«Μετ’ εμποδίων» επιστροφή στα θρανία!

Το… χορό σέρνει από Δευτέρα η Γ’ Λυκείου και έπονται οι άλλες τάξεις

– Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα, ανέφερε χθες η Υπουργός Παιδείας – Εξ’ αποστάσεως η διδασκαλία στα τοπικά φροντιστήρια…

– Οδηγίες υγιεινής από ΕΟΔΥ προς μαθητές και γονείς – Συγκεκριμένα μέτρα ζητά η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

• Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου… σέρνουν από την ερχόμενη Δευτέρα το χορό της επιστροφής στα θρανία, για να ακολουθήσουν έπειτα από μία εβδομάδα οι μαθητές των δύο άλλων τάξεων του Λυκείου και αυτοί του Γυμνασίου.

Ωστόσο, αυτή η επιστροφή στο σχολείο είναι μία διαδικασία που θυμίζει αγώνα δρόμου… μετ’ εμποδίων, καθώς είναι πολλές οι προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν για να αισθάνονται και να είναι ασφαλή όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Για το θέμα, που απασχολεί έντονα όλη την ελληνική κοινωνία, μίλησε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ σαφείς οδηγίες προς μαθητές και γονείς έδωσε ήδη ο ΕΟΔΥ.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων υγιεινής ενόψει επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων. Παράλληλα, ο τοπικός Σύλλογος Φροντιστών αποφάσισε τη διενέργεια μαθημάτων για την Γ΄ Λυκείου μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης!

«Η πιο ασφαλής ομάδα…»
Τα σχολεία ανοίγουν γιατί τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα, τώρα που έχουμε περισσότερα στοιχεία και το γνωρίζουμε, τόνισε χθες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και τα μέτρα προστασίας τους

«Πήραμε σκληρά μέτρα για να επανέλθουμε νωρίς. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τα παιδιά από τη βίαιη διακοπή από την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστροφή τους στα σχολεία και στην κανονικότητα», ανέφερε με έμφαση, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία για την ομαλή εξέλιξη των παιδιών η επιστροφή στα σχολεία. Σχετικά με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για επαναλειτουργία τους.

Όλες οι ενέργειες
Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε ότι ήδη έχουν σταλεί αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για τον καθαρισμό τους, τον φυσικό αερισμό των αιθουσών και την ασφάλεια των παιδιών στα διαλείμματα. «Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση απολύμανσης στα σχολεία γιατί παρέμειναν κλειστά. Χρειάζεται ο σχολαστικός καθαρισμός», δήλωσε. Όπως είπε, δε, οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν προχθές για να οργανώσουν την επαναλειτουργία των σχολείων και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τους μαθητές, κυρίως της Γ΄ Λυκείου, λόγω και των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οδηγίες από ΕΟΔΥ
Ενόψει επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ο ΕΟΔΥ έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τα παιδιά και τους γονείς τους.

Μεταξύ άλλων, συνιστά στους μαθητές να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων, να μη βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια και να τα πλένουν συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Επίσης, να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο κλπ.) με τους συμμαθητές τους και να κρατούν απόσταση 1,5 μ. ο ένας απ’ τον άλλο.

Όσον αφορά στους γονείς και τους κηδεμόνες, ο ΕΟΔΥ συνιστά να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο, να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.

Αναφορικά, τέλος, με τη χρήση μάσκας στα σχολεία και τα σχολικά λεωφορεία, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως είναι προαιρετική.

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων
«Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί που το προηγούμενο διάστημα σηκώσαμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την ευθύνη της εξ’ αποστάσεως διατήρησης της παιδαγωγικής σχέσης με τους μαθητές μας, με τη χρήση της ασύγχρονης ή σύγχρονης τηλεκπαίδευσης είμαστε έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σχολείων, με όρους, όμως, που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια όλης της σχολικής κοινότητας», τονίζει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Ωστόσο, προσθέτει πως «το υγειονομικό ρίσκο παραμένει καθώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά»! Ζητάει λοιπόν η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων να γίνει με σαφείς όρους και συνθήκες που θα προστατεύουν την υγεία όλων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΜΕ ζητάει να εξασφαλιστούν δωρεάν μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις ώρες που θα βρίσκονται στο σχολείο, δωρεάν μάσκες για τα παιδιά που μετακινούνται με λεωφορεία, άμεση προμήθεια των σχολείων με σαπούνια, αντισηπτικά, απολυμαντικά και άλλα είδη καθαρισμού, καθώς και να διασφαλιστεί ο συστηματικός καθαρισμός και η απολύμανση των σχολικών χώρων.

Τηλε – φρροντιστήρια!
Προβληματισμένοι για την επαναλειτουργία των σχολείων εμφανίζονται οι φροντιστές του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι συζήτησαν τις εξελίξεις και ο Σύλλογός τους αποφάσισε να προτείνει σε όλα τα μέλη του την εξ αποστάσεως διδασκαλία ειδικά για την πολύ ευαίσθητη, όπως τη χαρακτηρίζει, ομάδα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φροντιστών αποφάσισε τη διενέργεια μαθημάτων για την Γ΄ Λυκείου μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ τα φροντιστήρια θα είναι ανοιχτά από την ερχόμενη Δευτέρα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας μόνο για τη διοικητική τους λειτουργία χωρίς εσωτερικά μαθήματα. Παράλληλα, καλεί τα μέλη του να αποφύγουν κάθε πιθανό ρίσκο, διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των συμπολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.