Ο Τσίπρας κλείνει τα αυτιά στα σκάνδαλα και πανηγυρίζει για το success story

ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ

Απέναντι στον… ορυμαγδό που συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη και Λαφαζάνη για τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η υπόθεση Καμμένου, η σκληρή σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη αλλά και τα πολλά εσωτερικά μέτωπα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές για να οργανώσει την αντεπίθεση του.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να παρουσιάσει το success story του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού (Alpha), ο οποίος αποτύπωσε με ακρίβεια το νέο αφήγημα της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί στη συνέντευξή του να απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, ωστόσο επιχείρησε να αποδομήσει τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, στον οποίο καταλόγισε «διογκωμένο εγώ» και να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει μπροστά στις καταγγελίες που έκαναν εναντίον της κυβέρνησης οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης και αποτιμούν την τηλεοπτική του εμφάνιση ως «πολύ θετική».

«Η επόμενη μέρα»    

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» και η «μετάβαση στην επόμενη μέρα που έρχεται» κατά την κυβέρνηση περιλαμβάνει:

  • Επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
  • Οικονομική ανάκαμψη.
  • Ανάπτυξη.
  • Επενδύσεις.
  • Μείωση της ανεργίας.
  • Κοινωνικές παροχές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη, για άλλη μια φορά, έκλεισε το μάτι στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, λέγοντας πως τον Αύγουστο του 2018, που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα υπάρχει η δυνατότητα «να δώσουμε ελαφρύνσεις σε εκείνους που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη», κάνοντας αναφορά στην «εφάπαξ 13η σύνταξη» που είχε δώσει η κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι «ελαφρύνσεις» αυτές είναι δυνατόν να έρθουν ακόμη και πριν από την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στη Λαμία, στο Παραγωγικό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, εντάσσεται στη στρατηγική αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και της «εξόδου» της κυβέρνησης στην κοινωνία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις επισκέψεις του τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο έχει ζητήσει και από τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, από τους οποίους περιμένει να συρρικνώσουν τις θερινές τους διακοπές και να ετοιμαστούν για τη μεγάλη μάχη του φθινοπώρου.

Η «μάχη» του φθινοπώρου

Αμέσως μετά τα μπάνια του λαού το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να τεθεί σε ετοιμότητα για τη μεγάλη «μάχη» του φθινοπώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη ΔΕΘ αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρυσι, καθώς, εκτός από την «επιτυχημένη έξοδο στις αγορές», την οποία το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δεν θα έχει ούτε καν αντιληφθεί, δεν θα διαθέτει άλλο ισχυρό επικοινωνιακό όπλο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το success story του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση της ανεργίας και στις «300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει και περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τα capital controls. Κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένας ανασχηματισμός, ακόμη και πριν από τη ΔΕΘ ή σε κάθε περίπτωση εντός του φθινοπώρου.

Ωστόσο, την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα βαραίνει η κοινωνική δυσαρέσκεια από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των δυσβάστακτων μέτρων που θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, ενώ το πολιτικό κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την κυβέρνηση και από τη συζήτηση στη Βουλή της υπόθεσης Καμμένου και άλλων υποθέσεων που θα έχουν ξεκινήσει, βλάπτοντας το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η αγωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία, σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, «είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να παλέψει για να τα απορρίψει, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας αυτή τη φορά θα δυσκολευτούν πολύ να τα… καταπιούν».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε πως «το πρόγραμμα προσαρμογής εξ ορισμού ενέχει λιτότητα. Δεν το αρνείται κανείς αυτό. Δεν είπε κανένας ότι επειδή βγήκαμε στις αγορές τελείωσε η λιτότητα, αν είναι δυνατόν».

Αρμόδια πηγή του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα βιαστεί να πάει σε εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει εκλογές πριν από τη λήξη του προγράμματος. Θα περιμένει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μετά τον Αύγουστο του 2018 θα εξετάσει όλα τα δεδομένα. Θα εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα της και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Από το φθινόπωρο του 2018 και μέχρι την άνοιξη του 2019 αναμένεται να τοποθετηθούν χρονικά οι επόμενες εκλογές, όπου όλα πλέον θα είναι πιθανά», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει και τους πρώην συντρόφους του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέκο Αλαβάνο, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναμένεται να βρεθούν απέναντί του ασκώντας του σκληρή κριτική. Το ενδεχόμενο μάλιστα να συγκροτήσουν ένα κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο συνιστά σημαντική πολιτική απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να του αποσπάσει σημαντικά ποσοστά ψηφοφόρων του από τη μεγάλη δεξαμενή του «ΟΧΙ» αλλά και απογοητευμένων ψηφοφόρων που θέλγονται ακόμη από τις υποσχέσεις για κατάργηση των Μνημονίων.

Η επερχόμενη φθορά του φθινοπώρου προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι επιτελείς του θεωρούν ότι πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην αγορά, στο οποίο συνέβαλε και η έξοδος στις αγορές, να αποφευχθεί νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και να αναζητηθούν εκ νέου πολιτικές συμμαχίες, τόσο με τη ΔΗ.ΣΥ. όσο και με άλλα κόμματα, με στόχο την παράταση του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης.

Η απειλή Βαρουφάκη

Μπορεί οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη να αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση ως «γραφικές» και ως προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να «πολιτευθεί με προβοκάτσιες και αντιπερισπασμούς», ωστόσο η… απειλή Βαρουφάκη προκαλεί ανησυχία σε κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι το φθινόπωρο η υπόθεση θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα, εν όψει μάλιστα της κυκλοφορίας του βιβλίου του στην Ελλάδα αλλά και της διαφαινόμενης πολιτικής ολικής επαναφοράς του πρώην υπουργού Οικονομικών.

«Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση, είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης, στην προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί, επιλέγει να διαφημίσει το βιβλίο του μέσα από τα ίδια συστημικά μέσα, τα οποία στο παρελθόν έχει καταγγείλει με σφοδρότητα», παρατήρησε (Real.gr) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρωθυπουργός πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες Βαρουφάκη, ότι ήθελε να «αρπάξει τα 16 δισ. του Νομισματοκοπείου για να φορτώσει τα ΑΤΜ» και περιορίστηκε να του ευχηθεί «καλή επιτυχία» στις πωλήσεις του βιβλίου του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αποφεύγει να πάρει θέση στις σοβαρές καταγγελίες που έχει διατυπώσει μέσα από το βιβλίο του ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και «τσάρος της Οικονομίας», ο οποίος μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι ηχογραφούσε τις κυβερνητικές συσκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του μιλάει για σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλο σύστημα πληρωμών, απόπειρα αρπαγής των 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, ενώ αποδίδει στον πρωθυπουργό και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για στενούς του συνεργάτες. Η αντιπολίτευση αναμένεται να διατηρήσει το θέμα Βαρουφάκη ψηλά στην πολιτική ατζέντα και θα επιμείνει στο αίτημά της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης τη δραματική περίοδο του 2015, που οδήγησαν σε επιβολή capital controls και αύξησαν το κόστος για τη χώρα τουλάχιστον κατά 100 δισ. ευρώ.

Iάσων Πιπίνης

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.