Οι Χριστιανικές Εκκλησίες στο κατώφλι μιας νέας πραγματικότητας

Γράφει ο Χάρης Καραπάνος, Δικηγόρος

Η πανδημία ως ορόσημο για τις Χριστιανικές Εκκλησίες και τους χώρους λατρείας

Μέσα σε αυτή την δύσκολη διαδρομή της πανδημίας παρακολουθώντας το τι συμβαίνει στους Ορθόδοξους, τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες, μπορούμε να καταλήξουμε και στα εξής συμπεράσματα:

1. Αποτελεί μια διαρκής πρόκληση η κάθε Εκκλησία να ανταποκριθεί με ζωντανό σύγχρονο λόγο στις προκλήσεις του τραυματισμένου ανθρώπου από τις ποικίλες και βαθιές αναδιαμορφώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, που πολλές φορές οδηγούν σε μιαν ουσιαστική απομάκρυνση τους ενός από τον άλλον, σε μια απομόνωση και τελικά έναν ολέθριο ατομοκεντρισμό που λειτουργεί όπως η αδράνεια στις φυσικές επιστήμες στην πορεία για τη σωτηρία.

Με την πανδημία, αδιαμφισβήτητα κλήθηκε η Εκκλησία να απαντήσει σε πραγματικό χρόνο σε ένα πρόβλημα που έχει ποικίλες διαστάσεις, κόστισε και κοστίζει ανθρώπινες ζωές ενώ παράλληλα αναδομεί πτυχές του τρόπου ζωής των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης.

2. Παρουσιάζεται μια διαρκής μείωση του Εκκλησιάσματος εντός των ιερών Ναών και χώρων λατρείας, τόσο λόγω των πραγματικών δεδομένων της πανδημίας και της μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους όσο και εξαιτίας άλλων αδυναμιών που οι Εκκλησίες παρουσίασαν στην διαχείριση του λόγου τους -η καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά- πριν αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας που πλήττει βάναυσα την ανθρωπότητα.

3. Σίγουρα τα ακραία στοιχεία, οι φονταμενταλιστές που ενέπλεξαν την πίστη με την επιστήμη και δημιούργησαν μια σύγχυση άνευ λόγου και αιτίας σε ένα μεγάλο μέρος των πιστών με επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, απομάκρυναν ειδικά τα νεότερα και πιο προβληματισμένα Μέλη τους ή σε κάθε περίπτωση τα έθεσαν σε μια διαρκή περίσκεψη ή και βαθύ προβληματισμό σχετικά με την περεταίρω ενεργό συμμετοχή τους, δημιουργώντας μια ανυπόστατη και κακεντρεχή, υποτιθέμενη διαμάχη μεταξύ θρησκείας – πίστεως και επιστήμης στο έδαφος της οποίας ανέπτυξαν έναν αιχμηρά προβληματικό και τοξικό τρόπο σκέψης που θέτει τον άνθρωπο εγωιστικά υπεράνω του συμφέροντος του συνανθρώπου.

4. Η απώλεια πολλών ανθρωπίνων ζωών και ειδικά ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών δημιουργούν ένα ξαφνικό δυσαναπλήρωτο κενό.

Τα παραπάνω δεν αφορούν σε ένα δόγμα αλλά -προφανώς με διαφορετικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία- σε όλες τις Εκκλησίες μιας και ο ιός και οι προερχόμενες από εκείνον παρενέργειες, δεν διαχωρίζουν ανθρώπους με βάση εθνοφυλετικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας (live streaming) διαφόρων θρησκευτικών τελετών, της κατήχησης, λοιπών εκκλησιαστικών εκδηλώσεων ή ακόμη και της Θείας Λατρείας για εμάς τους Ορθόδοξους -που μέχρι σήμερα είχαμε σε πολλές περιπτώσεις επιδείξει μια φοβικότητα ή και άγνοια του συγκεκριμένου τρόπου επικοινωνίας- κερδίζει ολοένα έδαφος παρόλο που δεν προκρίνεται ως η απολύτως ορθή επιλογή.

Φαίνεται όμως ότι και στην μετά πανδημική εποχή οι ψηφιακές αναμεταδόσεις και η προσαρμογή του λόγου των Εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων τόσο όσον αφορά στον περιεχόμενό του όσο και στον τρόπο μετάδοσής του, θα κρίνεται απαραίτητη.

Και σίγουρα για όσο διαρκεί η πανδημία φαίνεται να είναι οι ψηφιακές διαδρομές ένας ακόμη σωστός τρόπος επι-κοινωνίας της Αλήθειας που δεν πρέπει να φοβούμαστε αλλά να περιφρουρούμε με τρόπο που δεν θα επιτραπεί να καταστεί δυνατή η αλλοίωση της πνευματικότητας και θα διατηρηθεί το ύφος και ο τρόπος της Εκκλησίας για εμάς τους Ορθοδόξους.

Η αρνητικότητα και η αποφυγή παραδοχής των νέων ατραπών δεν αποτελεί λύση αλλά αποστροφή του βλέμματος από την πραγματικότητα και την αλήθεια, από τη ζωή.
Άλλωστε, είναι ένα σημαντικό ακόμη ερώτημα που πρέπει να τεθεί στις Εκκλησίες ‘ή/και από τις

Εκκλησίες στον καιρό του ζόφου που χάνονται εκατομμύρια ζωές: τι θα είναι τελικά οι χώροι λατρείας εάν δεν προστατευτεί το ποίμνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.