Ο κατά Σκουρλέτην Κλεισθένης 1

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Κλεισθένης ήταν πολιτικός της Αθήνας που χώρισε την Αθήνα σε 10 Φυλές και 139 Δήμους . Υπήρξε αναμορφωτής, μεταρρυθμιστής ιδρύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Αθηναίοι πολίτες θα εξέλεγαν την Βουλή των 500, στο πολιτικό σύστημα της Αρχαίας Αθήνας.

Το σχέδιο του κ. Υπουργού για την αυτοδιοίκηση προσφέρει απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα , ενεργοποιεί τα τοπικά δημοψηφίσματα , ως εκτελεστικός νόμος του ΚΔΚ που για πρώτη φορά τα προβλέπει, καθώς επίσης εισηγείται τον ελεγκτή νομιμότητας για τον έλεγχο των πράξεων της αυτοδιοίκησης. Επίσης , μνεία γίνεται στην δυνατότητα των ΟΤΑ να συμμετέχουν σε ΔΣ υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η αποσύνδεση της θητείας των τοπικών και περιφερειακών αρχών είναι θετικό βήμα. Οι εκλογές για τους ΟΤΑ Α και Β θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019, ενώ οι ευρωεκλογές τον Μάιο του ίδιου χρόνου .

Η απλή αναλογική στις δημοτικές μόνο έριδες και αγκυλώσεις σε μεταρρυθμίσεις θα φέρει .Τα τοπικά δημοψηφίσματα ίσως αποτελέσουν ενέσεις τοπικής δημοκρατίας αν όμως ενώνουν και δεν διχάζουν δεδομένου ότι με την απλή αναλογική το χάος ίσως κυριαρχήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.