Όραμα για την Παιδεία, όχι αστεία!

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Έκανε ένα πέρασμα από το υπ. Παιδείας ο Τσίπρας για να κάνει “σοβαρές” ανακοινώσεις. Σου λέει με την αξιολόγηση και τα νέα μέτρα βάρυνε το κλίμα, ας ρίξουμε δόλωμα τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τα ολοήμερα σχολεία μπας και καλοπιάσουμε την μέση ελληνική οικογένεια πριν τις πάρουμε μερικές εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη μόνο με την μείωση του αφορολόγητου.

Υποσχέθηκε λοιπόν διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου, καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (συμπεριλαμβάνει και τα… προνήπια!), κατήργησε… με ένα νόμο κι ένα άρθρο τις Πανελλήνιες εξετάσεις, ίδρυσε νέο Πανεπιστήμιο… Δυτικής Αττικής και γενικά έδωσε… ώθηση στην ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία. Υποσχέσεις είναι θα μου πείτε, δεν έχει και πολύ καλή σχέση με αυτές οπότε ας μην δίνουμε και πολλή μεγάλη βάση στα λεγόμενα του.

Πολλά από αυτά, υπό προϋποθέσεις, θα αποτελούσαν θετική εξέλιξη (πχ ολοήμερα σχολεία και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση). Δεν νοείται όμως να εξαγγέλεις τέτοιες ριζικές ανατροπές με την ευκολία μιας προεκλογικής παροχής. Χρειάζεται συντονισμένη εκτέλεση ενός μακρόπνοου πλάνου, ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι.

Η ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζει θέματα που αλλάζουν ριζικά την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών είναι ενδεικτική της συνέπειας του στην… δημιουργική ασάφεια. Θέτουμε κάποιους γενικούς στόχους (μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης τους θυμήθηκε;), χωρίς μελέτη και σωστή προετοιμασία κι αφήνουμε τον χρόνο να παρασύρει τις προθέσεις στη λήθη. Δεν θα είναι κι η πρώτη φορά άλλωστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.