Νέα τεχνολογία για ασφαλές σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Η Kaspersky Lab, στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της Cyber Security Weekend, ανακοίνωσε μία καινοτομία που προήλθε από το Kaspersky Lab Business Incubator.

Μία προσαρμόσιμη πλατφόρμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κοινότητες, η οποία χρησιμοποιεί blockchain τεχνολογία και είναι ασφαλής διότι διαθέτει διαφανείς κρυπταλγόριθμους.

Η έννοια της online ψηφοφορίας προσελκύει πολλούς ενδιαφερόμενους στη σύγχρονη κοινωνία, όπως πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και κοινότητες που θέλουν να «ακούσουν» τα μέλη τους – τα οποία βρίσκονται συχνά σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε φυσική ψηφοφορία. Ωστόσο, ο κίνδυνος να πραγματοποιεί ο χρήστης κρίσιμες επιλογές για τη ζωή του online παραμένει μεγάλος, με της μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες για τους ψηφιακούς εγκληματίες να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια του Cyber Security Weekend, ένα πάνελ που συστάθηκε από ειδικούς της Kaspersky Lab, της Agriledger και της Richtopia είχε σαν κεντρικό θέμα το πώς μπορούμε να καταστήσουμε τη διαδικασία ασφαλή και να διασφαλίσουμε ότι οι ψήφοι μας δεν θα αλλάξουν ή δεν θα μεταβληθούν από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η Kaspersky Lab παρουσίασε το πειραματικό πρόγραμμα «Polys», ένα νέο εμπορικό προϊόν που δημιουργήθηκε από μία ομάδα προγραμματιστών του Business Incubator, το οποίο στοχεύει να παρέχει σε οποιονδήποτε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ασφαλή, ανώνυμη και κλιμακούμενη ηλεκτρονική ψηφοφορία με αποτελέσματα που δεν μπορούν να τροποποιηθούν από συμμετέχοντες ή διοργανωτές.

Το Polys είναι βασισμένο σε έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum (κάποιες φορές αναφέρεται και ως Blockchain 2.0) το οποίο επιτρέπει την εξακρίβωση της ψηφοφορίας και τη διεξαγωγή ψηφοφοριών με αποκεντρωμένο τρόπο.

Τα πλεονεκτήματα ασφαλείας της blockchain ψηφοφορίας είναι σημαντικά:

• Σύμφωνα με την αποκεντρωμένη φύση του blockchain, η ακρίβεια της εκτέλεσης της ψηφοφορίας μπορεί να επιβεβαιωθεί από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα της ψηφοφορίας αποθηκεύονται όχι σε servers, αλλά σε μπλοκ πληροφοριών στους υπολογιστές όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο. Για να το διαγράψει, ένας χάκερ θα πρέπει να παραβιάσει όλους τους υπολογιστές και να αποκτήσει πρόσβαση στα μεμονωμένα σύνολα δεδομένων.

• Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει σε έναν ψηφοφόρο να ελέγξει αν η ψήφος του έχει καταχωρηθεί σωστά και οποιαδήποτε αλλοίωση των αποτελεσμάτων θα γίνει αυτόματα εμφανής.

• Η διαφάνεια της τεχνολογίας blockchain διευκολύνει την παρακολούθηση των ψήφων και την ολοκλήρωση ελέγχων ψηφοφορίας από ανεξάρτητα μέρη.

• Τέλος, δεν απαιτούνται επιπλέον πόροι ή η ανάγκη για φυσική παρουσία προσωπικού.

Μια επιπλέον καινοτομία της λύσης Polys είναι ότι εξαλείφει τους περιορισμούς που είναι εγγενείς σε άλλες λύσεις blockchain:

• Στο πλαίσιο του συστήματος ψηφοφορίας Polys, το blockchain κρυπτογραφείται και υποστηρίζεται με μαθηματικούς αλγορίθμους. Αυτοί συμβάλλουν στην εξασφάλιση ανωνυμίας, αποκρύπτουν ενδιάμεσα αποτελέσματα και εκτελούν υπολογισμούς στα κρυπτογραφημένα δεδομένα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε άλλα συστήματα blockchain λόγω της κατανεμημένης και ανοικτής φύσης τους.

• Ο πηγαίος κώδικας του Polys είναι διαθέσιμος στο κοινό – επιτρέποντας σε οποιονδήποτε λάτρη της τεχνολογίας blockchain, δοκιμαστή διείσδυσης ή υποστηρικτή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να δοκιμάσει, να επαληθεύσει και να διερευνήσει την τεχνολογία πίσω από αυτό στο GitHub.

Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την υπηρεσία, υπάρχει μια freemium προσφορά, διαθέσιμη σε όλους και εύκολη στη δημιουργία. Το Polys προσφέρει επίσης μια προσαρμοσμένη πλατφόρμα, η οποία είναι πλήρως κλιμακούμενη, με χωρητικότητα χιλιάδων ψηφοφόρων και μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά την εξουσιοδότηση, το σχεδιασμό διεπαφών και την ενσωμάτωση σε άλλες υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: PESTAOLA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.