Ο εμπαιγμός με το μέρισμα

Υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκάλεσε η συμφωνία-μαμούθ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει «κοινωνικό πρόσωπο» με το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα.

Ο πρωθυπουργός, από την Ουάσιγκτον, φέρεται να δήλωσε ότι θα διατεθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους από το υπερβάλλον ποσοστό του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Και πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης είχε πει ότι θα δοθούν από 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες.

Πρόκειται όμως για εμπαιγμό. Πέρυσι η κυβέρνηση χορηγούσε στους συνταξιούχους 650 εκατ. ευρώ με μια μονομερή απόφαση, που προκάλεσε την αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την παροχή και άλλων χρημάτων σε οικονομικά ασθενέστερους, καθώς το πλεόνασμα ανήλθε σε 4,2 % του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,75%.

Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του βοηθήματος, η κυβέρνηση ψήφισε μνημονιακό νόμο με τον οποίο περικόπηκαν περισσότερα χρήματα από τους συνταξιούχους. Δηλαδή τους έδωσε συνολικά 650 εκατ. εφάπαξ και τους παίρνει πίσω 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, μετά από αυτή τη μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης, η τρόικα υποχρέωσε την κυβέρνηση Τσίπρα να ψηφίσει, όπως και έγινε, διάταξη με την οποία δεν θα δίδεται καμία παροχή εάν δεν υπάρχει συμφωνία και έγκριση από τους δανειστές.

Το φετινό πλεόνασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 3%, έναντι στόχου 1,75% που έχει τεθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια από το υπερβάλλον ποσοστό θα είναι μικρότερα από πέρυσι, κατά συνέπεια είναι απορίας άξιο πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να μοιράσει φέτος περισσότερα.

Επιπλέον, οι δανειστές εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει πρώτα να διατεθούν λεφτά για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και για την παροχή εγγυημένου εισοδήματος.

Επομένως, τάζουν χρήματα που δεν υπάρχουν και σχεδιάζουν χωρίς την έγκριση των δανειστών, την οποία όμως έχουν καταστήσει υποχρεωτική με δικό τους νόμο!

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.