Μεταναστευτικό: Κλειστές δημοτικές υπηρεσίς σε Κω, Λέρο

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Κλειστές δημοτικές υπηρεσίες και καταστήματα σε Κω, Λέρο για το μεταναστευτικό

Κλειστές  ήταν οι δημόσιες υπηρεσίες σε Κω και Λέρο στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε αντίδραση για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Πιο  συγκεκριμένα στην Κω έκλεισαν οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και το 80% των καταστημάτων όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πασχάλης Βρακίδης.

«Πρέπει οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα και οι μετανάστες να φεύγουν γρήγορα από το  νησί. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί μεγαλύτερο κέντρο ούτε κλειστό προαναχωρησιακό . Εμείς θέλουμε να φεύγουν γρήγορα οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες», τόνισε ο κ.Βρακίδης.

 

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κω

«Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω με θέμα τη λήψη απόφασης αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, (συνεδρίαση της 19/01/2020), η οποία διήρκεσε για περισσότερες από 5 ώρες, αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η Δύναμη Αλλαγής και η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κω) τα παρακάτω:
Καμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για κλειστή δομή μεταναστών στο Πυλί. Ανοιχτή και αυστηρά ελεγχόμενη δομή.
Άμεση και γενναία αποσυμφόρηση.

Καμία διαπραγμάτευση για αριθμητική αύξηση των μεταναστών στην υπάρχουσα δομή στο Πυλί, πέραν του επιπέδου του σχεδιασμού του 2015 και του 2017, δηλαδή 816 συν 428 στο ΠΡΟΚΕΚΑ.
Να υπάρξουν δομές υγείας και να ανακουφιστεί το νοσοκομείο της Κω, το οποίο έχει αναλάβει όλο τον φόρτο του ΚΥΤ!
Άρση του ΦΕΚ του Λινοποτίου και επιβεβαίωση της απόφασης ανάκλησης!
Παλεύουμε και διεκδικούμε να φύγει η Κως από τον χάρτη του μεταναστευτικού».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στη Λέρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Δημαρχείου στον Πλάτανο Λέρου.

“Διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή και επέκταση κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου στην Λέρο. Προχωρήσαμε σε συνεργασία με τους άλλους 4 δήμους που πλήττονται από το μεταναστευτικό. Δήμοι υπηρεσίες και καταστήματα είναι κλειστά. Εκφράζουμε την αγωνία και αγανάκτηση μας για όσα αποφασίστηκαν”, δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας.

Ο δήμαρχος Λέρου τόνισε πως δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση του νησιού από τους 3.500 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά.

Ο αριθμός των μεταναστών υπερβαίνουν το 40% του πληθυσμού του νησιού είπε ο δήμαρχος Λέρου.

“Η διαμαρτυρία αυτή δεν είναι πολιτική. Είναι διαμαρτυρία αγανάκτησης. Τα νησιά μας πρέπει να είναι αυτά που όλοι ξέρουμε και γνωρίζουμε. Όμως ουδεμία μεταφορά έχει γίνει το τελευταίοι χρονικό διάστημα”, δήλωσε.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως αν τα αιτήματα του δήμου και των κατοίκων δεν γίνουν δεκτά οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

“Αν τα αιτήματα μας δεν γίνουν δεκτά οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν “, προειδοποίησε ο δήμαρχος Λέρου.

Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μηταράκη ο δήμαρχος Λέρου τόνισε πως θα του κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα.

Ο αντιπεριφερειάρχης  Γ Θεμέλαρος

“Σήμερα  κάποιοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν τον πατριωτισμό και την αγάπη προς το νησί μας. Αυτό το προνόμιο δεν πρόκειται να το χαρίσω σε κανέναν. Δεν το απεμπολώ, όπως δεν απεμπολώ και την υπεράσπιση της πατρίδας μου και του νησιού μου Είναι πολύ μεγάλο βάρος για το αφήσω σε πλάτες αδύναμων και σε χέρια ανεύθυνων, εκείνων που με δολιότητα και ψέμματα, προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Λέρου”.

Αυτό τόνισε μεταξύ των άλλων ο  Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, Γιάννης Θεμέλαρος, στην ομιλία του στη σημερινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Λέρο, για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι “τα κροκοδείλια δάκρυα αυτών που έσυραν τη Λέρο στο σημερινό της χάλι, δεν μπορούν να ξεπλύνουν την ντροπή των αποφάσεων που πήραν το 2015 και σε συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, δημιούργησαν το hot spot στη Λέρο” την οποία απόφαση κατονόμασε ως “απαρχή του κακού”. Σημείωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει σταθερή στον αγώνα για την προάσπιση όλων ανεξαιρέτως των νησιών της.

“Για μας προέχει η αποσυμφόρηση όλων των νησιών που μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογεί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και τώρα που η αποσυμφόρηση ανακοινώθηκε κάποιοι ξανάγιναν “επαναστάτες”, από πρόθυμοι με ανταλλάγματα που ήταν μέχρι χθες” ανέφερε.

Παράλληλα, απεκατέστησε την αλήθεια σχετικά με τη Βίλα “Άρτεμι”, λέγοντας πως ψευδώς ο Δήμαρχος Λέρου ισχυρίζεται ότι η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 50.000 € τη δημιουργία δομής για τους μετανάστες στη Λέρο.

“Είναι ψέμα. Άλλο ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Καμία δομή δεν φτιάξαμε. Αν εννοούν τη Βίλα “Άρτεμις”, γι αυτήν η δική μας Περιφερειακή Αρχή βρήκε όταν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014, προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου 2014 , από τον τότε Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη και τον Διοικητή του Κ.Θ. – Κ.Υ. Λέρου”, ανέφερε ο Γιάννης Θεμέλαρος και κατέληξε λέγοντας ότι “πατριωτισμός είναι η αλήθεια, το θάρρος ανάληψης της ευθύνης και της λήψης αποφάσεων που αποσκοπούν σε λύσεις και όχι σε πολιτικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

Ολόκληρη ο ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:

“Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

βρίσκομαι και σήμερα παρών, όπως πάντα, στον αγώνα των συμπατριωτών να πάρουν πίσω το νησί τους. Πολύ περισσότερο σήμερα που κάποιοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν τον πατριωτισμό και την αγάπη προς το νησί μας. Αυτό το προνόμιο δεν πρόκειται να το χαρίσω σε κανέναν.

Δεν το απεμπολώ, όπως δεν απεμπολώ και την υπεράσπιση της πατρίδας μου και του νησιού μου Είναι πολύ μεγάλο βάρος για το αφήσω σε πλάτες αδύναμων και σε χέρια ανεύθυνων, εκείνων που με δολιότητα και ψέμματα, προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Λέρου.

Τα κροκοδείλια δάκρυα αυτών που έσυραν τη Λέρο στο σημερινό της χάλι, δεν μπορούν να ξεπλύνουν την ντροπή των αποφάσεων που πήραν το 2015 και σε συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, δημιούργησαν το hot spot στη Λέρο. Αυτή είναι η αιτία και η απαρχή του κακού. Αλλά γι αυτό δεν έχουμε ακούσει καμία λέξη αυτοκριτικής από τον Δήμαρχο. Καμία οφειλόμενη συγνώμη προς τους νησιώτες

Σε αντίθεση με αυτούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αυτήν που κατηγορεί ο Δήμαρχος, λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς εντολές από κομματικά γραφεία και επιτελεία.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει σταθερή στον αγώνα για την προάσπιση των νησιών, ΟΛΩΝ των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για μας προέχει η αποσυμφόρηση όλων των νησιών που μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογεί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και τώρα που η αποσυμφόρηση ανακοινώθηκε κάποιοι ξανάγιναν “επαναστάτες” από πρόθυμοι με ανταλλάγματα που ήταν μέχρι χθες.

Ο στόχος της αποσυμφόρησης κερδίζεται υπεύθυνα μέρα-μέρα.

Και με την ευκαιρία θέλω να σας πω και αυτό:

Οι καθ΄ ‘εξιν ψεύτες, μέσα σε όλα τα ψέμματα που έχουν πει για να επιτεθούν κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι και το ότι διαθέσαμε 50.000 ευρώ για να δημιουργηθεί δομή για μετανάστες.

Είναι ψέμα. Άλλο ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Καμία δομή δεν φτιάξαμε. Αν εννοούν τη Βίλα “Άρτεμις”, γι αυτήν η δική μας Περιφερειακή Αρχή βρήκε όταν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014, προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου 2014 , από τον τότε Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη και τον Διοικητή του Κ.Θ. – Κ.Υ. Λέρου.

Γιατί ο Δήμαρχος, στις δημόσιες δηλώσεις του υποστηρίζει ένα τέτοιο ψέμα, όταν ξέρει ποια είναι η αλήθεια; Οσο προσπαθεί να μετακυλήσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες, χτυπάει σε τείχος.

Σας λέω λοιπόν ότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να υποκύψει στις επιθέσεις εναντίον της.

Τα μεγάλα προβλήματα, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, απαιτούν αλήθειες και καθαρές λύσεις. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την αποσυμφόρηση της Λέρου και των άλλων νησιών μας, με την κατανομή των μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Γι αυτόν τον στόχο πρέπει όλοι να συστρατευθούμε και να επιμείνουμε στη μοναδική ρεαλιστική λύση για τα νησιά μας που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια ένα δυσβάσταχτο βάρος που δεν τους αναλογεί.

Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του κι όχι να τις αποποιείται επιτιθέμενος σε άλλους. Η ανευθυνότητα, τα ψέματα και ο λαϊκισμός δεν είναι πατριωτισμός.

Πατριωτισμός είναι η αλήθεια, το θάρρος ανάληψης της ευθύνης και της λήψης αποφάσεων που αποσκοπούν σε λύσεις και όχι σε πολιτικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

Η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης σε Κω, Λέρο

Επισκέψεις σε Κω και Λέρο θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προγραμματίσει ήδη να επισκεφθεί την Κω προκειμένου να δει τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο της Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τους επικεφαλείς των παρατάξεων και φορείς του νησιού με τους οποίους θα συνομιλήσει για το μεταναστευτικό.

Την επομένη ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Λέρο . Με αφορμή την άφιξη του υπουργού θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λέρου στις 12:30 το μεσημέρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.