Ο Τούρκος έχασε την “μάχη” στον Έβρο, αλλά όχι τον πόλεμο!!!..

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Δεν ξέρω γιατί, αλλά μια φράση του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό της 11ης Μαρτίου έχει μείνει ακόμα στο μυαλό μου, αν και δεν αφορά το κύριο θέμα των ημερών μας, που ήταν και ο λόγος της επικοινωνίας του.

– Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, είχε πει με νόημα προκαλώντας στους περισσότερους ανατριχίλα.

Στους περισσότερους, αλλά όχι σε μένα. Όχι γιατί είμαι θαρραλέα, κάθε άλλο μάλιστα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αρρώστιες – αλλά γιατί απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή είδα τον Covid 19 σαν την ανέλπιστη ευκαιρία που έψαχνε ο Ερντογάν, για να καμουφλάρει την παραπλάνηση που μας ετοιμάζει, με σκοπό να μας παραμυθιάσει και να μας αποκοιμίσει αμυντικά, πριν να κάνει την αποφασιστική του κίνηση και μας χτυπήσει.

Η ασύμμετρη απειλή εναντίον μας βάλτωσε σίγουρα στα νερά του Έβρου. Και το ετοιμοπόλεμο των Ελλήνων και Ευρωπαίων φρουρών των συνόρων μας έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο το μάθημα που χρειαζόταν και θα θυμάται για πολύ καιρό.

Και θα το θυμάται γιατί τον ανάγκασε να αποσύρει το όργανο εργαλειοποίησής του, τον μεταναστευτικό στρατό, κοντά στον οποίο επιστράτευσε – ως κηδεμόνες – παραστρατιωτικούς και Στρατοχωροφύλακες απ’ το Παζάρκιουλε της τουρκικής μεθορίου.

Αυτούς που χρησιμοποιούσαν σαν ασπίδες τον άμαχο πληθυσμό και δρούσαν ενορχηστρωμένα κατά του φράχτη μας εκτοξεύοντας το μίσος τους προς τους Έλληνες συνοριοφύλακες μαζί με καπνογόνα και βόμβες μολότοφ, όπως τους κατηύθυναν τα τουρκικά drones.

Από πληροφορίες που έδωσε η ΜΚΟ ”Δίκτυο Αλληλεγγύης προς τους Μετανάστες” στην τουρκική ενημερωτική σελίδα Bianet, οι μετανάστες και πρόσφυγες του καταυλισμού του Παζάρκιουλε (που είναι απέναντι απ’ τις Καστανιές) έκαναν την πρώτη επιχείρηση εγκατάλειψης του Έβρο (29/3/’20) βάσει διαταγών του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο τους διέθεσε λεωφορεία για να πάνε στην Αδριανούπολη και από από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, προβάλλοντας ως αιτία τον κίνδυνο να μην κολλήσουν κορονοϊό αν έμεναν εκτεθειμένοι στα σύνορα.

Η δικαιολογία αυτή, που αντιμετωπίστηκε αρχικά εκ μέρους μας με καχυποψία, αποδείχθηκε εκ των υστέρων αληθινή γιατί οι 300 Στρατοχωροφύλακες και παρακρατικοί που τους συνόδευαν είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό οι περισσότεροι ή ήταν φορείς του και τον περνούσαν στο πόδι, κολλώντας όμως τους ασθενέστερους.

Ωστόσο η απομάκρυνσή τους για υγειονομικούς λόγους εξυπηρετούσε θαυμάσια το σχέδιο του Ερντογάν να ανασυντάξει τις μεταναστευτικές του δυνάμεις, για να επανέλθει δριμύτερος – ως… εργαλειοποιητής του μεταναστευτικού, πάντα – καθώς ο Covid 19 είχε αρχίσει να απλώνει τα πλοκάμια του στην Τουρκία.

Ο ίδιος λόγος έκανε τελευταία (27/3/’20) και τον υπουργό Εσωτερικών της Σουλεϊμάν Σολού να ζητήσει την αποχώρηση άλλων 5.800 λαθρομεταναστών και προσφύγων, πράγμα που εκτιμήθηκε από πολλούς – πολιτικούς και δημοσιογράφους – ως σημάδι αλλαγής της πολιτικής της Άγκυρας στο μεταναστευτικό επί το… λογικότερο.

Φευ!.. Πριν ο αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, βγήκε ο Τούρκος αξιωματούχος σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τους διέψευσε όλους λέγοντας πως ”η εκκένωση του Παζάρκιουλε απ’ τους μετανάστες και πρόσφυγες (Αβγανούς και Σύριους, στην πλειοψηφία τους) του καταυλισμού στον Έβρο και η μεταφορά τους σε εννέα επαρχίες των τουρκοσυριακών συνόρων” (στο στρατόπεδο της Οσμανίγε, κυρίως) ”αποτελεί παροδικό μέτρο λόγω κορωνοϊού και δε σηματοδοτεί αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο μεταναστευτικό”.

– Ήταν μια προληπτική κίνηση, είπε ο Σολού. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο κανείς ακόμη δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό…, κατέληξε με νόημα.

Και δεν αισθάνεται. Γιατί, πριν καν περάσουν 24 ώρες απ’ την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών απ’ τα ελληνοτουρκικά σύνορα, η τουρκική αεροπορία άρχισε τις υπερπτήσεις πάνω από τον Έβρο επιβεβαιώνοντας πόσο παραβατική και εκβιαστική απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η Τουρκία.

Η ”ανακωχή” στην οποία ήλπιζαν όλοι με αφορμή τη φοβερή πανδημία που δεν ξεχωρίζει ανθρώπους και κράτη, ισχυρούς και αδύνατους, νέους και ηλικιωμένους, επώνυμους και ανώνυμους, κράτησε μόνο μια μέρα. Ίσα ίσα για να το πάρουν απόφαση οι κυβερνήτες μας ότι δεν πρέπει να τρέφουν φρούδες ελπίδες για καλυτέρευση των σχέσεών μας μ’ αυτήν.

Για να το πάρουν απόφαση να μην διακινδυνεύσουν μια διπλωματική σύγκρουση μαζί της στη Χάγη, έχοντας πλήρη επίγνωση της δολιότητάς της, αλλά να σπεύσουν να ενισχύσουν τα οχυρωματικά έργα στον Έβρο, να ολοκληρώσουν τον ”φράχτη” του Σαμαρά το ταχύτερο δυνατόν κατά μήκος της ελληνικής όχθης.

Έτσι θα τα καταστήσουν απόρθητα, απροσπέλαστα και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν το πεσμένο ηθικό των κατοίκων και το φρόνημά τους. Θα ενισχύσουν, επίσης, την αξιοπιστία του στρατεύματος στον λαό και την αυτοπεποίθηση των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν εκεί και των δυνάμεων Ασφαλείας μας.

Έτσι κι αλλιώς βρίσκονται από καιρό σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι Έλληνες ακρίτες στον Έβρο και είναι έμπλεοι από περηφάνια κι αποφασιστικότητα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι με τη σθεναρή τους αντίσταση ανάγκασαν το λαθρομεταναστευτικό τσουνάμι να οπισθοχωρήσει.

Ότι κατάφεραν να κρατήσουν τον χιλιοχτυπημένο φράχτη στον ποταμό απόρθητο απέναντι στις ορδές των μεταναστών που τους επιτίθεντο επί 15 μέρες μαζί με τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες και τους άντρες της ΜΙΤ (τη δράση της οποίας στον Έβρο αποκάλυψε το ”Der Spiegel”, με πηγή την Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Πληροφοριών, BND), έστω κι αν είναι ημιτελής ακόμα η περίφραξη κι έμειναν κάποια περάσματα διακινητών αφύλακτα, γιατί τα συρματοπλέγματα δεν καλύπτουν πλήρως τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.

Σε κάθε περίπτωση, συνεπώς, η συνοριογραμμή μας στη Θράκη πρέπει να ενισχυθεί, γιατί οι Τούρκοι θα επανέλθουν δριμύτεροι κι αυτό δε χρειάζεται να μας το πουν οι ίδιοι για να το καταλάβουμε. Το γνωρίζουμε απ’ την ιστορία. Είναι πείσμονες, δόλιοι και μεθοδικοί κι ακολουθούν πιστά τα επεκτατικά σχέδιά τους σε μακροπρόθεσμα βάση.

Ας σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρός τους Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί πως θα αντιμετωπίσει τον θανατηφόρο κορονοϊό γρηγορότερα του αναμενομένου, γιατί – όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντομνέζ – η Τουρκία (όπως και η Ινδία) ”έχει στην κατοχή της το πανίσχυρο φάρμακο Favipiravir, το οποίο αντιμετωπίζει το 91% των περιπτώσεων του Covid 19, τη στιγμή που η Ελλάδα το περιμένει μετά από μήνες”…

Το σχέδιο της ”Γαλάζιας Πατρίδας καλά κρατεί και η Τουρκία δε δείχνει να αλλάζει τα πλάνα της ούτε ενόψει του θανατηφόρου ιού. Γι’ αυτό και κρατά με αναμμένες τις μηχανές το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε (μετά τα Fatih και Yavuz) και βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Μερσίνα αναμένοντας οδηγίες απ’ τον Ερντογάν, για να καταπλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τις ”έρευνες” στα χωρικά ύδατα της ”Κυπριακής Δημοκρατίας”

Ο μεγαλοϊδεατισμός του ”σουλτάνου” καλά κρατεί, δεν λυγίζει – όπως φαίνεται – ούτε στην πανδημία. Το τραγελαφικό μάλιστα είναι ότι διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα και, δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ του Χαμί Ακσόι, κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για ”μαξιμαλιστικές θέσεις”, απ’ τη στιγμή που ”αγνοούν τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων και νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα”…

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση – και ειδικά το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ – πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζει θεωρώντας πως ”στον Έβρο άλλαξε σελίδα” και, ως εκ τούτου, έχει ηττηθεί κατά κράτος ο Ερντογάν γιατί ηττήθηκε η πολιτική του. Ο Τούρκος απέναντι έχασε την ”μάχη” στον Έβρο, αλλά όχι τον πόλεμο.

Μπορεί να τα έκανε πράγματι μούσκεμα και να αποδοκιμάστηκε από τις περισσότερες χώρες για τους εκβιασμούς του στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά η διεθνής απομόνωσή του θέριεψε, αντί να ελαττώσει, την αποφασιστικότητά του να… πάρει το αίμα του πίσω σε βάρος μας και σε βάρος της Κύπρου.

Για τον λόγο αυτό καλούνται η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία να βρίσκονται σε ”κόκκινο συναγερμό” και να μην εκλαμβάνουν ως ήπια την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά λόγω διάσπασης της προσοχής τους στον Covid 19 (ο οποίος απαιτεί τη λήψη αυστηρότατων μέτρων πρόληψης για τη διαφύλαξη της υγείας των στρατευμένων) και με αφορμή την απόσυρση λαθρομεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο.

Με την πρώτη αχτίδα φωτός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας στο έδαφός της, ο ”μεγάλος προστάτης του Ισλάμ” θα κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μεταξύ μας και θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο, για να μας οδηγήσει εσπευσμένα στη Χάγη και σε Τραπέζι Διαπραγματεύσεων με στόχο τον εθνικό ακρωτηριασμό μας και επίδικο τα κεκτημένα μας στο Αιγαίο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.