Οδοιπορικό στη γη της κολάσεως

Γράφει η ΑναστασίαΜαρία Δημοπούλου, Νομικός

23 Ιουλίου 2018, περίπου στις 12 μ.μ., στην καρδιά του καλοκαιριού, την ώρα που κανένας ανθρώπινος νους δε φανταζόταν τι θα επακολουθούσε, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Την ανέμελη καλοκαιρινή εικόνα τη διαδέχτηκε αίφνης  μια βιβλική καταστροφή, οι χαρούμενες και ξέγνοιαστες φωνές των μόνιμων και παρεπιδημούντων κατοίκων της περιοχής, Μάτι του Μαραθώνα, μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε κραυγές αγωνίας και φόβου. Ξαφνικά όλα πήραν την μορφή αρχαίας τραγωδίας όπου τόσο οι ήρωές της όσο και οι απλοί θεατές της τραγωδίας, δηλαδή όλοι εμείς που καθηλωμένοι στους δέκτες της τηλεόρασης παρακολουθούσαμε ανήμποροι, καταλάβαμε σύντομα ότι δε θα εμφανιζόταν κάποιος από μηχανής θεός που θα άλλαζε ευχάριστα το σκηνικό και θα απέτρεπε το διαγεγραμμένο τέλος που δεν ήταν άλλο, από το θάνατο των αθώων ανθρώπων όσο και της φύσης.

Μεγάλη φωτιά ξεσπάει στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα. Όσο περνάει η ώρα και ο άνεμος δυναμώνει η φωτιά αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, επεκτείνεται και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται ώστε να συνδράμουν περισσότερο στην κατάσβεση της. Λίγες ώρες μετά, δίνεται εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 μιας και η φωτιά γίνεται απειλητική.

Το ρολόι δείχνει πέντε πάρα δέκα το απόγευμα και ο θυρωρός του Λύρειου Ιδρύματος παρακολουθεί στην τηλεόραση τις φωτιές στην Κινέτα, χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα, μέχρι τη στιγμή που ο ήχος του πρώτου καναντέρ που επιχειρεί στην Καλλιτεχνούπολη φτάνει στα αυτιά του. Από εκεί και πέρα όλα πήγαν πολύ γρήγορα. Ο εφιάλτης εκείνης της ημέρας είχε μόλις ξεκινήσει και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Τα πρώτα εναέρια μέσα κάνουν την εμφάνισή τους και υδροφόρες από τις γύρω περιοχές αρχίζουν να κατευθύνονται προς την Πεντέλη. Η ένταση και η ταχύτητα του αέρα δεν μπορούσε να περιγραφεί, καθώς «όχι μόνο ήταν δυνατός αλλά θύμιζε τυφώνα». Στο Λύρειο πρόλαβαν να εκκενώσουν το Γηροκομείο το οποίο σε λίγη ώρα, σε περίπου 40 λεπτά η φωτιά φτάνει στον οικισμό του Νέου Βουτζά. Μόνο μισή ώρα ήταν αρκετή  για να φτάσει η φωτιά στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της καταστροφής; 102 νεκροί, πολλοί τραυματίες και καμμένη γη…

Και η επόμενη μέρα; Οδυρμός, θάνατος, κατεστραμμένες περιουσίες, καμένες ψυχές κι ένα μαύρο πέπλο που τα έχει σκεπάσει όλα εκτός από την οργή… Οι κατηγορίες πολλές, οι αλληλοκατηγορίες ακόμα περισσότερες… Ποιος άραγε μπορεί να σηκώσει στην ψυχή του το βάρος τόσων ψυχών; Όλοι περίμεναν τον από μηχανής θεό που δεν είναι άλλος από τον κρατικό μηχανισμό που στην παρούσα φάση φάνηκε μάλλον ανεπαρκής και βραδύς. Λάθος εντολές άνωθεν, απουσία συντονισμού, έλλειψη σωστικού σχεδιασμού.. Μέσα σε λίγες ώρες φάνηκαν όλα τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος.

Και πάλι ξεκινά οι πόλωση: Ποιος ευθύνεται περισσότερο; Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού ή τα αυθαίρετα σπίτια τα οποία υπό την ανοχή της Πολιτείας έκλεισαν τις διόδους “σωτηρίας” των πανικόβλητων πολιτών που έτρεχαν για να σωθούν; Η απάντηση: Το δε προνοείν  και προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν. Αφού η χώρα μας έχει πέσει επανειλημμένως θύμα των ορέξεων είτε της φύσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είτε αδίστακτων κι ασυνείδητων ανθρώπων, η Πολιτεία οφείλει να επαγρυπνά και να έχει έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Όταν ο αντίπαλος είναι η ίδια η φύση έχει σημασία όχι μόνο η καταστολή του φαινομένου την ώρα που εκτυλίσσεται αλλά κυρίως έχει σημασία η πρόνοια.

Ας καταπολεμήσουμε λοιπόν το εγγενές  γνώρισμα που έχουμε ως λαός να τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους και να δρούμε πάντα την τελευταία στιγμή.

Έφτασε η ώρα να μπει ένα τέλος στα συνεχή παθήματά μας στον τομέα των φυσικών καταστροφών εξαιτίας της απουσίας σχεδιασμού δράσης και της βραδυκινησίας της Πολιτείας η οποία αποτελεί εγκληματική αμέλεια.

Το μόνο που μας έχε μείνει είναι η ελπίδα ότι η νέα Κυβέρνηση έχοντας αφουγκραστεί και συνειδητοποιήσει τη μηδαμινή ανοχή του ελληνικού λαού απέναντι σε τέτοιου είδους λάθη, θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα να δημιουργήσει ένα κραταιό κρατικό μηχανισμό προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.