Ο Τσίπρας σε ρόλο διαχειριστή των φτωχών  και των αδύναμων, αλλά οι αγορές δεν συγκινούνται

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Η κυβέρνηση κατέθεσε  τον προϋπολογισμό  στον οποίο δεν περικόπτονται οι συντάξεις, το αναμενόμενο  δηλαδή, αυτό που περιμέναμε να γίνει, γιατί έρχονται εκλογές και με συντάξεις κομμένες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε και αυτά τα ποσοστά που του εμφανίζουν στις δημοσκοπήσεις. Η τελική απόφαση όμως για τις συντάξεις θα παρθεί στο eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός  μιλάει για ένα μνημόνιο με τον λαό και την κοινωνία, άλλωστε φέτος θα πάρουν «ζεστό» χρήμα πολλοί και όχι μόνο οι συνταξιούχοι τον καθιερωμένο μποναμά.

Η κυβέρνηση μπορεί να ενδιαφέρεται  για τα χαμηλά στρώματα και να φαίνεται ότι τα υπερασπίζεται, αλλά για την πραγματική οικονομία δεν νοιάζεται και δεν μιλάει καθόλου, δεν ακούει τις εκκλήσεις της  Ευρώπης.

Οι τράπεζες είναι σαν ζόμπι, τα κόκκινα  δάνεια  μειώθηκαν αλλά όχι και σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό που θα μπορούσαν να κάνουν τις τράπεζες να αναπνεύσουν.  Μπορεί κάποια δάνεια να πωλήθηκαν σε funds, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων κρατά πίσω τις τράπεζες σε ρευστό και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων.

Μπορεί όπως λέει η κυβέρνηση να βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά για μία επένδυση δεν ενδιαφέρεται,  το Ελληνικό είναι ακόμη «κολλημένο» στην γραφειοκρατία, οι ξένες εταιρίες φεύγουν,  πρόσφατο παράδειγμα η TITAN, έχουν φύγει  και άλλες πολυεθνικές, γιατί δεν μπορούν  να έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό τομέα για να δανείζονται.   Στασιμότητα και σε αυτόν τον τομέα ασχέτως εάν τα στελέχη της κυβέρνησης  μιλάνε για επενδύσεις.

Το χρηματιστήριο την Τρίτη έκλεισε περίπου στις 600 μ.β , τα spread έφτασαν και αυτά στις  434  μ.β.  Το δεκαετές ομόλογο έφτασε κοντά στο  5% αλλά η κυβέρνηση μιλάει για καθαρή έξοδο και ότι δεν χρειάζεται τις αγορές, γιατί έχει  όπως λέει το μαξιλαράκι.  Αλλά δεν αναρωτιέται τι  κάνει λάθος μήπως και ρίξει τους δείκτες.

Υπόσχεται παροχές, ζεστό χρήμα, εύχεται να μην σκάσει η Ρώμη, γιατί τότε θα βρεθεί η Ελλάδα σαν επαίτης με το χέρι ανοιχτό στην Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν θα αρέσει σε κανέναν γιατί έρχονται εκλογές στην Ευρώπη.

Και ένα ερώτημα, ο  Τσίπρας στήνει 4ο  μνημόνιο  με όλα αυτά που τάζει για να κατηγορεί μετά τον Μητσοτάκη  ότι αυτός κόβει και δεν υλοποιεί αυτά που έκανε ίδιος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.