Το όραμα του Μητσοτάκη για νέες δουλειές μοχλός προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας 

Το Σύνταγμα μας του 1975 / 1986/2001/2008 διατυπώνει κοινωνικά δικαιώματα στο λεγόμενο μέρος των δικαιωμάτων. Τα κοινωνικά δικαιώματα περιγράφονται στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ως κοινωνικό δικαίωμα ορίζονται αγαθά για τα οποία αξιώνεται κρατική προστασία ώστε να διασφαλίζεται θετικά η υλική παροχή ή η θεσμική πρόβλεψη. Τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα βάλλονται από πολλές πλευρές , καθώς με την επικράτηση του δικαίου της ανάγκης πολλά κοινωνικά δικαιώματα δεν ασκούνται ή ατονούν ή βρίσκονται σε αδράνεια.

Από τα κοινωνικά δικαιώματα που είναι γνωστά το δικαίωμα στην εργασία θεωρείται σημαντικότατο καθώς η εργασία εξασφαλίζει εισοδήματα  για την διατροφή , την ένδυση, την κατοικία , την υγεία και την εκπαίδευση, του ατόμου. Με την απόλαυση δίκαιων και ευνοϊκών όρων εργασίας εξασφαλίζεται μια ευπρεπής ζωή εντός και εκτός εργασίας. Οι δίκαιες απολαβές , η δυνατότητα προαγωγής , η ανάπαυση , η άνεση , οι άδειες ,ο σεβασμός των αργιών αποτελούν ισχυρές συνθήκες για αποδοτικότητα και ευτυχισμένη εργασιακή ζωή.

Νέες δουλειές , καλά αμειβόμενες είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια στη μετά την κρίση εποχή. Είναι ζήτημα ικανοποίησης των συνταγματικών επιταγών για αξιοπρεπή ζωή των πολιτών. Δουλείες που θα σέβονται τις επαγγελματικές ενώσεις  αλλά και επαγγελματικές ενώσεις που δεν θα εκμεταλλεύονται σε καμία περίπτωση την δύναμή τους ως μοχλό πίεσης για εξασφάλιση ιδιοτελών συμφερόντων.

Έτσι θα στηριχθεί το παραπαίον ασφαλιστικό σύστημα , η οικογένεια , αυτοί που έχουν ανάγκη για στήριξη , ασφάλεια και αξιοπρέπεια . Μόνο έτσι μπορεί ο καθένας τα βρει εισοδήματα για την στήριξη της υγείας του και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ώστε να αναπτυχθεί η προσωπικότητά του αλλά και να σέβεται αυτές των άλλων . Με τη μόρφωση τα άτομα αποκτούν χρήσιμο ρόλο στην κοινωνία τους.

Σήμερα , η ανεργία , η ανασφάλεια , το αίσθημα ότι κανείς δεν φροντίζει για το άτομο , και η αδυναμία του κράτους ζωτικές ανάγκες των πολιτών  αποτελούν πολλές κοινωνικές πληγές που μόνο με νέες δουλειές επουλώνονται . Θα έλεγε κάποιος γιατί όχι , κράτος παρεμβατικό ,ξανά; Απαντούμε ότι τα αρνητικά που σωρεύτηκαν είναι πολλά και δημιούργησαν ένα κομματικά διαβρωμένο και σπάταλο κράτος με πολυνομία , αδιαφάνεια και συναλλαγή  με το κράτος (φακελάκι) .

Το όραμα του Κ. Μητσοτάκη για έκρηξη επενδύσεων με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βρίσκεται στην κατεύθυνση του προτρεπτικού κράτους ξεχνώντας το παρεμβατικό , ένα κράτος που δίνει κίνητρα , δεν υποχρεώνει ρυθμιστικά αλλά παρακινεί τον πολίτη να αρπάξει τις ευκαιρίες που προσιδιάζουν στα προσόντα του.

Η χρηστή δημοκρατική διακυβέρνηση προϋποθέτει συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων , συναίνεση πολιτικών θεσμών και κοινωνικών εταίρων και κυρίως εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών για την δημιουργία θετικού κλίματος και θέσεων εργασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.