Όσο η κλεψύδρα τελειώνει η ΝΔ ζητά πολιτική αλλαγή τώρα

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή θα παραμείνει στο επίκεντρο της στρατηγικής της ηγεσίας της Ν.Δ., η οποία, έχοντας μπροστά ένα κρίσιμο καλοκαίρι για τη χώρα, διαμηνύει ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

«Η κυβέρνηση χάνει όλους τους στόχους της. Εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφερόμενοι στην αποτυχία του πρωθυπουργού και στους τρεις άμεσους στόχους που είχε θέσει το περασμένο φθινόπωρο: Κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ρύθμιση του χρέους.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης δρομολογείται «με μεγάλη καθυστέρηση, με νέα επώδυνα μέτρα που παλαιότερα δεν ζητούσε κανένας και με τεράστιο κόστος για την οικονομία», τονίζουν. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει εδώ και 2-3 μήνες για μια συμφωνία που στο μεταξύ κοστίζει 2-3 δισ. σε παραπάνω μέτρα λιτότητας κάθε εβδομάδα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά στην Ποσοτική Χαλάρωση «μοιάζει να απομακρύνεται», λένε στην Πειραιώς, ενώ καταγγέλλουν ότι στο ζήτημα του χρέους αποκαλύπτονται «όλος ο ερασιτεχνισμός και ο πολιτικός καιροσκοπισμός της κυβέρνησης». Καταλογίζουν στους κυβερνώντες πως οι ίδιοι συμφώνησαν και υπέγραψαν τον Μάιο του 2016 οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. «Αν και έχουν -ως συνήθως- υποχωρήσει, στη συνέχεια σήκωσαν το ζήτημα του χρέους ως άλλοθι για να πειστούν τα στελέχη τους ότι αξίζει να ψηφιστεί ένα νέο πακέτο 4,9 δισ. ευρώ μέτρων και να δεσμεύσουν τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια, προκειμένου να πάρουμε το χρέος».

«Και τελικά δεν πήραν ούτε αυτό, παρά την υποστήριξη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε όλες τις παρεμβάσεις του τοποθετείται υπέρ της άμεσης ανάγκης ρύθμισης του ελληνικού χρέους», προσθέτουν!

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταματά να επισημαίνει και τις ευθύνες των δανειστών για την ανοχή  στην επιλογή της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση, αλλά και για τη μη τήρηση της δέσμευσης του Νοεμβρίου 2012 για το χρέος. Ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε, μάλιστα, πλήρως τη δική του οπτική για τη στάση των εταίρων, λέγοντας: «Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το πώς περνούν οι Ελληνες αλλά για το πώς θα διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει να επιστραφούν τα χρήματα που μας έχουν δανείσει».

Αλλά, όπως ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του, «οι αναντίρρητες και αυταπόδεικτες ευθύνες των δανειστών δεν ακυρώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία έχει χειριστεί τραγικά το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Μια κυβέρνηση, που αποτυγχάνει σε όλους τους στόχους που η ίδια θέτει, δεν μπορεί να υπερασπιστεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας», συμπληρώνουν.

Για τη Ν.Δ. είναι σαφές ότι τίποτα δεν θα χαριστεί από τους εταίρους, αλλά πολλά μπορούν να κερδηθούν από μια αξιόπιστη κυβέρνηση, η οποία θα βάλει μπροστά και «τη μηχανή της ανάπτυξης». Αυτή είναι, άλλωστε, και η μεγάλη πρόκληση μετά και την αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2017 από το 2,7% σε 1,8%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για ακόμα χαμηλότερη.

«Εάν ο κ. Τσίπρας φαντάζεται ευημερία και ανάπτυξη την ώρα που η χώρα μένει καθηλωμένη και εγκλωβίζεται σε ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας, τότε σίγουρα έχει παραισθήσεις!», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γραμματέας της ΠΕ της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, και του καταλογίζει ότι «αδιαφορεί προκλητικά για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα».

Νομοσχέδιο για Παιδεία: «Βουτιά στο παρελθόν»

Πρόθεση της Ν.Δ. είναι να δώσει έμφαση και σε πεδία πολιτικής πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα την Παιδεία. «Αντί για άλμα μπροστά, βουτιά στο παρελθόν», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς για το νομοσχέδιο που «γυρίζει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80» και «επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή του, ενώ συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν πως η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Θα αναδείξουμε τις βασικές μας διαφορές με την κυβέρνηση που αντανακλούν το πώς βλέπει κάποιος το ίδιο το μέλλον τα χώρας. Για εμάς η εκπαίδευση είναι εφόδιο για κάθε νέο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Είναι μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Είναι όπλο για την πρόοδο της χώρας. Για την κυβέρνηση είναι πεδίο εφαρμογής των ιδεοληψιών της. Και αυτό θα είναι καταστροφικό», προειδοποιούν.

Υγεία

Υψηλής προτεραιότητας θεωρείται και ο χώρος της Υγείας. «Σε μεγάλο αριθμό κρατικών δομών και μονάδων περίθαλψης παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία και την εξυπηρέτηση των ασθενών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση αλλά καταθέτει και ένα σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που το μόνο που προτείνει είναι η δημιουργία μιας ακόμη κρατικής δομής και πολλές καινούργιες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τον ασφαλισμένο», επισημαίνουν γαλάζια στελέχη.

Στο επίκεντρο του γαλάζιου ενδιαφέροντος θα βρεθούν κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τα κυβερνητικά μέτρα, όπως οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.  Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τις τελευταίες ημέρες μηνύματα για πιο αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν τη ζωή όλων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σαν ο προστάτης των πιο αδύναμων εργαζομένων και, τελικά, με τις πολιτικές του πλήττει πρωτίστως αυτούς», σχολιάζουν συνεργάτες του. «Η Ν.Δ. θα απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και ειδικά στους πιο ευάλωτους. Κυρίως σε αυτούς θέλει να δώσει ελπίδα. Και η πρόταση που θα παρουσιάσει, εκτός από την οικονομία, θα αφορά και στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στη δημόσια ασφάλεια».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.