Νέες επιδοτήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση….

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Και βέβαια είναι ευκαιρία για τους μεν να ομιλούν για στήριξη των αδυνάτων και των δε για ψίχουλα, ελεημοσύνες χαρτζηλίκια κτλ κτλ…. Οι εκλογές αργούν, όμως κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε…

Ας κάνουμε τη θεωρητική υπέρβαση και ας δεχτούμε – για την οικονομία της συζήτησης – ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει με διανομή χρήματος.

Το επόμενο ερώτημα είναι πόσο χρήμα; Πόσο είναι το πολύ και πόσο είναι το λίγο; Ποια κριτήρια το καθορίζουν; Μία εύκολη απάντηση, που βοηθάει και στην αλίευση ψήφων, είναι τόσο όσο…Όσο να καλύψει τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών.

Ας υποθέσουμε ότι τα νοικοκυριά καλύπτουν τις ανάγκες τους αυτόνομα με τη βενζίνη στο 1,50 (με παράδειγμα μόνο αυτό το καύσιμο). Σήμερα έχει 2.
Άρα
βάσει της παραπάνω απάντησης, θα πρέπει να επιδοτηθούν με 50 λεπτά σε κάθε λίτρο.
Αν συνεχιστεί ο πόλεμος και οι επιπτώσεις σου στις τιμές, μπορεί να φτάσει 2.50.
Άρα τα νοικοκυριά να επιδοτηθούν με 1 ευρώ το λίτρο.
Και αν πάει 3 ευρώ, με 1,5 ευρώ το λίτρο και πάει λέγοντας…

Αυτό θα ήταν εύκολο, αν μπορούσαμε κατά την Λαφαζάνειο λογική, να εισβάλλουμε στο νομισματοκοπείο και να τυπώνουμε ευρώ κατά το δοκούν. Πόσα μας λείπουν; 20 δις. Τύπωσε 20 δις… Μελάνι και χαρτί υπάρχει, άρα και λεφτά υπάρχουν. Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι, υπάρχουν μερικές τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίηση των “ντου”…

Άρα μάλλον το κριτήριο “τόσο, όσο”, δεν είναι και πολύ ορθολογικό. Μία άλλη λύση για την πραγμάτωση του “τόσο, όσο” είναι να ξαναπροσφύγουμε στον δανεισμό. Το κάναμε κατά την πανδημία και αυξήσαμε το χρέος με παραπάνω από 20 δις. Ήταν και ευνοϊκή η συγκυρία με σχεδόν αρνητικά επιτόκια. Σήμερα αυτό δεν παίζει. Όχι μόνο λόγω του ότι τα επιτόκια παίρνουν την ανηφόρα, αλλά και γιατί τα περιθώρια δανεισμού μας, τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού.

Τι μένει; Ό,τι μπορεί να πάρει το κράτος από το 15% των πολιτών που δεν θα επιδοτηθούν, για να το δώσει στο 85% που θα επιδοτηθούν. Εν ολίγοις, “ότι έχει το ψυγείο”.Το μόνο κριτήριο είναι το πόσα χρήματα έχει το κράτος….Έχει χρήματα το κράτος; Αυτή είναι η ερώτηση του 1 εκ. Υπό προϋποθέσεις ναι. Αν πχ, δημεύσει περιουσίες θα έχει. Προσωρινώς. Αν μειώσει κατά πολύ τις δαπάνες του, επίσης θα έχει. Διαχρονικώς. Αυτό όμως δεν φέρνει ψήφους.

Το Ελληνικό κράτος, είναι ένα κράτος σε διαρκές μνημόνιο. Με ελλειμματική θέση λόγω συγκυρίας. Εν ολίγοις ενώ πρέπει να μαζεύουμε χρήματα για να ξεπληρώσουμε τα βερεσέδια, μάς επιτρέπουν να ξοδεύουμε πιο πολλά από ό,τι εισπράττουμε. For the time being. Πόσο πιο πολλά; Οριακά πιο πολλά. Διότι δεν έχουν και σκοπό να μας ξαναδανείσουν….να μας ξαναβάλουν σε μνημόνιο…που να παρακαλάμε όλοι μαζί στο Σύνταγμα….Που να κάνουμε δημοψήφισμα…που να χορεύουμε ξανά τη Γερακίνα…

Άρα; Άρα, όσο το 15% αντέχει, θα βοηθάει το 85%. Αλλά και αυτό είναι το υποζύγιο των τελευταίων πολλών πολλών ετών. Και αν το ζορίσουμε και πολύ, το θύμα και το ψώνιο, θα ξυπνήσει μονομιάς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.