Μια ατυχής διεθνής παράσταση

Μόνον 65 ευρωβουλευτές στους 751 παρακολούθησαν μέχρι τέλους την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής επικοινωνίας το διεθνές κύρος της χώρας βρίσκεται, ως φαίνεται, στο ναδίρ. Δυστυχώς δε, το ίδιο ισχύει και για την διεθνή της επίσημη εκπροσώπηση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την τελευταία παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου, κατά τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κύρτσο μόνον 65 ευρωβουλευτές στους 751 παρακολούθησαν έως το τέλος τα όσα είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Από μιαν άποψη αυτό είναι λογικό, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η πολιτική ομάδα στην οποία συμμετέχει ο Σύριζα στην Ευρωβουλή, που είναι η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) αριθμεί 52 μέλη επί των 751 ευρωβουλευτών. Πρόκειται δε για μία πολιτική ομάδα που βρίσκεται σε υποχώρηση μετά την αποδυνάμωση των Podemos στην Ισπανία. Κατά συνέπεια, αντικειμενικά, οι ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παραστούν στην ομιλία ενός πρωθυπουργού που, επιπλέον, ανήκει σε μία φθίνουσα πολιτική ομάδα.

Εξάλλου, από την πρώτη του εμφάνιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το 2015, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην τότε προσπάθειά του να αμφισβητήσει τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης –τους οποίους λίγο καιρό αργότερα χρησιμοποίησε για να παραμείνει στην εξουσία.

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης και την συμμετοχή της χώρας μας στην διαμόρφωσή του, που ήταν και ο λόγος πρόσκλησής του, έκρινε σκόπιμο να αναλύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα και το επίπεδό της.

Επέρριψε έτσι την ευθύνη για τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες στην διαφθορά και διαπλοκή των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποσιωπώντας τον ρόλο του το πρώτο εξάμηνο τού 2015. Επίσης, παραθέτοντας πλήρως την παντελή άγνοιά του για το πώς λειτουργεί αλλά και γιατί προέκυψε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε υπεραπλουστεύσεις, οδηγώντας κάποιους ευρωβουλευτές να εγκαταλείψουν επιδεικτικά την αίθουσα της Ολομέλειας.

Ειρωνικά σχόλια προκάλεσαν και οι καταγγελίες του για τον δεξιόστροφο λαϊκισμό στη Ευρώπη και τα δεινά που αυτός προοιωνίζει, όταν είναι γνωστό και στα πλακόστρωτα του Στρασβούργου ποιοι είναι οι εταίροι του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση.

Στην ίδια γραμμή, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός έκανε κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις παραλείποντας την συμμετοχή του στην κρίση τού 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα για να «λιαστούν» και στην συνέχεια προωθήθηκαν σε Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία, με τις γνωστές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Ούτε αναφέρθηκε στην μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και στην άθλια «φιλοξενία» τους, ιδιαίτερα στην Μόρια, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε εύκολο στόχο των διεθνών ΜΜΕ.

Απογοητευτικές υπήρξαν επίσης οι αναφορές του πρωθυπουργού στις προοπτικές της χώρας στον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας, ο οποίος προφανώς δεν προσφέρεται για εύκολες διατυπώσεις. Εξάλλου, η συμμετοχή στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση απαιτεί ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο, για την ώρα, μόνον στον χώρο της ουτοπίας υπάρχει στην Ελλάδα. Προφανώς δε αυτός θα ήταν και ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας, φανερά εκνευρισμένος, απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Ήταν ευκολότερο γι’ αυτόν να επιτίθεται στην ΝΔ παρά να εξηγεί πώς θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης στους ευρωβουλευτές και η καταγγελία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά ότι η ΕΡΤ διέκοψε την απευθείας μετάδοση της συζήτησης στο Στρασβούργο μόλις πήρε ο ίδιος τον λόγο στην Ολομέλεια. Η καταγγελία δημιούργησε μεγάλη εντύπωση στην Ολομέλεια, που ήταν κοντά στην απαρτία λόγω της επικείμενης έναρξης των ψηφοφοριών, γιατί οι λογοκριτές της ΕΡΤ δεν πρόσεξαν μία σημαντική «λεπτομέρεια»: ο κ. Μαριάς δεν πήρε τον λόγο σαν απλός ευρωβουλευτής, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση σαν εκπρόσωπος της ομάδας των Συντηρητικών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα κόμματα που κυβερνούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Πολωνία.

Με αυτό το κρούσμα λογοκρισίας οι ευρωβουλευτές σίγουρα θα πληροφορήθηκαν και ποιες είναι οι θέσεις κα απόψεις των εγχώριων κρατικών Μέσων για την δημοκρατία και την πολυφωνία, την ώρα που ο κ. Τσίπρας συνταύτιζε την ΝΔ με το καθεστώς Πινοσέτ στην Χιλή της δεκαετίας τού 1970!

Συμπέρασμα: Θλιβερή παράσταση από τον πρωθυπουργό μίας χώρας η οποία τελικά μάλλον έχει εθιστεί στην μιζέρια και στην επαιτεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.