Ο τρόπος ο σωστός, ο ανδρικός

Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψηλός τύπος, ο οποίος γεννήθηκε σε μία πλούσια αστική οικογένεια, η οποία είχε προσφέρει στον τόπο σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας του νεώτερου ελληνικού κράτους. Είχε συνεπώς, λόγω της αστικής καταγωγής του, τόσο το οικονομικό όσο και το επαγγελματικό του μέλλον, ουσιαστικά, εξασφαλισμένο.

Ο νέος αυτός που λέτε, αν και μπορούσε να περάσει τη ζωή του ανέμελα, αποφάσισε ότι ήθελε να σπουδάσει. Κι όχι να σπουδάσει όπου κι όπου αλλά, αφού είχε τις ικανότητες, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Επιστρέφοντας από τις σπουδές του, αρνήθηκε να αναλάβει μία εξαιρετικά καλά αμειβόμενη θέση σε κάποια μεγάλη εταιρεία αλλά, ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων του, να προσφέρει στην Πατρίδα.

Έτσι είχε μάθει από το σπίτι του, αυτή ήταν η ανατροφή του.

Και ενώ η καριέρα του άνθιζε και ο ίδιος ήταν λίγο πριν την κατάκτηση του «Έβερεστ της πολιτικής», αποφάσισε, γιατί έτσι του επέβαλε η συνείδησή του, να τα πετάξει όλα στα σκουπίδια και να πάει σπίτι του. Να κάνει «ταβανοθεραπεία» όπως έχει χαρακτηριστικά πει.

Ο καλός όμως θεός της Ελλάδας, σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας, αποφάσισε αυτόν τον άνθρωπο να τον βάλει στο τιμόνι της πατρίδας. Όχι γιατί αυτή η θέση είχε, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αίγλη ή δόξα, αλλά γιατί είχε ΕΥΘΥΝΗ.

Έτσι είχε μάθει από το σπίτι του, αυτή ήταν η ανατροφή του.

Κι όταν, μετά από αμέτρητες μηχανορραφίες, παρέδωσε τη διακυβέρνηση, παρέδωσε χώρα στέρεα, με θεσμούς σε λειτουργία, με οικονομία η οποία βελτιωνόταν, με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε λειτουργία.

Καθώς όμως ήξερε ότι αυτοί που παραλάμβαναν την διακυβέρνηση ήταν καθεστωτικής νοοτροπίας και ουδεμία σχέση είχαν με τη δημοκρατία, σε μία πράξη υψηλού συμβολισμού, αρνήθηκε να βρεθεί στο ίδιο φωτογραφικό κάδρο μαζί τους.

Ήξερε ότι θα λοιδωρηθεί γι’αυτό. Ήξερε ότι θα τον ψέξουν γι’αυτό. Αλλά δεν τον ενδιέφερε.

Έτσι είχε μάθει από το σπίτι του, αυτή ήταν η ανατροφή του.

Κι όταν επιβεβαιώθηκαν όλοι οι φόβοι του, και η χώρα την οποία αυτός παρέδωσε κυρίαρχη, βρέθηκε εκτεθειμένη σε χίλιους δυο κινδύνους εξαιτίας αυτών που κυβερνούσαν, και πάλι αυτός βγήκε μπροστά για να προειδοποιήσει για αυτά που έρχονταν.

Και όταν ο ίδιος, μαζί με πολλούς ακόμα, βρέθηκαν κατηγορούμενοι με γελοίες κατηγορίες και ακόμα γελοιοδέστερες «αποδείξεις», δεν φέρθηκε «θεσμικά», δεν φέρθηκε «καθωσπρέπει», δεν φέρθηκε «αστικά». Βγήκε μπροστά, δέχτηκε τα πυρά και απάντησε με τρόπο αντάξιο του ονόματος που φέρει και του αίματος που κυλά στις φλέβες του.

Έτσι είχε μάθει από το σπίτι του, αυτή ήταν η ανατροφή του.

Γιατί η ανατροφή του και η οικογένειά του δεν του έμαθαν να κρύβεται, αλλά να εμφανίζεται όταν «η γη κοχλάζε黨. ..

Γιατί η ανατροφή του και η οικογένειά του δεν του έμαθαν να κρύβεται πίσω από τα φουστάνια της γυναίκας του ή από τα παιδικά παιχνίδια των παιδιών του…

Γιατί η ανατροφή του και η οικογένειά του δεν του έμαθαν να κάθεται αμίλητος και να περιμένει να τον υπερασπισθούν άλλοι…

Γιατί η ανατροφή του και η οικογένειά του του έμαθαν στη ζωή του ο τρόπος του να είναι ένας: Ο τρόπος ο σωστός, ο ανδρικός.

Αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο «τρελαντώνης».

* Ο Ηλίας Ψυχογιός, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρίες του τουρισμού και της πληροφορικής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.