Οι νέοι νόμοι της ΕΕ κινδυνεύουν να προωθήσουν την «υποβαθμιστική ανακύκλωση» των πλαστικών μπουκαλιών

Οι νέοι νόμοι της ΕΕ κινδυνεύουν να προωθήσουν την «υποβαθμιστική ανακύκλωση» των πλαστικών μπουκαλιών, προειδοποιεί η βιομηχανία

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει υποχρεωτικούς στόχους ανακυκλωμένου περιεχομένου για όλα τα πλαστικά σε μια αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις συσκευασίες που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες των κατασκευαστών πλαστικών μπουκαλιών να επιτύχουν ανακύκλωση σε κλειστό κύκλο, προειδοποίησε ο κλάδος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να δημιουργήσει μια πιο βιώσιμη οικονομία στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει υποχρεωτικές απαιτήσεις για ανακυκλωμένο περιεχόμενο και μέτρα μείωσης των αποβλήτων για βασικά προϊόντα όπως οι συσκευασίες.

Μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση της EURACTIV, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maja Desgrées du Loû το επιβεβαίωσε λέγοντας: «Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τις συσκευασίες, θα υπάρξουν στόχοι για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, όχι μόνο για τα πλαστικά μπουκάλια», όπως συμβαίνει σήμερα στο πλαίσιο της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η βιομηχανία ποτών έχει επικρίνει τα σχέδια αυτά, λέγοντας ότι άλλοι χρήστες πλαστικών, όπως η κλωστοϋφαντουργία ή οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, θα παίρνουν το κατάλληλο για τρόφιμα ΡΕΤ που απαιτείται για τα πλαστικά μπουκάλια, χωρίς να μένει τίποτα για νέα μπουκάλια και καταστρέφοντας τις όποιες πιθανότητες έχει η βιομηχανία να γίνει πράσινη.

Τα μπουκάλια ΡΕΤ, τα οποία χρησιμοποιούν πλαστικό υψηλής ποιότητας κατάλληλο για τρόφιμα και ποτά, έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ευρώπη, επειδή συλλέγονται χωριστά από τα υπολειμματικά οικιακά απορρίμματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η χρήση αυτού του υψηλής ποιότητας πλαστικού για εφαρμογές χαμηλότερης ποιότητας, όπως οι προφυλακτήρες αυτοκινήτων, θα εκτροχίαζε τα σχέδια της βιομηχανίας να γίνει πλήρως πράσινη, προειδοποιεί η βιομηχανία ποτών.

«Εάν οι άλλες κατηγορίες δεν έχουν την υποχρέωση να συλλέγουν τα δικά τους υλικά και να τα χρησιμοποιούν ξανά για σκοπούς ανακύκλωσης, τότε τα μαθηματικά δεν λειτουργούν», δήλωσε ο Roel Annega, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gerolsteiner, μιας κορυφαίας γερμανικής εταιρείας μεταλλικού νερού.

Η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να φτάσει σε ένα κυκλικό μοντέλο όπου τα μπουκάλια ΡΕΤ ανακυκλώνονται σε νέα, αλλά χρειάζεται πρόσβαση σε χρησιμοποιημένα μπουκάλια για να γίνει αυτό πραγματικότητα, δήλωσε ο Annega.

«Μπορείτε να φτιάξετε ένα πληκτρολόγιο από ένα μπουκάλι. Αλλά δεν μπορείτε ποτέ ξανά να φτιάξετε ένα μπουκάλι από ένα πληκτρολόγιο. Γιατί λοιπόν να σπαταλήσετε πολύτιμους πόρους και ένα προϊόν, το οποίο σήμερα έχει τη δυνατότητα να είναι πλήρως κυκλικό, για να υποβαθμιστεί σε άλλα υλικά;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΜΚΟ Zero Waste Europe, τα νέα μπουκάλια που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ περιέχουν κατά μέσο όρο μόλις 17% ανακυκλωμένο ΡΕΤ, παρόλο που τα πλαστικά μπουκάλια έχουν ποσοστό ανακύκλωσης περίπου 50%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανακυκλωμένο ΡΕΤ συχνά «υποβαθμίζεται» σε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, όπως πλαστικούς δίσκους, ιμάντες ή ίνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων

Η Larissa Copello από την Zero Waste Europe υποστηρίζει ότι η επαναχρησιμοποίηση και η μείωση των αποβλήτων πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα έναντι της ανακύκλωσης. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΜΚΟ συνιστά να δοθεί στους ανθρώπους πρόσβαση σε πόσιμο νερό και να τοποθετηθούν σιντριβάνια στις πόλεις.

Ο κεντρώος νομοθέτης Martin Hojsík, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην επαναπλήρωση των φιαλών. Το επίκεντρο των υφιστάμενων συστημάτων επιστροφής του πόθεν έσχες πρέπει να μετατοπιστεί από την επιστροφή του πλαστικού στην επαναπλήρωσή τους, είπε.

Τα συστήματα εγγύησης πρέπει επίσης να προσαρμοστούν για την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράζουν μπουκάλια σε μια χώρα και να τα μεταφέρουν σε άλλη, πρόσθεσε.

«Πρέπει να έχουμε κάποια πρότυπα, ειδικά για αυτό που θα έλεγα ότι είναι το είδος των μπουκαλιών που δεν ξαναγεμίζουν» και τα οποία πηγαίνουν σε τεμαχισμό και ανακύκλωση, είπε.

«Όταν αγοράζω κάποια ποτά στην Αυστρία, θα πρέπει να μπορώ να βρω έναν τρόπο να τα επιστρέψω στην Μπρατισλάβα», δήλωσε ο Hojsík, ζητώντας «υψηλότερο επίπεδο διαλειτουργικότητας» μεταξύ των συστημάτων ανακύκλωσης και συλλογής αποβλήτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Όμως, ενώ ο Annega υποστήριξε την ιδέα των συστημάτων επιστροφών με εγγύηση για την πρόληψη της ρύπανσης και την επιστροφή των υψηλής ποιότητας πλαστικών στη βιομηχανία, προειδοποίησε ότι τα συστήματα πρέπει να σχεδιαστούν σε εθνικό επίπεδο, διαφορετικά οι εταιρείες κινδυνεύουν να χρειαστεί να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να συλλέξουν τα μπουκάλια τους.

«Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι τα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια μου να καταλήξουν στο πίσω μέρος ενός τροχόσπιτου στη νότια Ισπανία […] και με κάποιο τρόπο να πρέπει να ανακτήσω τα μπουκάλια μου από την Ισπανία. Αυτό δεν μου ακούγεται οικονομικά και οικολογικά πολύ σωστό», εξήγησε.

Ο Du Loû, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανταπάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στις σκέψεις της μέτρα που θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να ανακτήσει το ΡΕΤ μέσω των συστημάτων επιστροφής με εγγύηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού συστήματος επιστροφής του πόθεν έσχες για τα πλαστικά μπουκάλια και τις ελάχιστες απαιτήσεις για αυτά. Έχει επίσης εξετάσει μια πρόταση της βιομηχανίας να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση στην ανακύκλωση από αυτά τα συστήματα επιστροφής, δήλωσε η ίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.