Ο Μακρόν αντιμέτωπος με την ξεχασμένη Γαλλία

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Τα γιλέκα  της οργής, τα γιλέκα που δεν θέλουν να γίνουν καύσιμο σε μία ανάπτυξη που δεν θα τους περιέχει.  Η Γαλλία εδώ και έναν μήνα μοιάζει  σαν να έχει μεταφερθεί στο 1968,  έκρηξη κοινωνίας και κοινωνικούς κραδασμούς έχει προκαλέσει η απόφαση  του Μακρόν για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Ο  ίδιος ο Μακρόν τους υποτίμησε, τους υποβάθμισε, δεν υπολόγισε σωστά τις αντιδράσεις τους και τώρα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους  στα Ηλύσια Πεδία. Ναι, μπορεί να υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω σε αυτά που έχει πει, αλλά έκανε πίσω την προηγούμενη εβδομάδα αφού ανέστειλε έξι μήνες τον φόρο για τα καύσιμα. Too  little, too lateΗ ξεχασμένη Γαλλία, η Γαλλία που δεν είδε την ανάπτυξη ιδίοις  όμμασι  βγήκε στους δρόμους.

Ο Μακρόν έχει χάσει η δημοτικότητά του, έχει καταποντιστεί, οι Γάλλοι πολίτες στηρίζουν το κίνημα των Γιλέκων και αυτοί που έχουν επωφεληθεί είναι  η Λεπέν  και ο Μελανσόν. Μπορεί να υπάρχει μίσος στους ανθρώπους κάτι που μπορεί να κάνει να ελπίζει ο Μακρόν,  γιατί όσες επαναστάσεις έχουν ξεκινήσει έτσι απλά μετά βυθίστηκαν στο μίσος και τους εσωτερικούς διαξιφισμούς.

 Ένα πρωτεϊκό κίνημα, με εντελώς νέο χαρακτήρα έκανε την εμφάνιση του χωρίς να ξέρουμε εάν θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Το 2008 ήταν μία χρονιά καμπή για την Ευρώπη, η κατάρρευση της Lehman Brothers έφερε την κρίση στην Ευρώπη, οι ανισότητες μεγάλωσαν, ο πλούτος παρέμεινε στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες  άρχισαν να αμφισβητούνται και μερικές διαβρώθηκαν.  Σωστά το περιέγραψε η Λαγκάρντ ότι ζούμε σε μία εποχή «οργής και πικρίας».

Ο Μακρόν πρέπει να κατέβει από τον υπερθεϊκό κόσμο που νομίζει ότι ζει. Η Liberation το είχε περιγράψει γλαφυρά «ManuPiter a Versailles», «ο Μανουδίας στις Βερσαλλίες».

Χωρίς κοινωνική συνοχή όμως μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται, έλεγε ο Σιράκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.