Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 9%;

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Οι δημοσκοπήσεις της Prorata, όπως παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα διαθέτουν μια ιδιαιτερότητα που τις κάνει λιγότερο κατανοητές στο πλατύ κοινό, αν δεν υπάρξει και σχετική επεξήγηση των αριθμών.

Τα νούμερα που ανακοινώνονται αθροίζουν πολύ πάνω από 100% επειδή χρησιμοποιεί μια προσέγγιση όπου χωρίζει την ψήφο, με βάση την πιθανότητα στήριξης ενός κόμματος. Από την μια, αυτοί που δηλώνουν πάνω από 80% σίγουροι ότι θα ψηφίσουν ένα κόμμα κι από την άλλη αυτοί που θεωρούν κατά πάνω από 50% ότι θα το επιλέξουν.

Με την πρώτη επιλογή καταγράφεται ο στενός πυρήνας των σίγουρων υποστηρικτών. Με την δεύτερη οι δυνητικοί αλλά και σχετικά αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Στον κύκλο λοιπόν των απολύτως αποφασισμένων ενώ η ΝΔ διατηρεί ένα 20% (που μαζί με το δυνητικό δεύτερο σώμα ψηφοφόρων την φτάνουν έως και το 36%), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ήδη μόλις ένα 9%. Δείτε το σχετικό γράφημα:

Aν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι στις ερωτήσεις τις δημοσκόπησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης μόλις το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν το κυβερνητικό αφήγημα για “έξοδο από τα μνημόνια” τότε γίνεται προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων συντάχθηκαν μαζί του ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2015 κρατούν πλέον διακριτική απόσταση από τις εξελίξεις.

Όλα τα κόμματα καταγράφονται με ένα σίγουρο κοινό μικρότερο από το εκλογικό τους αποτέλεσμα (αν και Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ βρίσκονται πολύ κοντά στην ταύτιση των ποσοστών), ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται ότι παγιώνεται στην διατήρηση ενός πιστού κοινού που δεν ξεπερνά το 1/3 των ψηφοφόρων του.

Μπορεί να πείσει το μεγάλο δυνητικό του κοινό και να επανέλθει σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα; Προς το παρόν φαντάζει δύσκολο αφού ελάχιστοι ασπάζονται τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και δεν δείχνουν να πιστεύουν ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση στην όλη κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.