Να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Αφιερωμένο  στη νησιωτικότητα θα  είναι το συνέδριο, που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών  στην Αθήνα στις αρχές του 2020.

Όπως δήλωσε στον Sky ο πρόεδρος του ΙΟΦΟΜ κ. Γιώργος Κορομηλάς  στη διάρκεια της μιας ημέρας από τις τρεις που θα διαρκέσει το συνέδριο,  αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματίες θα καταθέσουν προτάσεις για τα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν το οικονομικό περιβάλλον στα νησιά.

Συζήτηση  για το ίδιο θέμα  αλλά και για τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα θα γίνει και στο προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όσο για τις πολιτικές που χρειάζονται να τεθούν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση ο κ. Κορομηλάς τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να μετουσιωθούν σε πράξεις οι εξαγγελίες .

«Στα πλαίσια των εξαγγελιών έχει ανακοινωθεί πιο δίκαιη φορολόγηση και μεταξύ άλλων μείωση των συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι αυτά που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο πόνταρε πολύ στο φορολογικό και τις επιβαρύνσεις  που ήταν μεγάλες απόρροια του μνημονίου Νο3 του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση επαγγέλλεται ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό είναι  χρειάζεται  εξορθολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό  το Σάββατο στη ΔΕΘ να ανακοινώσει μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα», δήλωσε ο κ.Κορομηλάς.

Ο πρόεδρος του ΙΟΦΟΜ αναφέρθηκε και στα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να επανεκκινηθεί η οικονομία και να γίνουν επενδύσεις.

«Ίσως  θα πρέπει να περιμένουμε την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πιστεύω ότι δεν θα διαφοροποιηθεί από την περσινή .  Ως εκ τούτου θα περιμένουμε ελαφρύνσεις στα νομικά πρόσωπα στην κλίμακα, τη διατήρηση του αφορολογήτου  ορίου και τη μείωση στους φόρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που προχωρούν σε επενδύσεις . Να πάρει  το δημόσιο, αλλά,  αυτά που πρέπει και όχι αυτά που ληστρικά λαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Όχι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν άμοιρες ευθυνών για όσα έγιναν στο φορολογικό σύστημα . Ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώνω ότι  έχει άριστο οικονομικό επιτελείο. Μπορούν να μετουσιώσουν σε πράξεις τις οικονομικές εξαγγελίες», τόνισε ο κ. Κορομηλάς.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για τα νησιά ώστε να μετριαστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες ιδιώτες και επιχειρηματίες ο κ. Κορομηλάς δήλωσε:

« Η νησιωτικότητα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αν κάποιος δεν έχει ζήσει σε νησιά  δεν μπορεί να καταλάβει. Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ ήταν ένα αντιστάθμισμα.Κακώς καταργήθηκε. Εμείς το έχουμε  έχουμε αποδείξει με δύο μελέτες που έχουμε εκπονήσει το πόσο απαραίτητο είναι το ειδικό καθεστώς αλλά και τα ελάχιστα οφέλη που είχε το κράτος από την κατάργηση του.Σήμερα χρειάζεται να εκλογικευθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ που είναι πάρα πολύ ψηλά. Όταν το ένα τέταρτο της αξίας  ενός αγαθού είναι φόρος καταλαβαίνουμε ότι  χρειάζεται εκλογίκευση των συντελεστών και μετάταξη κάποιων αγαθών στη χαμηλότερη κατηγορία για να στηριχθούν και οι πολίτες.  Χρειάζεται να εφαρμοσθεί  μια σφικτή οικονομική πολιτική που θα μετουσιωθεί σε ανάπτυξη και  σε θέσεις εργασίας. Για τα νησιά οι ιδιαιτερότητες μπορούν να αντιμετωπιστούν  με ειδικά  φορολογικά κίνητρα . Χρειάζεται ειδική μελέτη και σχεδίαση για τα  θέματα της νησιωτικότητας  που να μην εστιάζουν μόνο  στον τουρισμό . Το ζήτημα είναι να υπάρξει υγιής ανάπτυξη.  Αυτό είναι μια πρόκληση και  για τον υφυπουργό Τουρισμού  κ. Κόνσολα για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Χρειάζεται καλή σχεδίαση για τα αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοσθούν για τους  νησιώτες. Όταν τελειώνει η σεζόν τα νησιά ερημώνουν και επανέρχονται  τα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς.

Το ΙΟΦΟΜ έχει να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της νησιωτικότητας  όπως είπε  ο κ. Κορομηλάς.

«Συζήτηση για τα θέματα αυτά θα γίνει στο συνέδριο που θα οργανώσουμε αν όχι το 2019 στις αρχές του 2020. Μια ημέρα από τις τρεις των εργασιών του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στη νησιωτική Ελλάδα. Θα καλέσουμε τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς φορείς τους νεοεκλεγέντες  περιφερειάρχες και δημάρχους για να καταθέσουν προτάσεις.  Θέλουμε το πόρισμα που θα προκύψει να συνδυαστεί με τις προτάσεις που ετοιμάζει η επιστημονική επιτροπή  για τη νησιωτικότητα. Προτάσεις που θα βοηθήσουν και τα μικρά νησιά και όχι μόνο τα μεγάλα», δήλωσε .

Θα πραγματοποιηθούν όμως και προσυνέδρια στη Ρόδο στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνάρτηση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν θα καθοριστούν οι ημερομηνίες  για το συνέδριο και τα προσυνέδρια όπως τόνισε ο κ.Κορομηλάς.

Ο πρόεδρος του ΙΟΦΟΜ τόνισε πως αυτό που περιμένουν  όλοι τώρα είναι να γίνουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης πράξη.

«Πρέπει σε αυτή τη χώρα να καταλάβουν αυτοί που διοικούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά. Δεν αρκεί να είμαστε αντιπολίτευση και να καταγγέλουμε αυτόν που κυβερνάει  για ένα ανάλγητο φορολογικό σύστημα και να μετά να το κρατάμε και να το εφαρμόζουμε. Όταν βγαίνουμε στον κόσμο και μιλάμε για φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρούμε και να την υλοποιούμε.  Δεν γίνεται να αλλάξουμε μόνο ένα συντελεστή.  Αυτό που ζητάμε είναι να γίνουν οι εξαγγελίες δηλαδή τα λόγια πράξη», τόνισε ο κ. Κορομηλάς.

Skyrodos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.