Οι άπιστοι του ιού

Γράφει ο  Αχιλέας Γραβάνης  

Ο πλανήτης μετρά ήδη περίπου 21.000.000 εργαστηριακά διαπιστωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, κάθε μέρα πλέον προστίθενται περίπου αλλά 300.000. Τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα υπολογίζουν ότι αδιάγνωστοι στην κοινότητα υπάρχουν ίσως 200.000.000 συνάνθρωποι μας που έχουν ήδη μολυνθεί. Ήδη έχουμε χάσει διεθνώς πάνω από 760.000 συνανθρώπους μας, ενώ οι επιδημιολόγοι υπολογίζουν ότι ο θλιβερός αυτός αριθμός πόνου και απελπισίας των οικογενειών τους είναι υποτιμημένος διότι πολλοί θάνατοι στον τρίτο κόσμο δεν καταγράφονται ως θύματα του κορωνοϊού διότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Και όλη αυτή η ανθρώπινη καταστροφή έχει συμβεί μέσα σε μόλις 6 μήνες!

Παρ’ όλη αυτή την πρωτοφανή για πολλές δεκαετίες πρόκληση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα υπάρχουν συνάνθρωποι μας που αμφισβητούν την ύπαρξη του κορωνοϊού, τον χαρακτηρίζουν ως ψέμα με στόχο την καθυπόταξη μας από ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, την οικονομική εκμετάλλευση μας από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Παραβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη χάσει κάποιες δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ που θα αυξηθούν επικίνδυνα εάν η πανδημία του κορωνοϊού συνεχιστεί για χρόνια. Διαδίδουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ψεύτικος, ότι τα κανάλια και ο τύπος υπερβάλουν και ότι στην ουσία πρόκειται για μια απλή γρίπη. Αμφισβητούν δίχως επιχειρήματα τα ατράνταχτα στοιχεία της επιστήμης, αναπτύσσοντας αστήριχτες θεωρίες συνωμοσίας, ενώ προτρέπουν τους συμπολίτες τους να τους μιμούνται στην άρνηση να φορέσουν μάσκα, να αποφύγουν τον συνωστισμό, να εφαρμόσουν συνθήκες υγιεινής των χεριών που διαπιστωμένα αναστέλλουν την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Η επιτυχής αντίδραση της χώρας μας στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού με την προσεκτική εφαρμογή των τριών αυτών συνθηκών ανάσχεσης του είναι η τρανότερη διαπιστωτική απόδειξη ότι τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά. Η χώρα μας κατάφερε να περιορίσει τα εργαστήρια διαπιστώνει κρούσματα σε περίπου 7.000 και τους θανάτους σε 230. Ευτυχώς δεν έχουμε δίπλα μας πολλούς ανθρώπους μας που νοσούν ή έχουν χάσει την ζωή τους. Η πρωτοφανής αυτή διεθνής επιτυχία μας χρησιμοποιείται από τους άπιστους του ιού ως επιχείρημα για την μη ύπαρξη του.

Μια ανεύθυνη, σχεδόν σχιζοειδής λογική που αν επιβληθεί στη συμπεριφορά μας θα οδηγήσει μέσα σε βδομάδες στην άνοδο των κρουσμάτων από λίγες εκατοντάδας σήμερα σε χιλιάδες κάθε μέρα, σε πλημμυρίδα νοσηλευομένων στα νοσοκομεία μας που λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν θα στοιβάζουν εκατοντάδες νεκρούς, αναπαράγοντας τις εικόνες που βλέπαμε σε ισχυρότερες από μας υγειονομικά χώρες όπως οι Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και βέβαια η Αμερική.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, η εγκληματικά ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά των άπιστων του ιού μπορεί να φέρει μέχρι το τέλος του χρόνου την αδιανόητη αυτή εικόνα και στη χώρα μας.

Το επιχείρημα των άπιστων του ιού να μην φοράμε μάσκα γιατί δεν γνωρίζουμε πολλούς με τον ιό γύρω μας είναι εξίσου ανόητο με το αντίστοιχο να μην φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο μας γιατί ποτέ δεν είδαμε ατύχημα. Πως αλήθεια θα αντιδρούσαν οι άπιστοι του ιού στο αίτημα να δηλώσουν ενυπόγραφα ότι εάν νοσήσουν από τον κορωνοϊό, αυτοί και οι δικοί τους, θα είναι τελευταίοι στη λίστα νοσηλείας και εισαγωγής στις ΜΕΘ, εάν τα νοσοκομεία πλημμυρίσουν από περιστατικά και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, μιας και δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του;

Η ανεύθυνη συμπεριφορά των άπιστων του ιού, προσβάλει και τις εκατοντάδες χιλιάδες των επιστημόνων διεθνώς που πασχίζουν νυχθημερόν να βρουν αντιικα φάρμακα και εμβόλια. Σε αντίθεση με την δική τους απιστία οι επιστήμονες πιστεύουμε στον ιό και η πίστη μας αυτή μας οδηγεί με πολλή δουλειά μέσα στον επόμενο χρόνο να βοηθήσουμε τους συνάνθρωπους μας με τα αντιικα μονοκλωνικά αντισώματα και τα εμβόλια που έρχονται. Με ασφάλεια και δίχως βιασύνες, όταν θα γνωρίζουμε τα σαφή αποτελέσματα της Φάσης 3 των σχετικών κλινικών δοκιμών σε μεγάλο πληθυσμό εθελοντών μέχρι το τέλος του χρόνου. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Τα αντιικα φάρμακα αλλά και τα εμβόλια θα χορηγηθούν, όταν υπάρξουν, σε 5-6 δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας.

 

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.