Ωφελούν τη ΝΔ οι Τοπικές;

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Λίγες μέρες μετά την αυγή του νέου έτους και της νέας δεκαετίας όλοι εμείς που λιγότερο ή περισσότερο συνιστούμε ενεργά μέλη ενός κόμματος και συγκεκριμένα της ΝΔ δεχόμαστε προσκλήσεις από τις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές οργανώσεις του κόμματος για εκδηλώσεις όπως χορούς, κοπή πίττας κλπ. Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί τι νόημα έχουν αυτές οι οργανώσεις; Κάνουν άραγε καλό στην παράταξη; Την ωφελούν ή μήπως την ζημιώνουν; Ποιο είναι το μέγιστο ζητούμενο;

Μα φυσικά το μέγιστο ζητούμενο είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματος και το άνοιγμα του στην Κοινωνία. Πέραν από το στενό κομματικό πυρήνα ένα κόμμα εξουσίας όπως διαχρονικά συνιστά η ΝΔ πρέπει κυρίως να στοχεύει στην ευρύτερη κοινωνία, που ως γνωστό στην Ελλάδα την περίοδο της Μεταπολίτευσης η μεγάλη πλειοψηφία αυτής συνιστά δυστυχώς ή ευτυχώς κεντροαριστερής φύσης και προέλευσης. Καλές λοιπόν οι πίτες, οι χοροί και τα πανηγύρια, αλλά κακά τα ψέματα δεν φέρνουν αυτές τον κόσμο στη ΝΔ. Κάθε άλλο θα έλεγα ότι πετυχαίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα διώχνοντας τον κόσμο. Γιατί όμως το λέω αυτό; Στα τόσα χρόνια που είμαι στο κόμμα από το 1998 στις διάφορες τοπικές ανά την χώρα, από το νότο (Ρέθυμνο) έως τον βορρά (Κομοτηνή) και φυσικά στον τόπο καταγωγής μου στην Σαλαμίνα στις κατά καιρόν εκδηλώσεις των τοπικών αυτοί που ως επί τον πλείστον μαζεύονταν σε αυτές ήταν άνθρωποι αποκλειστικά του κόμματος.

Δεν θα τους βάπτιζα «κομματόσκυλα» σεβόμενος την ιστορία και την προσωπικότητα τους. Αντίθετα θα τους χαρακτήριζα ως φρουρούς του κόμματος κάτι σαν τους αντίστοιχους «πρασινοφρουρούς» του πάλαι ποτέ ισχυρού μαζικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 80. Αυτές άραγε τις οργανώσεις δεν είχαν στόχο να αντιγράψουν και οι οργανώσεις της κεντροδεξιάς παράταξης; Κάπου εκεί στη δεκαετία του 80 δεν τοποθετείται η αφετηρία τους;

Όσο και αν κάποιοι ισχυρίζονται, ότι συνιστούν την εμπροσθοφυλακή του κόμματος στην πραγματικότητα το ζημιώνουν, καθώς δεν επιτυγχάνουν το άνοιγμα του κόμματος κατά την ταπεινή πάντα άποψη μου στην κοινωνία. Κάθε άλλο. Διώχνουν θα έλεγα τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο που βλέποντας τις εκδηλώσεις αυτές από τα διάφορα λχ μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπει ανθρώπους του κόμματος να συγκεντρώνονται μεταξύ τους, τάχα να ανταλλάσουν απόψεις και ένας θεός ξέρει αν συμπαθούνται ή αντιπαθούνται, αν και στις μικρές ιδίως κοινωνίες όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και δεκτικά σχολιασμού.

Για αυτά και πολλά άλλα οι τοπικές θα έπρεπε να αντικατασταθούν από άλλα σχήματα που θα συσπειρώνουν τον πυρήνα του κόμματος, θα αναπαράγουν την ιδεολογία του κόμματος, και το κυριότερο θα συνιστούν έναν ωραίο σύγχρονο καθρέφτη του κόμματος στις τοπικές ιδίως κοινωνίες ικανά να προσελκύουν ιδίως αναποφάσιστους και πολίτες μη ενταγμένους σε ένα κομματικό σχηματισμό. «Σύντροφοι» ας εκσυγχρονιστούμε. Οι πολιτικές οργανώσεις κακό κακέκτυπο των αντίστοιχων κομματικών παρατάξεων της δεκαετίας του 80 του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πλέον θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό λαϊκό προοδευτικό κόμμα όπως θέλω να πιστεύω συνιστά η ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.