική οικονομία (επενδύσεις κλπ) και θα απογειώσουν την οικονομία, που έχει περιέλθει σε δεινή ύφεση με άγνωστο τον χρονικό ορίζοντα, στον οποίο θα βγει από αυτήν όσες αξιολογήσεις η μνημόνια και να εκτελέσουμε! Γι αυτό ο Ψαριανός ορθά μίλησε ότι η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από έναν ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονισμό! Τομές και αλλαγές θέλει η χώρα για να βγει από το τέλμα και όχι εμμονές στις παθογένειες του παρελθόντος (κομματικό κράτος).

Ο Ψαριανός επίσης είπε το αυτονόητο όσο αφορά την ελάσσονα αντιπολίτευση. Πράγματι αυτήν τη στιγμή τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού πάντα τόξου δεν ασκούν ουσιώδη αντιπολίτευση, είναι διασπασμένα και έχουν περιέλθει σε εσωκομματική κρίση. Τυχαίο τα μικρά ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις;
Ο Ψαριανός όμως δεν είπε ένα πράγμα. Ότι η ΝΔ πάντα ήταν «καταδικασμένη» να βγάζει στη Μεταπολίτευση τη χώρα από τη κρίση, πόσο μάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή που μόνο ένας ηγέτης με τα αντανακλαστικά του Κυριάκου έχει το know how να το πράξει. Αρκεί να του δώσουμε την αυτοδυναμία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *