Μόρια: Επεισόδια με φόντο τους νέους νόμους της Κυβέρνησης…

Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης, Δημοσιογράφος και φοιτητής φιλολογίας, 

Πεδία μάχης και αρένες θυμίζουν η Μόρια, η πόλη της Μυτιλήνης και οι γύρω περιοχές το τελευταίο 24ώρο, με τους γηγενείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ζητώντας λύση του προβλήματος προσφυγικού- (λαθρο)μεταναστευτικού… ΧΘΕΣ, και οι πρόσφυγες- (λαθρο)μετανάστες και μέλη των ΜΚΟ να αντιτίθενται στους νέους νόμους της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί(3/2/2020), με πάνω από 2000 πρόσφυγες- (λαθρο)μετανάστες από το ΚΥΤ της Μόριας, να κατεβαίνουν στην πόλη της Μυτιλήνης, για να διαδηλώσουν δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, με αίτημα τους να είναι η <<Ελευθερία>>. Κατά τη μετάβαση τους προς την πρωτεύουσα του νησιού και το πέρασμα τους από την περιοχή του Καρά- Τεπέ, μέσα στο πλήθος εισχώρησαν και πρόσφυγες- (λαθρο) μετανάστες του εκεί καταυλισμού. Ενός καταυλισμού που η λειτουργία του είναι παράνομη και λαμβάνει χώρα στο Δήμο Μυτιλήνης.

Πρωινά Επεισόδια|

Ώρα 10:30! Πάνω από 2 χιλιάδες πρόσφυγες- (λαθρο)μετανάστες βρίσκονται σε διαμαρτυρία, στο ύψος της ΔΕΗ. Διμοιρίες ΜΑΤ έχουν εμποδίσει τη διαδήλωση, ενώ ήδη έγινε προσπάθεια της αστυνομίας να ανακόψει το κύμα αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας να φτάσει στη Μυτιλήνη.

Μια ώρα μετά, στις 11:30! Χειροβομβίδες κρότου λάμψης έπεσαν από την αστυνομία στους 500 διαδηλωτές που διέφυγαν από τα βουνά της Μόριας και βρίσκονται πάνω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, γύρω στους 1500 έχουν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από το παλαιοπωλείο Δεμερτζή.

10΄ αργότερα, στις 11:40! Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές στα παρακείμενα βουνά, δίπλα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, θέτοντας σε κίνδυνο το εργοστάσιο. Παράλληλα, έχουμε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης- Θερμής, από επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Το κλείσιμο της Εθνικής Οδού σημαίνει κόψιμο του νησιού στα δύο.

12:08! Διαδηλωτές που ξέφυγαν από τον κλοιό της Αστυνομίας στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ έφτασαν στην προκυμαία Μυτιλήνης και προχωρούν με πανό. Υπολογίζονται γύρω στα 200 άτομα.

Μισή ώρα μετά, και στις 12:40, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην Προκυμαία, καθώς πρόσφυγες-(λαθρο)μετανάστες διαδηλώνουν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. <<Στήνουν>> σκηνές και προβαίνουν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Ώρα 14:04! Μπροστα από το Δημοτικό Θέατρο, καταφθάνει ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου ΝΔ, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Έπειτα, στο σημείο φθάνουν ,ο κ. Βασίλης Αμπελογιάννης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης στο Βόρειο Αιγαίο, «Τολμάμε», κ. Παναγιώτης Χριστόφας.

15:00! Οι μάχες μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων- (λαθρο)μεταναστών συνεχίζονται, παραμένοντας η Εθνική Οδός κλειστή.

Στις 16:00 ακριβώς το απόγευμα, οι διαδηλωτές αποχωρούν από την Προκυμαία, με τον δρόμο να δίνεται πάλι σε κυκλοφορία.

Απογευματινά Επεισόδια|

Επεισόδια, όμως εξελίχθηκαν και το απόγευμα, κατά την επιστροφή των διαδηλωτών από την Προκυμαία του νησιού. Ειδικότερα, σημειώθηκε καθιστική διαμαρτυρία στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης – Θερμής, με αποτέλεσμα να κοπεί πάλι η κυκλοφορία, στις 17:30 και για μια ώρα.

Η συνέχεια, όμως, ήταν ακόμα χειρότερη με τη νύχτα να προμηνύεται μεγάλη. Ένταση σημειώθηκε, στις 18:00, μέσα στην αγορά του χωριού της Μόριας, κι αυτό γιατί, η Αστυνομία αποφάσισε να οδηγήσει μερίδα διαδηλωτών που επέστρεφαν από τη Μυτιλήνη, μέσα απ’ αυτή.

Η αντίδραση των κατοίκων του χωριού ήταν άμεση, μιας και φοβούμενοι το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση, χτύπησαν την καμπάνα του χωριού και σχεδόν όλο το χωριό βγήκε στους δρόμους, για να αποτρέψει την πορεία τους μέσα από το χωριό.

Κι ενώ έφυγαν οι πρόσφυγες – (λαθρο)μετανάστες από άλλο δρόμο, οι κάτοικοι του χωριού έμειναν έξω, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας εισβολής στο χωριό. Στο σημείο, κατέφθασαν και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Παναγιώτη Τσακίρη, τη Δημοτική Σύμβουλο, κ. Εριφύλη Γιαννάκα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Μεταναστευτικής Κρίσης, κ. Δημήτρης Κουρσουμπάς. 

Εκεί, υπήρξε συζήτηση μεταξύ των τοπικών αιρετών και κατοίκων, οι οποίοι πραγματοποίησαν και τηλεφωνική σύνδεση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης τόνισε για – ακόμη μια φορά- την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας κλειστής δομής μακριά από τον αστικό ιστό και προανήγγειλε το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής- κόλασης, η οποία αποτελεί και η πρώτη στην Ελλάδα.

Πέραν αυτού, αποφασίστηκε αύριο(σήμερα) Τρίτη 4 Φεβρουαρίου από νωρίς το πρωί να γίνει κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και ικανοποιήθηκε άμεσα το αίτημα των κατοίκων για στάθμευση διμοιρίας των ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού (στο ελαιοτριβείο Κοκκινοφόρου) και πεζές περιπολίες αστυνομικών στο χωριό, καθώς ο φόβος ενισχύθηκε από την ένταση του απογεύματος.

Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στη Μόρια, με πλήθος κόσμου να συρρέει στο σημείο από τις γειτονικές περιοχές και τη Μυτιλήνη, στις 19:00, είχαμε φωτιά σε χωράφι με καλαμιές, ακριβώς στην είσοδο του χωριού της Παναγιούδας. Σε ένα σημείο, από το οποίο καθημερινά διέρχονται πλήθος προσφύγων-(λαθρο)μεταναστών. Σημείο, κιόλας, στο οποίο έπνεαν ισχυροί άνεμοι, μιας κι είναι πάνω από τη θάλασσα, και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά μέσα στον οικισμό.

Στο σημείο, όμως, επενέβησαν έγκαιρα, ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις. 

Η επεισοδιακή αυτή μέρα, δεν τελείωσε σ’ αυτό! Στις 23:00, ξέσπασε νέα φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία, στην καρδιά του χωριού της Μόριας, ένα στενό κάτω από την αγορά. Μια φωτιά, η οποία είναι η δεύτερη σε οικία, σε διάστημα 20 ημέρων, και θέτοντας σε κίνδυνο και τα δίπλα οικήματα, με την ανησυχία των ντόπιων, να είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη.

Μετά από μισή ώρα, και συγκεκριμένα στις 23:30, κατασβήστηκε πλήρως η φωτιά, έπειτα από την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα, με τις καταγγελίες περίοικων, στο εν λόγω σπίτι, διέμενα κατά τις βραδινές ώρες, πρόσφυγες- (λαθρο) μετανάστες, κάτι το οποίο συνέβαινε και στο πρώτο σπίτι που κάηκε, αρχές του χρόνου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά το βράδυ(χθες) στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης προσγειώθηκε στρατιωτικό ελικόπτερο C-130 με 2 νέες διμοιρίες των ΜΑΤ, ώστε να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχοντες, και να συνδράμουν σε περίπτωση νέων επεισοδίων.

 

Σήμερα|

Σήμερα, Τρίτη(4/2), κάτοικοι από το χωριό της Μόριας, μετέβησαν στις 7 το πρωί, στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας “ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ”.

Στη Γενική Γραμματεία, ήταν απούσα για ακόμα μια φορά, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, την οποία εκπροσώπησε, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, κ. Μιχαλακέλλης. Εκείνος, διαβεβαίωσέ ότι παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Μηταράκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού, θα συγκεντρωθούν στην αγορά του χωριού, στις 16:00, έξω από τα κτίρια που ενοικιάζουν ΜΚΟ, και τα λειτουργούν ως σχολεία προσφύγων- (λαθρο)μεταναστών. Ακόμη, αποφασίστηκε ομόφωνα, με βάση τα γεγονότα που εξελίσσονται να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του χωριού, σήμερα και αύριο.

Σε κατάσταση πολιορκίας η Προκυμαία|

Ακόμα μια μέρα, δεύτερη κατά σειρά και τρίτη εντός ολίγων ημερών, μετανάστες ανά ομάδες κατέβηκαν, ώστε να διαμαρτυρηθούν, κάνοντας κατάληψη του δρόμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στο σημείο, βρήκαν παραταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου, κι απέτρεψαν αρχικά την κατάληψη του δρόμου.

Κάποια στιγμή, ενώ τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται, με ομάδες μεταναστών να συγκεντρώνονται από την πλευρά της θάλασσας, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο ομάδες διαμαρτυρίας, η αστυνομία είπε τους είπε, ότι μπορούν να κάνουν διαμαρτυρία στο παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου.

Σε ανυποψίαστο χρόνο, άνδρες των ΜΑΤ, κατάφεραν να απωθήσουν με σπρωξίματα και ξύλο τους μετανάστες έως στην Μεγάλη Βρετάνια, σπάζοντας το πλήθος. Τότε, οι μετανάστες άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αναρχία πάνω στον δρόμο της προκυμαίας, με μετανάστες ΜΑΤ, δημοσιογράφους και απλό κόσμο.

Την ώρα που γράφεται το εν λόγω ρεπορτάζ, 13:54, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έχει τον έλεγχο της Προκυμαίας, του Δημοτικού Θεάτρου και της πλατείας Σαπφούς.

Η κατάσταση στο νησί της Λέσβου, και συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη, τη Μόρια και τις γύρω περιοχές, μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, και τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα για όλους… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.