Ο Βενιζέλος, η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

«Η Μακεδονία ανήκει σε αυτόν θα την πάρει», η φράση ανήκει στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο  πολιτικός ανήρ το είχε διατυπώσει τόσο κυνικά λίγο πριν τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο ήταν η προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό κορμό. Εάν ο λίαν ευφυής πολιτικός ανήρ δεν απαντούσε σωστά σε κάποια διλήμματα τώρα η Θεσσαλονίκη θα ήταν μάλλον Βουλγαρική όπως και η Καβάλα.

Όμως ο ικανός, διορατικός πολιτικός ευτύχησε να πάρει τις σωστές αποφάσεις. 

Πάμε στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμη συλλαλητήριο όπως το 1992. Πολλοί είναι όμως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι σαν και αυτό που έγινε το 1992, αν και διαφαίνεται να έχει μία δυναμική από πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Μακεδονίας.

Τα πρόσωπα που θα μιλήσουν έχουν γίνει γνωστά και δεν διακρίνονται για τον ήπιο λόγο τους, αλλά για τον εκρηκτικό και μαχητικό. Μερικά από αυτά είναι ο απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης, ο Κώστας Καραϊσκος από τον σύλλογο Σπάρτακο Κομοτηνής, που τον είδαμε να πρωταγωνιστεί και στις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στην Θράκη. Θα μιλήσει επίσης και ο Νίκος Λυγερός, ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο IQ.

Οι συγκεντρώσεις και τα συλληπτήρια δεν βοηθούν στην διαπραγμάτευση, μόνο εμπόδια μπορεί να βάζουν και να δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Το Σκοπιανό δεν χρειάζεται λαϊκισμούς και ακροβασίες, θέλει σωστή διαπραγμάτευση και ενημέρωση.

Στην Ελλάδα τα συλλαλητήρια τα τελευταία χρόνια πήραν μεγάλη μορφή για τα μνημόνια. Έβγαλαν ανθρώπους στους δρόμους, τους μπόλιασαν με το μίσος και τον λαϊκισμό. Τα συλλαλητήρια είναι ο καθρέφτης του σύγχρονου Έλληνα εθνικολαϊκιστή.

Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια για να αποδειχθεί η Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Την τιμή της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης την έσωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εάν δεν μεριμνούσε μετά τον διχασμό στην Θεσσαλονίκη, τώρα θα ήταν όλα αλλιώς. Αυτοί που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο καλό θα είναι να ρίξουν μία ματιά στην ιστορία.

Η τιμή της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ανήκει στον άνδρα από τα Χανιά.  

One thought on “Ο Βενιζέλος, η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη

  • 20/01/2018, 10:36
    Permalink

    Είναι καλό να διαβάζετε την ιστορία και από άλλες πηγές μή συστημικές! Όσον αφορά την πρόσφατη, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν βιώματα και ζωντανές διηγήσεις! Η έκφραση του λαού όταν δεν είναι υποκεινούμενη και καθοδηγούμενη πάντοτε βοηθά την πατρίδα! Η ελευθερία και η δημοκρατία πάντοτε ήταν το χαραχτηριστικό της φυλής μας!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.