Ο Δημόσιος Υπάλληλος στο πλαίσιο μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Από Υπηρέτης του Ηγεμόνα ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο ΔΥ , με απόλυτη εξάρτηση από τον βασιλιά εκτελώντας τις εντολές του .

Ύστερα με την επικράτηση της δημοκρατικής αρχής, ο ΔΥ δεν αποτελούσε υπηρέτης προσώπου αλλά του Κράτους και του Λαού. Σήμερα , οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην πατρίδα και τη Δημοκρατία .

ΔΥ πρέπει να γίνεται αυτός που απέδειξε άπαξ τις δεξιότητες του και αυτός να απολαμβάνει την μονιμότητα και να αφοσιώνεται στην άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί.

Ο σημερινός ΔΥ δεν μπορεί να διαθέτει μόνο τυπικά προσόντα αλλά μια πολυσχιδή προσωπικότητα με ηγετικές και γνωσιακές δεξιότητες που του επιτρέπουν να ανήκει στην ομάδα προσώπων προορισμένων για ποικίλα διοικητικά καθήκοντα στη Χώρα , να αποτελέσουν δηλαδή την Ανώτερη Δημοσιουπαλληλία (Senior Civil Service) με στόχο όχι μόνο τη παραγωγή διοικητικού έργου ή εργασίας σε ομάδα για την παραγωγή έργου αλλά ακόμη την παροχή συμβουλών προς την πολιτική ηγεσία.

Στην Χώρα μας , μολονότι δεν ξεκίνησε με τους πιο καλούς οιωνούς, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης έχει ως στόχο την αξιοποίηση των γνώσεων των σπουδαστών και την ενίσχυση τους για την δημιουργία ικανών Υπαλλήλων, αρμόδιων να μεταρρυθμίσουν το κράτος , σε όποια θέση τους έχει ανατεθεί .

Ο Δημόσιος Υπάλληλος , σήμερα, πιστός στην αρχή της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να είναι ικανός όχι μόνο στην εκτέλεση της πολιτικής απόφασης αλλά και στην υποστήριξη της παραγωγής της . Τέτοιοι ΔΥ , παραγόμενοι από ανταγωνιστικές διαδικασίες , πρέπει να σωρεύσουν την Κεντρική , Περιφερειακή , Τοπική Διοίκηση , ώστε με την αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης (εισροή) να αναβαθμιστεί το σύνολο του παραγόμενου έργου , με σύσφιγξη των σχέσεων με τον πολίτη και ποιότητα υπηρεσιών(εκροή).

Το Espirit de Corps , που αναδεικνύεται σήμερα, ως το αίσθημα αλληλεγγύης των Ανώτερων ΔΥ , αφού οι ίδιοι υπήρξαν συμμαθητές στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο του Σώματος Των Δημοσίων Υπαλλήλων που σταδιακά δημιουργείται ως φορέας μεταρρυθμιστικός για ένα επιτελικό , λειτουργικό κράτος .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.