Ο κύριος της κυρίας

Γρράφει ο Νικόλας Γιάννου, Φοιτητής Θεολογίας

Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η απόφαση του Πρίγκιπα Harry και της συζύγου του Megan Markle να αποποιηθούν τα βασιλικά τους καθήκοντα και να ιδιωτεύσουν ως οικονομικά ανεξάρτητοι στηρίζοντας βέβαια (λένε) ταυτόχρονα την Βασίλισσα και τον θεσμό.

Η τελική αυτή διευκρίνιση μας δίνει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει κάποιο ιδεολογικό κίνητρο πίσω από αυτή την κίνηση. Εφόσον θα «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Α.Μ. την Βασίλισσα» όπως είπαν.

Άρα γιατί αποποιούνται τον ρόλο τους; Θα ρωτήσει κάποιος.

Η δουλειά των μελών της Βασιλικής Οικογένειας δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Από την Βασίλισσα μέχρι και τους πιο κάτω τα καθήκοντα είναι πολλά και απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του πολιτεύματος και την ενότητα του έθνους. Η υποχρέωση αυτή δεν προκύπτει μετά από προσωπική επιθυμία αλλά είναι κάτι που προκύπτει από την στιγμή της γέννησης, είναι καθήκον, πεπρωμένο.

Φυσικά η επιλογή της φυγής από αυτές τις ευθύνες υπάρχει πάντοτε. Ο Δούκας και η Δούκισσα του Έσσεξ παραιτήθηκαν των ευθυνών, δεν επέστρεψαν όμως τα εκατομμύρια (τα νούμερα ζαλίζουν) τα οποία τους διέθεσε ο βρετανικός λαός.

Παρ’όλα αυτά δηλώνουν ότι θα παραμείνουν «οικονομικά ανεξάρτητοι».
Η απόφαση τους αυτή ήρθε να ξαφνιάσει το παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς δεν είχε συζητηθεί εκτενώς με κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας. Απλά ανακοινώθηκε.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κίνηση αυτή του Πρίγκιπα Χάρι δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα καθώς μάλιστα είναι… έκτος στην διάδοχη για τον θρόνο. Όπως μάλλον φαίνεται ο… κύριος της κυρίας παρασύρθηκε από την επιθυμία της συζύγου του η οποία δεν ήθελε να ζει με τις βασιλικές υποχρεώσεις (όλα αυτά ενάμισι χρόνο μετά τον γάμο τους κόστους 3 εκατομμυρίων λιρών).

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως το χάσταγκ το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι #Megxit, αυτό λέει πολλά.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μια Αμερικανίδα προκαλεί την παραίτηση του Άγγλου βασιλικού συντρόφου της.

Το 1936 ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Ε’ πεθαίνει και τον διαδέχεται ο γιός του Εδουάρδος. Ο Εδουάρδος όμως διατηρούσε σχέση με μια μεγαλύτερη του τρις χωρισμένη μειωμένης ομορφιάς και κοινωνικής θέσης Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον. Παρά την επιθυμία τους, το αίτημα τους να παντρευτούν δεν γινόταν να γίνει δεκτό από την βασιλική οικογένεια. Μπροστά στο δίλημμα αυτό ο Εδουάρδος προτίμησε να… παραιτηθεί από Βασιλιάς της Αγγλίας και Αυτοκράτορας της πανίσχυρης Βρετανικής Αυτοκρατορίας την ώρα μάλιστα που το Αγγλικό έθνος προετοιμαζόταν για την σκληρότατη δοκιμασία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα στο ίδιο έτος το 1936 τον Εδουάρδο διαδέχτηκε στον θρόνο ο αδερφός του Γεώργιος ΣΤ’ ο οποίος παρά το πρόβλημα ομιλίας του κατάφερε να ανταπεξέλθει άριστα στα καθήκοντα του και να γίνει σύμβολο της νίκης και ήρωας παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού του Βρετανικού λαού κατά την διάρκεια του πολέμου ιδιαίτερα κατά την μάχη της Αγγλίας.

Παράλληλα ο Εδουάρδος ιδιώτευσε με την σύζυγο του και με εξαίρεση μια σύντομη περίοδο που ήταν διοικητής της Καραϊβικής δεν δούλεψε ποτέ ξανά στην ζωή του ενώ διατηρούσε σχέσεις με το ΝΑΖΙστικό καθεστώς διατηρώντας μάλιστα την ελπίδα πως θα γίνει…Πρόεδρος στην Αγγλία εάν οι Γερμανοί της επέβαλλαν την…δημοκρατία. Τα γεγονότα αυτά έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο με την βραβευμένη με όσκαρ ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά» αλλά και στην σειρά του Netflix «Το στέμμα».

Η κίνηση της Μέγκαν και του συζύγου της παρά τις ομοιότητες δεν είναι ίδια. Κανείς δεν τους εμπόδισε να παντρευτούν όπως είχε γίνει το 1936. Κυρίως βέβαια δεν πυροδοτείται καμιά συνταγματική κρίση όπως τότε καθώς ο Χάρι όχι μόνο δεν είναι Βασιλιάς αλλά ούτε είχε καμία ιδιαίτερη πιθανότητα να γίνει καθώς όπως προαναφέρθηκε είναι έκτος στην διαδοχή.

Εν πάση περιπτώσει ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του και η ιστορία θα είναι δίκαια. Το στέμμα δεν δέχεται κανένα πλήγμα. Στην 68χρονη θητεία της η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχει αποδείξει πως ξέρει πώς να χειρίζεται τις δυσκολίες καθιστώντας την βρετανική μοναρχία την πιο δημοφιλή και επιτυχημένη παγκοσμίως αποτελώντας πρότυπο για το πως μια βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να είναι ωφέλιμη για το έθνος.

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο κύριος της κυρίας

  • 10/01/2020, 19:12
    Permalink

    βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία;;;;
    Αυτό που έχει αρθρογράφος στο μυαλό του…..βασιλιάδες ονειρεύομαι….να το βγάλει από το μυαλό του…..στην Ελλάδα Βασιλιάδες δεν χωρούν….! Τέλος! Πολύ σοφή κίνηση έπραξαν ….ο Θεός να τους έχει καλά! Να μεγαλώσουν τα παιδάκια τους φυσιολογικά!

    Σχολιάστε
    • 10/01/2020, 19:43
      Permalink

      Στην Ελλάδα δεν γίνεται να αλλάξει το Σύνταγμα μας έχει τελειώσει το ζήτημα. Σε άλλες χώρες υπάρχει όσο και αν σας ενοχλεί όπως και σε άλλες υπάρχει και η Προεδρική. Να μεγαλώσουν τα παιδάκια τους αλλά με δικά τους λεφτά και όχι μαγκιες με τα λεφτά των Βρετανών.

      Σχολιάστε
    • 12/01/2020, 08:01
      Permalink

      ….Υποθέτω Μαρία οτι έχεις ζήσει την Ελλάδα με Βασιλιάδες, γι αυτό έχεις τόσο αποκρυσταλλωμένη άποψη, άρα θα είσαι τουλάχιστον… 70 χρονών! Επειδή εγώ δεν την πρόλαβα την εποχή αυτή, είμαι μόνο 56, αν μπορείς πες μου σε παρακαλώ για ποιό λόγο στην Ελλάδα Βασιλιάδες δεν χωρούν; Πρέπει να έχουν κάνει μεγάλο κακό για να το λες…

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.