Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα! Νο2

Στις 8 Φεβρουαρίου 2018, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων δημοσιοποιεί την έκθεσή της για την κατάσταση του ΕΣΥ: «Οι γιατροί στις Eντατικές -Φεβρουάριος 2018- αποφασίζουν κατ’ ανάγκη, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα 

Συνεχίζω την ανάγνωση της έκθεσης.

«Κανονικά, για ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που οι γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους σε ράντζα, περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες.

Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες -Σημείωση: Η διαπίστωση γράφεται δύο χρόνια πριν από την επέλαση του κορονοϊού- και αφετέρου η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η λίστα αναμονής ανανεώνεται καθημερινά. Πολλοί ασθενείς εμφανίζονται τη μία ημέρα και δεν εμφανίζονται την επομένη. Διαγράφονται από τη λίστα γιατί δυστυχώς δεν άντεξαν».

Ιδού η κατάσταση στις ΜΕΘ σε 74 νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ είναι ο καθρέφτης του Συστήματος Υγείας. Και όμως είναι θολός.

Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι πλασματική. Ο κ. Πολάκης παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μειώθηκαν το έτος 2016 σε 438 με τις άστοχες ενέργειές του. Έληξαν τότε οι συμβάσεις 500 γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούσαν στη ΜΕΘ και ο αν. υπουργός έκανε καταλήψεις στην τότε διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μη επιτρέποντας την πρόσληψη νέου προσωπικού που έχει ήδη επιλεγεί προς αντικατάσταση του αποχωρούντος.

Η αύξηση κλινών που ανακοινώνει κάθε φορά η κυβέρνηση αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν το έτος 2016, με δικές της αστοχίες, λόγω της ακύρωσης της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το ρεσάλτο Πολάκη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την ώρα που συνεδρίαζε η διοίκηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διατίθενται στο ΕΚΑΒ οι 540 κλίνες ΜΕΘ που υποτίθεται ότι λειτουργούν.

Περιμένουν στη λίστα αναμονής καθημερινά για ΜΕΘ 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς. Πολλοί εξ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας. Μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΑΦ, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βαπτίζονται ΜΕΘ. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας που να ενημερώνει για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Με στοιχεία και όχι με επικοινωνιακές δηλώσεις του αν. υπουργού Υγείας, με τις οποίες προσπαθεί να συγκαλύψει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ.

Αυτή είναι η κατάσταση που παρέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να πάτε να κρυφτείτε, κύριε Τσίπρα. Οχι να του κουνάτε και το δάκτυλο!

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.