Οι 10 κρίσιμοι οικονομικοί σταθμοί της Ελλάδος

Νέα πρόσωπα – κλειδιά θα βγουν μπροστά στην κεντρική σκηνή, όπως ο Πορτογάλος Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς που θα πάρει την θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Δέκα κρίσιμες ημερομηνίες, ώς το τέλος του έτους, έχει η «ατζέντα» του (νέου) υπουργού Οικονομικών που μετά τον δεκαπενταύγουστο θα πρέπει να προετοιμαστεί ψυχολογικά και να φέρει πολύ γρήγορα σε πέρας τις αναγκαιότητες της τρίτης αξιολόγησης.
Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει αφού τα δεδομένα των υποχρεώσεων είναι πολλά και το χρονικό διάστημα πολύ μικρό.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω των γερμανικών εκλογών, αλλά εξαιτίας των γενικότερων αλλαγών που θα υπάρξουν, εντός και εκτός, ελληνικού χάρτη. Μόνο η αλλαγή φρουράς στους βασικούς πρωταγωνιστές της Ε.Ε. και εκτός απροόπτου και στο ΔΝΤ  -με νέους να αναλαμβάνουν «θέσεις-κλειδιά» στο τελευταίο έτος του μνημονίου, ενώ σενάρια ανασχηματισμού υπάρχουν και για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο – φθάνει και περισσεύει.
Νέα πρόσωπα – κλειδιά θα βγουν μπροστά στην κεντρική σκηνή, όπως ο Πορτογάλος Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς που θα πάρει την θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Άλλη αποχώρηση που ετοιμάζεται  είναι αυτή του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 συνταξιοδοτείται και θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συγχρόνως μεγάλες είναι οι πιθανότητες τέλος Αυγούστου να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μην είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά, θα πρέπει να ετοιμαστεί για αυτές τις αλλαγές αλλά για το γεγονός ότι η τρίτη  αξιολόγηση δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες αλλά αυτή που θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από το Μνημόνιο.
Εκτιμάται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως και αν η Ελλάδα θα δοκιμαστεί μία δεύτερη έξοδος στις αγορές για να μπορέσει να φτιάξει την καμπύλη των ομολόγων που θα δείχνει την πτωτική τάση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Οι ημερομηνίες – σταθμοί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017:
*Έως τις 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:
Τριήμερη επίσκεψη των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τρίτη αξιολόγηση.
Το πακέτο δηλαδή των νέων μεταρρυθμίσεων με το μεγαλύτερο αγκάθι να είναι ο δημόσιος τομέας.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη κάνουν λόγο για σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας ή ακόμη και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ…

*8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

Μετά το ταξίδι – αστραπή των δανειστών την σκυτάλη παίρνουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το γνωστό EuroWorkingGroup  το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το πρώτο Eurogroup που θα λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι ενώ θα εξετάσει και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα σε επίπεδο προαπαιτούμενων.

*15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

Το πρώτο Eurogroup του Φθινόπωρου.
Η χώρα αν και δεν θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην «ατζέντα» της ευρωοαμάδας, πλην όμως τα μηνύματα που θα δεχτεί από τους ευρωπαίους εν όψει της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.*Έως τις 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:
Αποστολή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) του επόμενου πακέτου δημοσιονομικών στοιχείων.
Ο λόγος για τη διαδικασία EDP που θα πιστοποιηθεί από την Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

*2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Κατάθεση με βάση την Συνταγματική υποχρέωση προσχέδιου του νέου προϋπολογισμού στην Βουλή που στοχεύει σε πλεόνασμα 7,4 δις. ευρώ για το 2018, όπως προβλέπει  το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο  ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει  πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους  535 εκατ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Παρά τις απαιτήσεις για μείωση των δαπανών, τα κονδύλια για μισθούς του δημοσίου και για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Επίσης, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού θα ανέλθουν συνολικά στα 12,2 δισ. ευρώ, έναντι 11,3 δισ.  το 2017 (+850 εκατ. ευρώ).
Για συντάξεις οι δαπάνες θα ανέλθουν συνολικά στα 29,4 δισ. ευρώ, έναντι 23,7 δισ. το 2017 (+700 εκατ. ευρώ) όταν είχαν προϋπολογιστεί στα 23,7 δισ. ευρώ.

*9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Αν όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάποιος άλλος υπουργός Οικονομικών λόγω των σεναρίων για ανασχηματισμό που εξυφαίνονται θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τους στόχους του νέου προϋπολογισμού.

*Έως τις 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης όπου από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν 83 νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα (από τα 113 συνολικά) ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα υπόλοιπα λεφτά από το τρέχον πρόγραμμα ( 27 δις.).
Σε αυτό το πλαίσιο το «μπρα-ντε-φερ»  θα είναι ιδιαίτερα… ανταγωνιστικό και όλοι πλέον εύχονται ότι το ΔΝΤ «θα έρθει στην Αθήνα για να κλείσει τη συμφωνία και όχι για να κωλυσιεργήσει…».
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα και τους «ζώνουν τα φίδια» με τις επιπλέον παρεμβάσεις που έχει ζητήσει για το 2019 το ΔΝΤ μέσα από το τεχνικό κείμενο της έκθεσης αλλά και από την εκτίμηση του ότι «τα αντίμετρα θα πρέπει να καθυστερήσουν, τουλάχιστο έως το 2023».

* 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
Τότε συνεδριάζει το πιο Eurogroup της χρονιάς που για τους δανειστές αποτελεί ιδανικό χρονικό σημείο να κλείσει η τρίτη αξιολόγησης.

* 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:
Είναι η δεύτερη ευκαιρία που θα έχει η κυβέρνηση να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση να λάβει το «τσεκ» με τα 5 δισ. επιταγής.

*  Έως 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:
Αρχίζει και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την δεύτερη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Μάριος Χριστοδούλου
ΠΗΓΗ: BANKINGNEWS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.