Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Οι βαρείς φόροι έχουν σαν αποτέλεσμα την αντίδραση των πολιτών , ιδίως αυτών που έχουν την ικανότητα να το κάνουν , ώστε με παράνομες ενέργειες να αποφεύγουν να πληρώσουν το φόρο που τους έχει ανατεθεί. Η ταμιευτική , κοινωνική και οικονομική λειτουργία των φόρων διαστρεβλώνεται με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα , οι κοινωνικές ανισότητες να οξύνονται και η οικονομία να παρουσιάζει αρρυθμίες στον οικονομικό κύκλο.

Η φοροδιαφυγή συνδέεται με τον κακό μας εαυτό ,τον ραγιαδισμό και την κουτοπονηριά . Ας μην ξεχνάμε ότι θεσμοί ξένοι προς την προϊστορία μας ρίζωσαν στην  Χώρα μας , θεσμοί που προσπάθησαν να εισάγουν μια άλλη κουλτούρα , όμως 4 αιώνες Τουρκιάς δεν είναι και λίγος χρόνος. Έτσι ενώ όλα τα κράτη της σημερινής ΕΕ βίωσαν την ομαλή μετάβαση από την φεουδαρχία στο καπιταλιστικό εθνικό κράτος , η Χώρα μας ξόδεψε τα δανεικά της απελευθέρωσης σε χρυσοκέντητες φουστανέλες και ασημένια γιαταγάνια αλλά και σε εμφύλιες παλινωδίες. Η φοροδιαφυγή είναι μια βαθιά αρνητική έννοια που βλέπει το Κράτος ως αρπακτικό , όχι ως συνέταιρο , ούτε καν ως stakeholder παρά ως shareholder.

Σήμερα η φοροδιαφυγή δεν έχει καταπολεμηθεί και το βάρος το πληρώνουν όλοι. Η μικρομεσαία επιχείρηση φοροδιαφεύγει γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπίσει το φορολογικό άχθος αλλά και δεύτερον δεν έχει εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς θεσμούς και τα κόμματα. Το δεύτερο σημείο είναι αυτό που δεν πρέπει να θεωρηθεί ως τωρινό φαινόμενο , ολόκληρη η μεταπολίτευση στήθηκε σε αναξιοκρατικά θεμέλια ως προς τη επιλογή του πολιτικού και κομματικού προσωπικού . Το θετικό της μεταπολίτευσης ήταν ότι ρίζωσε η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός , το αρνητικό ότι η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού εξέθρεψε μια αναξιοπιστία και μια κρίση νομιμοποίησης , ένα παλίμψηστο από κομματοκρατία και διαφθορά.

Η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με μεταρρυθμίσεις .Η αποκομματικοποίηση της διοίκησης είναι το πρώτο βήμα Η αποιδεολογικοποίηση της πολιτικής είναι το δεύτερο βήμα .Το δημόσιο συμφέρον ως μια έννοια που περιλαμβάνει όλες τις έννοιες του μη ιδιωτικού συμφέροντος , το εθνικό συμφέρον , δεδομένου ότι το προστατευτέο ανήκει στην ολότητα και όχι σε εξατομικευμένα πρόσωπα, ως το συμφέρον του νομικού προσώπου της πολιτείας που  δεν επιδέχεται ιδεολογικές αποχρώσεις.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το μόνο κόμμα που θέτει τόσο ψηλά την έννοια του εθνικού συμφέροντος. Στην ιδρυτική διακήρυξη περιγράφεται ότι η αρχή του δημόσιου συμφέροντος είναι η βασική αρχή συγκρότησης , σχεδιασμού πολιτικής, αξιολόγησης και ιδεών . Με βάση λοιπόν την αρχή του δημόσιου συμφέροντος συγκροτούνται οι κομματικές οργανώσεις , τα ψηφοδέλτια , υλοποιούνται οι δράσεις. Για να εξυπηρετηθεί  λοιπόν το σπουδαίο εθνικό συμφέρον της πάταξης της φοροδιαφυγής , όλα τα μέλη του Κόμματος θα πρέπει να βοηθήσουν ξεκινώντας από το νοικοκυριό τους, επεκτεινόμενοι στους φίλους και τους γνωστούς τους .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.