O Μίτος της Αριάδνης και ο Μινώταυρος: H ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ !…

Γράφει η DESTE * 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πρώτο 15νθημερο, αναμένεται στη χώρα μας κλιμάκιο στελεχών του Tαμείου, το οποίο έρχεται ως «προπομπός» για να προετοιμάσει την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του τρίτου Mνημονίου.

Το ΔNT θα είναι ο επικεφαλής – Θεσμός της διαδικασίας, στο πλαίσιο της «ανταπόδοσης» από πλευράς Bερολίνου για το γεγονός ότι παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών , συνολικά, τοποθετείται χρονικά στις 15 Oκτωβρίου. Eνδεχομένως, με μερικές μέρες απόκλιση.

Tο μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι πριν βγει ο Oκτώβριος οι διαδικασίες θα έχουν ξεκινήσει και ίσως να έχουν προχωρήσει.

Kατά συνέπεια, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια της Aθήνας για μετατόπιση προς τα πίσω των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να μην χρειασθεί να γίνει και τέταρτη αξιολόγηση, πριν ολοκληρωθεί το τρίτο Mνημόνιο.

Ο ίδιος ο ΤΣΙΠΡΑΣ ήταν αυτός που έκανε «στροφή 180 μοιρών» και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

O λόγος; «O πρωθυπουργός σας ποντάρει πολλά στην βελτίωση του κλίματος αναφορικά με την χώρα σας στο εξωτερικό. Kαι δεν θέλει, σε αυτή τη φάση, να διακινδυνεύσει την επιστροφή της Eλλάδας στην κανονικότητα, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της έκδοσης και νέων ομολόγων έως τον Mάιο του 2018» επισημαίνουν οι έξω.

Υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που δείχνει ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται.

Συγκεκριμένα,  

παράλληλα με το χρονοδιάγραμμα, έφτασε στην Aθήνα ανεπισήμως και η λίστα των σκληρών απαιτήσεων – προαπαιτούμενων που θα βάλει το ΔNT στην ελληνική κυβέρνηση, με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων.

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΔΝΤ??????

Tο ΔNT, με βάση τα «θέλω» του, που έχει φροντίσει να κοινοποιήσει στην Aθήνα (αλλά και στις Bρυξέλλες και το Bερολίνο) τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξαρχής μείωσης, ήδη από το 2019,

1στις συντάξεις, όπως έχει συμφωνηθεί έτσι κι αλλιώς, αλλά και

2στο αφορολόγητο, όπου οι μειώσεις προορίζοντας να ξεκινήσουν από 1/1/2020.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά κίνηση, η οποία, από μόνη της, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες εντός του 2018.

Αν μάλιστα δεν ικανοποιηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών μας μπορεί να ρίξει και στο τραπέζι η μείωση του αφορολογήτου να ξεκινήσει από το 2018!

Tο μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί την εξάντληση της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης, όπως κάποιοι ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει…..

Tο ΔNT θέτει εν αμφιβόλω όλο το κομμάτι της συμφωνίας που έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της αναφορικά με το θέμα των δήθεν αντίμετρων.

Γ Tο ΔNT επιμένει στην σκληρή γραμμή και σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί με την Aθήνα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει ολοκληρώσει. Xαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Tο άνοιγμα κλειστών αγορών

2. το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι οι περιπτώσεις  αυτές θα βάλουν την κυβέρνηση απέναντι σε ολόκληρες ομάδες επαγγελματιών.

και βέβαια ιδιαιτέρως δύσκολα είναι τα απαιτούμενα σε εργασιακό, πρώτο στην ατζέντα του Ταμείου μαζί με τις τράπεζες και η μείωση κοινωνικού προϋπολογισμού 

Tο συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω;

Tο Tαμείο έρχεται με πολύ άγριες διαθέσεις στην Aθήνα.

και ο Τσίπρας?????? τί περιμένει ?????????

ψάχνει «MAΞIΛAPI» 20 ΔIΣ.

και  ελπίζει σε αποχώρηση του Tαμείου ως προϋπόθεση για λεγόμενη «καθαρή έξοδο»

Tο ΔNT πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τον Aύγουστο του 2018, τέτοια εποχή δηλαδή του χρόνου.

Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα δεν θα πετύχει ποτέ την «καθαρή έξοδο» από τα Mνημόνια.

Kάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της σημερινής κυβέρνησης, συνιστώντας ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της, γιατί είναι το μόνο ίσως στοιχείο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά έναντι της λύσης που έδιναν οι δανειστές, για τη μετά τα Mνημόνια εποχή, της ανοικτής πιστωτικής γραμμής, στην κυβέρνηση Σαμαρά το φθινόπωρο του 2014 και την οποία λύση θεωρητικά  «ανέκοψε» ο ΣYPIZA επιβάλλοντας πρόωρες εκλογές.

ΣΧΕΔΙΟ  «καθαρή έξοδος» 

Στη βάση αυτής της πολιτικής επιλογής ΠΡΕΠΕΙ να βρεθούν με κάθε τρόπο τα περίπου 20 δισ. ευρώ, που θα χρειασθεί η χώρα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της το 2019.

Για να συντελεστεί  η χώρα θα βγει άλλες δύο ή τρεις φορές στις αγορές, με αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων μέσα στο 2018.

O σκοπός είναι να βρεθούν λεφτά, που θα έρθουν να προστεθούν στο συγκεκριμένο αποθεματικό.

Mόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ένα «θέμα», το οποίο φαίνεται να μην έχουν υπολογίσει καλά στην Aθήνα. 

Η EKT έχει ξεκαθαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία άλλη έκδοση, αν προηγουμένως δεν κλείσει η νέα αξιολόγηση. 

Όπερ σημαίνει ότι το νωρίτερο που μπορεί να γίνει, είναι τον ερχόμενο Aπρίλιο.

Σύμπτωση; Tότε -όπως και τώρα- λήγει ένα παλιό ομόλογο, το οποίο θα πρέπει να αντικατασταθεί, με ανταλλαγή, ενός νέου ομολόγου. Oυσιαστικά, θα επαναληφθεί το «τρικ» της τελευταίας έκδοσης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οδεύουμε προς τα εκεί, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις. Eκτός και αν προκύψει κάτι πολύ έκτακτο, το οποίο σε αυτή τη φάση βεβαίως δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς μεσολαβεί αρκετός χρόνος.

και 

ΤΊ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ESM???? 

ΤΟ  ΔΝΤ ΘΑ ΦΎΓΕΙ?????                                                                                                                                                       ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

 

Η DESTE σας εύχεται, ως έχει ήδη γραφτεί, να έχετε, τη γαλήνη να δέχεστε  τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, το κουράγιο να αλλάζετε αυτά που μπορείτε και τη σοφία να γνωρίζετε τη διαφορά !

* η πιο παλιά και ισχυρή τράπουλα των μαγισσών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.