Ο Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα;
Γράφει ο Σωτήρης Χήνος
Δεν γνωρίζω ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από το στήσιμο ανδριάντα του Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα. Φαντάζομαι ότι η εν λόγω επιλογή, δεν θα καταστήσει την όμορφη πόλη διεθνή τουριστικό προορισμό, ούτε για τους συμπαθείς Βιετναμέζους. Δεν εκτιμώ πως πχ Γάλλοι τουρίστες θα αποφεύγουν πλέον τη Σαντορίνη, για να δουν το τριγωνικό μούσι του Βιετναμέζου σοσιαλιστή δικτάτορα…
Τώρα ότι τον κουβάλησαν οι Γάλλοι, ως κατακτητές της Ινδοκίνας, στην άγνωστή γι αυτόν Μακεδονία, να μαγειρεύει σούσι, δεν το λες και σημαντική συμβολή στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Άλλωστε, οι ιδεολογικοί του συγγενείς εν Ελλάδι, έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για να αποσπαστεί εκ νέου η Μακεδονία από τον εθνικό κορμό…
Το Βιετνάμ είναι μία χώρα με μικρό ακόμα πλούτο, συνεχώς όμως αυξανόμενο. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει, σε 15-20 χρόνια πράγματι θα μας ξεπεράσει. Η συμβολή του συντρόφου Χο σε αυτό, ανύπαρκτη.
Όπως και του συντρόφου Μάο στη οικονομική γιγάντωση της Κίνας. Και οι 2, πάλεψαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τους λαούς τους στην ανέχεια, όμως φεύ, κάποτε απεβίωσαν…
Τα 2 κράτη άλλαξαν το οικονομικό μοντέλο αργά η γρήγορα, και το Βιετνάμ από 30 δις ΑΕΠ στα τέλη των 80’s, πάει να ξεπεράσει τα 250 δις.
Από τον σύντροφο και τις ιδέες του, έμειναν κάτι προτομές, σαν αυτή που θέλουμε να βάλουμε στην Έδεσσα.
Θυμάμαι έναν Έλληνα καθηγητή που έγραφε ότι έδωσε διάλεξη σε πανεπιστήμιο του Βιετνάμ, κάτω από αφίσες του Χο Τσι Μινχ και οι φοιτητές «με το βλέμμα της τίγρης», τον ρώταγαν τότε λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές στρατηγικές του Στιβ Τζομπς.
Σε διάλεξη σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, μας αποκάλυψε ότι, φοιτητές «με το βλέμμα της αγελάδας», δεν ήξεραν ποιος είναι ο Στιβ Τζομπς…
Αν οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν λόγο να τιμήσουμε τον Χο, τότε ας γεμίσουμε την Ελλάδα προτομές του Μάο. 20πλάσιος πληθυσμός και 90πλάσιο ΑΕΠ…
Και αν δεν συγκινηθούν οι Κινέζοι, στήνουμε και 5-6 της χήρας του…