Άλλο Αμερική, άλλο Ελλάδα…

Γράφει ο Απήγανος

Είναι τουλάχιστον βλακώδες ή παραπλανητικό να μπλέκουμε ένα ανθρώπινα τραγικό γεγονός, με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες που γίνεται σε μια χώρα, που δεν έχει καμία σχέση με την δική μας.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς η εν ψυχρώ δολοφονία ενός μαύρου κάτοικου της Αμερικής και ο γενικός ξεσηκωμός των πολιτών, διχάζει, για άλλη μια φορά, αυτήν την κατά-διχασμένη χώρα στην άλλη άκρη του πλανήτη, λες και δεν έχουμε δικά μας θέματα για να αντιδικήσουμε…

Το θέμα δεν είναι αν η αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκει ή όχι στον Αμερικανό Πρόεδρο. Καμιά σημασία δεν έχει για εμάς στην Ελλάδα αν στην Πολιτεία, που έγινε το συμβάν, ο κυβερνήτης ανήκει στους Δημοκρατικούς ή όχι.
Ούτε είναι σημαντικό, για εμάς τους Έλληνες, αν ο συγκεκριμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι συμπαθής στους Αμερικανούς ή όχι. Αδιάφορο θα έπρεπε να είναι. Και αυτό διότι δεκάδες χρόνια τώρα έχουμε διδαχθεί ότι στα δύσκολα κανένας ρεπουμπλικανός ή δημοκρατικός, και όχι μόνο οι Αμερικανοί αλλά όλοι, δεν μας έδωσε δίκιο και επιπλέον πάνε με αυτόν που τους συμφέρει. Λογικό. Και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αυτοί δεν είμαστε εμείς.

Θα μου πεις “καλά δεν έχω άποψη για ένα τόσο σοβαρό γεγονός, δεν θα πρέπει να με ενδιαφέρει τι συμβαίνει σε μια τεράστια χώρα που επηρεάζει όλο τον πλανήτη”; Φυσικά και έχουμε κάθε δικαίωμα να παρακολουθούμε, να διατυπώνουμε άποψη και να σχολιάζουμε τα πάντα. Όχι όμως να τα παρομοιάζουμε, να τα συγκρίνουμε, να τα ταυτίζουμε και να τα κρίνουμε με την Ελλάδα. Άσχετα παντελώς.

Το θέμα είναι πώς βλέπουμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε μια ξένη χώρα. Τα βλέπουμε με τον πολιτικό φακό που βλέπουμε και τα δικά μας γεγονότα ή σε αυτήν την περίπτωση μας δίνεται η δυνατότητα να βγάλουμε τα γυαλιά μας και να τα δουμε καθαρότερα, μιας και δεν μας αφορούν τα εκεί συμβάντα  (τα περισσότερα τουλάχιστον…) άμεσα;

Εκτός αν και εμείς εφαρμόσουμε την αριστερή λογική που τα πάντα στον πλανήτη τα βλέπουν με τον έναν και μοναδικό φακό της και ας έχει σκουριάσει. Εδώ νομίζω είναι και η δική μας διαφορά από την αριστερά.

Ένα από τα πολλά που μας ξεχωρίζει από την αριστερά είναι η καθαρότητα και η ευθύτητα των λόγων μας, σε αντίθεση με τον μονίμως προπαγανδιστικό, άκαμπτο και γεμάτο παγίδες  λόγο τους.

Εμείς μπορούμε (όχι δυστυχώς όλοι…) να ξεχωρίζουμε τα γεγονότα και να μην τα τσουβαλιάζουμε. Το τσουβάλιασμα, είναι “ξενόφερτο” προς την δεξιά λογική.

Ο δεξιός λόγος είναι τόσο ευθύς που γίνεται μέχρι και τραχύς και ενοχλητικός. Δεν κάνει “τρίπλες” και δεν κρύβει τίποτα. Δεν μπερδεύει τα γεγονότα, ξεχωρίζει τις κουλτούρες και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και έτσι κρίνει.

Έτσι όταν συμβαίνει ένα γεγονός, όπως τώρα στην Αμερική, (μια εν ψυχρώ δολοφονία και μετά ένας γενικός λαϊκός ξεσηκωμός), δεν τσουβαλιάζει και δεν ανακατεύει ή συγκρίνει τα δικά μας με όσα αφορούν έναν άλλο λαό, με διαφορετική κρατική δομή, κουλτούρα, ήθη, έθιμα, εκπαίδευση και παιδεία. Είναι τεράστιο λάθος εκτός αν υπάρχει σκοπιμότητα.

Επίσης, δεν μπορείς να συγκρίνεις κανέναν Ρεπουμπλικανό  πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως πολλοί κάνουν, με Έλληνα κεντροδεξιό ηγέτη. Ούτε μπορείς να ταυτίζεις Αμερικάνο Δημοκρατικό Πρόεδρο με κανέναν αριστερό σε οποιαδήποτε χώρα, όπως κάποιοι παρουσιάζουν για να έχουν δημοκρατικό άλλοθι.

Και φυσικά, δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ είμαι δεξιός στην χώρα μου, θα πρέπει να συμφωνώ υποχρεωτικά σε όλα με τους Ρεπουμπλικάνους Αμερικανούς. Τα κοινά μας ειναι ελάχιστα. Αυτό θα ήταν ιδεολογικός στραβισμός.

Όπως φυσικά κάποιος Έλληνας αριστερός δεν είναι υποχρεωτικά με τους Δημοκρατικούς. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που θαυμάζουν τον Σάντερς και την πιο “προοδευτική” πτέρυγα αλλά δεν συμπαθούν γενικά τους Δημοκρατικούς και τους θεωρούν μέρος του κατεστημένου.

Όσο για τον ρατσισμό στην Αμερική δεν έχει καμιά σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και μην τσιμπάτε στις αερολογίες. Ο ρατσισμός σε αυτήν την χώρα έχει βαθιές φυλετικές ρίζες, εκατοντάδες χρόνια πίσω. Είχαν τους μαύρους ανθρώπους  σκλάβους, η Κου Κλουξ Κλαν (Ku Klux Klan, KKK) τους κρεμούσε ή τους έκαιγε, τους πουλούσαν σαν ζώα, τους χώριζαν από την οικογένεια τους και άλλα πολλά.  Μεγάλη και βαθιά ιστορία…  Λες και τον μαύρο άνθρωπο δεν τον έχει φτιάξει ο Θεός που τόσο… “αγαπούν” και λατρεύουν οι άσπροι θρησκευόμενοι ρεπουμπλικάνοι Αμερικανοί και ορισμένοι δεξιοί στην χώρα μας…

Με λίγα λόγια.
Άλλο Αμερική, άλλο Ελλάδα. Άλλο Ρεπουμπλικάνοι άλλο κεντροδεξιοί, άλλο Δημοκρατικοί, άλλο αριστεροί, άλλες οι διαδηλώσεις και οι εντάσεις στην Αμερική και άλλο οι αναρχικοί και Ρουβίκωνες στην Ελλάδα και άλλο ο Αμερικάνικος ρατσισμός με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στην χώρα μας.
Κάθε τι που πάει να εξομοιώσει τις δυο χώρες είναι ή λάθος ή επί σκοπού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.