Οι Βούλγαροι φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στη χώρα τους

Δύο στους τρεις Βούλγαρους φοβούνται ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυραύλους και βόμβες για να πλήξει περιοχές της Βουλγαρίας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να την καταλάβει, σύμφωνα με μια εθνικά αντιπροσωπευτική κοινωνιολογική έρευνα της εταιρείας ESTAT για λογαριασμό του Εργαστηρίου του Ιδρύματος για Πολιτικές Πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στους τέσσερις Βούλγαρους φοβούνται τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ το 54% δηλώνει ότι φοβάται «πολύ και λίγο» πιθανή κατοχή από τη Ρωσία και το 62% φοβάται πλήγματα από πυραύλους και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί η χώρα δεν τάσσεται υπέρ μιας σκληρής πολιτικής έναντι της Μόσχας και γιατί η βουλγαρική κοινωνία επιδιώκει να υιοθετήσει μια ουδέτερη θέση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 10% δηλώνει ότι γνωρίζει την ιστορία των βουλγαρορωσικών σχέσεων, ενώ το 80% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται σίγουρο για τις γνώσεις του – γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη ρωσική προπαγάνδα και τη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Το βουλγαρικό κράτος αποκαταστάθηκε μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878, αν και οι αρχές της Σόφιας παρέμειναν υποτελείς του Οθωμανού σουλτάνου μετά τον πόλεμο. Η χώρα κατάφερε να ενώσει ένα μεγάλο μέρος των εδαφών των Βουλγάρων και να αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά τη μετέπειτα ρωσική αντίσταση στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι το 50,3% δηλώνει ότι αναμένει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης κατά της Βουλγαρίας, ωστόσο μόνο το 41% υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας, ενώ το 33% είναι εναντίον της.

Το 61% των Βουλγάρων δεν γνωρίζει ότι η Ρωσία αντιτάχθηκε στην ενοποίηση των βουλγαρικών εδαφών το 1885 και το 42% των ανθρώπων είναι πεπεισμένο ότι η ΕΣΣΔ δεν κήρυξε πόλεμο στη Βουλγαρία. Η χώρα κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό από το 1944 έως το 1947, μετά την οποία η Βουλγαρία κυβερνήθηκε υπό κομμουνιστική δικτατορία για τα επόμενα 45 χρόνια.

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.